Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Lars Leijonborg avgår, djurskyddslag

Publicerat torsdag 11 juni 2009 kl 09.00
1 av 4
John Chrispinsson
2 av 4
Lotta Malmstedt
3 av 4
Lars Leijonborg Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
4 av 4
Presidentval i Afghanistan AP Photo/Scanpic/Musadeq Sadeq

16.00-16.45

Lars Leijonborgs avgång ur regeringen
Vad har han betytt för Folkpartiet och svensk inrikespolitik sedan 1971 då han blev ordförande för Folkpartiets ungdomsförbund. Lars Leijonborg gästar Studio Ett.

Samtal med Anders Jonsson, politisk kommentator.

Djurskyddslag
Nu när kunskapen har ökat om djurs behov och känslor ska en ny lag ge ökat skydd för våra vänner. Avel av hundar och katter ska regleras bättre och det ska bli förbjudet att utnyttja djur sexuellt. Men hur står sig djurens rättigheter mot mat- och pälsindustrins intressen? Kommer den nya lagen bara bli en papperstiger? Medverkande: Zaida Catalán, djurrättsengagerad miljöpartist, Erik A Eriksson, rikdagsledamot, (C) ledamot i Jordbruksutskottet och lantbrukare, Matz Hammarström, fd generaldirektör för nedlagda Djurskyddsmyndigheten,
Roger Pettersson, verksamhetschef Djurens rätt.

ALS mitt i livet
För ett och ett halvt år sedan mötte vi Martin Elmberg från Göteborg i Studio Ett. Martin som drabbats av sjukdomen ALS mitt i karriären och mitt i livet. Sedan dess har han blivit bekant även för TV-publiken genom sin medverkan i programmet "Himlen kan vänta". Reportage av Madeleine Blidberg.

17.00-17.45

Pandemin
Världshälsoorganisationen WHO uppgraderar den nya influensan H1 N1 till en 6:a på pandemiskalan. Det innebär att det är en fullt utvecklad pandemi nu. Annika Linde, statsepidemiolog Smittskyddsinstitutet och Anna Nyman, enhetschef för enheten för samordning, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Läkarbonus
Lönesystem som premierar fler patienter och färre provtagningar har kritiserats och hyllats de senaste dagarna. Men är det verkligen dåligt om bonussystem leder till effektiviserade mottagningar eller leder det alltid till en tummad kvalitet? Vi pratar med Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm och Eva Nilsson Bågenholm, ordförande för Sveriges Läkarföreningen.

Genväg genom högskolan?
Fusk och plagiat ökar på högskolor och universitet, uppger Högskoleverket. Varför och vilka fuskar och plagierar? Och vad innebär det för kvaliteten på utbildning och forskning om fler fuskar? Hör Elin Bommenel, pedagogisk utvecklare och Therese Kruse, utredare, disciplinnämnden, Södertörn.

Presidentval i Afghanistan
I Afghanistan är nu förberedelserna inför presidentvalet i full gång. Sittande presidenten Hamid Karzai hoppas på omval den 20 augusti. Men många afghaner är missnöjda med bristande säkerhet och ekonomiska problem. Vår korrespondent Nils Horner träffade i Kabul en av president Karzais bittraste rivaler om makten, men också vanliga afghaner.

Programledare: John Chrispinsson och Lotta Malmstedt
Producenter: Anders Diamant och Anna Landelius

anders.diamant@sr.se  anna.landelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".