Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Studio Ett följer upp valet till Europaparlamentet

Publicerat måndag 8 juni 2009 kl 09.00
Från Piratpartiets valvaka. Foto: Fredrik Persson / SCANPIX

16.00-16.45


Det svenska valresultatet diskuteras

Om Piratpartiets framgång, är det en vitalisering av demokratin eller är de demokratins dödgrävare eftersom de inte sagt vad de egentligen tycker i de flesta frågorna. Det handlar också om de inrikespolitiska effekter av valet, vad betyder moderaternas och socialdemokraternas dåliga val och Sverigedemokraternas goda val?
Sanna Rayman, ledarskribent på Svenska Dagbladet och Eric Sundström, chefredaktör på Aktuellt i Politiken medverkar.


Om vinnare och förlorare i EU-parlamentsvalet

Jobben eller miljön - vad vinner? Närmare 375 miljoner européer röstar i dagarna in sina representanter i Europaparlamentet. Med hjälp av Sveriges Radios utrikeskorrespondenter tittar vi närmare på valresultaten. Är det miljöfrågorna som får mest uppmärksamhet eller vinner den som lovar flest jobb? Vilka vindar gynnar de populistiska grupperna, som i Nederländerna där det högerextrema partiet PVV blivit näst störst?
Per Eurenius, korrespondent, Maria Eksedler, korrespondent, Stefan Winniger, korrespondent, Kjell-Albin Abrahamsson, korrespondent, Christer Fridén, korrespondent och Statsvetaren Magnus Blomgren medverkar.

17.00-17.45

De stora förlorarna
Vänsterpartiet är en av Europavalets stora förlorare. I Umeå t ex sjönk väljarstödet med över trettio procentenheter. Vad hände? Vad krävs för att vända trenden till riksdagsvalet?
Jonas Sjöstedt, pappaledig vänsterpartist medverkar.

Vad ska parlamentet göra nu och vad är de aktuella frågorna under nästa mandatperiod.
Samtal med Susanne Palme, EU-reporter.

De stora vinnarna
Piratpartiet är en av valets stora vinnare. Men hur ska detta oerfarna parti klara sig i Europaparlamentet? Vilken grupp kommer de att söka sig till? Står de verkligen fast vid att det bara är nätintegritetsfrågan som är intressant? Hur ska de få igenom sin politik?
Christian Engström, Piratpartiet och Jens Holm avgående medverkar.

Sverigedemokraterna
Sverigedemokraterna tredubblade sitt resultat från riksdagsvalet. Vilket är framgångsreceptet? Vad betyder detta inför framtiden?
Pontus Mattsson, Studio Etts inrikespolitiske reporter medverkar.

Hur kommer inrikespolitiken att präglas av valresultatet?
Valet har sina tydliga vinnare och förlorare. I vilken mån kommer positionerna att bestå till Riksdagsvalet 2010? Vilka lärdomar kan de olika partierna dra? Hur ska förlorarna vända motgångarna? Får vi en Riksdag med pirater, feminister och sverigedemokrater?
Eric Sundström, Aktuellt i politiken och Heidi Avellan, Sydsvenskan medverkar.

Programledare: John Chrispinsson och Erica Dahlgren
Producenter: Karin Wickström och Märet Öman
karin.wickstrom@sr.se
maret.oman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".