Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Läkemedel och EU-parlamentsvalet

Publicerat tisdag 9 juni 2009 kl 09.00
1 av 4
Madeleine Blidberg
2 av 4
Monica Saarinen
3 av 4
Dyra läkemedel. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
4 av 4
Hanne-Vibeke Holst Foto: Maja Suslin / SCANPIX

16.00-16.45

Guantanamo
Den första fången från Guantanamo som ska ställas inför en civil amerikansk domstol fördes till New York på tisdagen. Ahmed Ghailani misstänks tillhöra al-Qaida och ha varit delaktig i ambassadbombningen i Tanzania. Ginna Lindberg, SR:s Washingtonkorrespondent deltar.

Dyra läkemedel
Inom neurologin har forskningen tagit stora kliv och nu finns mediciner som avsevärt kan förbättra livskvaliteten för många av dem som drabbats av en neurologisk sjukdom som MS och Parkinsons. Men medicinerna är dyra och landstingen dras med sparkrav. Ska ekonomisk kris stå i vägen för sjukas möjligheter till lindring? Hör läkaren som vittnar om hur det blivit allt svårare att skriva ut de dyra läkemedlen och varför det är bättre att vara sjuk i Västerbotten än i Blekinge. I tisdagens temasändning om dyra läkemedel medverkar bland andra Jan Lycke, docent Sahlgrenska universitetssjukhuset, Stefan Käll, generalsekreterare vid Neurologiskt Handikappades Riksförbund, Jonas Andersson, (FP) ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet Västra Götalandsregionen, medverkar bl a.

Grästorp
Många kommuner står inför tuffa ekonomiska tider, med både personalneddragningar och kanske skattehöjningar för att klara sig genom lågkonjunkturen. I det privata näringslivet har fack och arbetsgivare i några fall enats om mindre lön mot minskad arbetstid. Och det är något som kommunledningen i Grästorp i Västra Götaland också vill pröva. Reporter Ylva Warnborg.

17.00-17.45

Barrossos framtid
Det blir fortsatt högerdominans i Europaparlamentet efter valet. Detta innebär att José Manuel Barrosso kommissionens ordförande av allt att döma kommer att sitta kvar på posten ytterligare en period. Trots hård kritik både från vänstern och av de gröna för att inte styra Europa åt rätt håll. Christoffer Fjellner, EU-parlamentariker (M) medverkar bl a.

Möt Anna Maria Corazza Bildt
Anna Maria Corazza Bildt är en av de som kryssats in i Europaparlamentet. Vilka frågor vill hon driva? På vilket sätt kommer det märkas att det är just hon som representerar moderaterna i Europaparlamentet? Hur ska hon få igenom sin politik?

Kvinnliga politiker
Danskarnas egen favoritförfattare i år är Hanne-Vibeke Holst som är i Stockholm just nu för att prata om sin tredje och avslutande del i trilogin om kvinnliga politiker. Efter Kronprinsessan och Kungamordet kommer nu Drottningoffret på svenska. Och i den här boken står socialdemokraternas partiledare Elisabeth Meyer i förgrunden. Boken inleds med att hon för ett par år sedan har fått en för henne förödande diagnos.

Sydossetien
Det har gått exakt tio månader sedan femdagarskriget i Sydossetien. Under striderna i augusti ställde sig Ryssland på den lilla georgiska utbrytarrepublikens sida och sedan dess är Sydossetien så gott som helt avskuret från det övriga Georgien. Det enda sättet att resa in är från den ryska sidan, men på grund av Sydossetiens oklara internationella status går det inte att resa in fritt. Fredrik Wadström, SR:s korrespondent i Moskva åkte till Sydossetien med en av de ryska myndigheternas specialresor för journalister.

Loyal arrow
Flygflottiljen F21 i Luleå är sen igår värd för den stora NATO-ledda flygövningen Loyal Arrow. 10 länder deltar och det är den hittills största flygövningen i Sverige någonsin. Miljöpartiet och Vänsterpartiet kritiserar övningen för att skada Sveriges neutralitet. Även Svenska Freds Anna Ek är kritisk. Och i Luleå har det hållits demonstrationer i helgen. Försvarminister Sten Tolgfors deltar också.

Programledare: Monica Saarinen och Madeleine Blidberg
Producenter: Magnus Westberg och Andreas Kron
magnus.westberg@sr.se andreas.kron@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".