Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Iran, Västerås - pulverstan, Cristiano Ronaldo the Cherokee Nation

Publicerat fredag 12 juni 2009 kl 09.00
1 av 4
Towe Matre
2 av 4
John Chrispinsson
3 av 4
Claes Nilsson bland sina maskiner. Foto: Anton Karis/SR
4 av 4
Rachel Dew och Donney Leech har sommarjobb på Cherokee-indianernas kulturcentrum i Tahlequah. Foto: Ginna Lindberg/SR

16.00-16.45

I Norrbotten pågår flygsamövning med NATO
Idag skrev försvarsminister Sten Tolgfors debattartikel där han säger att Sverige förhandlar med NATO om anslutning till ett luftövervakningssystem. Idag diskuterade också riksdagens svensk försvarspolitik där en enig opposition oroade sig över att svensk alliansfrihet är på väg att luckras upp.
Allan Widman (FP) försvarsutskottet och Peter Rådberg (MP) medverkar.

President val i Iran
Valtemperaturen är ovanligt hög och stämningen karnevalslik under den hektiska slutspurten. Den sittande konservative presidenten Ahmadinejads främste utmanare är reformisten Mousavi. Han har skapat en ny energi i debatten som mobiliserat både unga och kvinnor. FUSK och LÖGNER är vad folk pratar mest om. Presidenten anklagas för att ha ljugit om landets ansträngda ekonomi. Men hur fritt och rättvist är det här valet?
Trita Parsi, Doktor i Internationella relationer, Cecilia Uddén, korrespondent Teheran, Ali Haji Ghasmi, sociolog och statsvetare Södertörn medverkar.

Samlar på entreprenadmaskiner
Grävskopor, lingrävare, lyftkranar och caterpillers. Claes Nilsson har 90 stycken som han ömt vårdar och håller vid liv. Äldst i samlingen är en ånggrävare från 1916. Nilssons samling på Ingarö är den största i landet. Anton Karis åkte dit för att se om något gick att köra.
Reportage av Anton Karis.
17.00-17.45

Vem ska köpa Saab?
"Det är en dröm att få köpa Saab". Det lär den norska affärsmannen och industridesignern Bård Eker ha sagt till norska tidningar. Han är den största ägaren i sportbilstilllverkaren Koenigsegg och den som för tillfället står i centrum för spekulationerna om vems Saabs näste ägare blir. Men vem är han, som i svenska tidningar framställs som en äventyrare med försmak för snabba fordon? Och har han verkligen råd att köpa Saab?
Steinar Mediaas, ekonomisk kommentator på norsk radio, NRK och Frans Melin, Doktor i varumärkesstrategi Lunds universitet medverkar.

Ny bok - Har du träffat Hitler?
Jovan Rajs var under många år välkänd i medier som rättsmedicinare, hörd i rader av kontroversiella och uppmärksammade fall. Men han är också ute i skolor och talar om sin tid i nazisternas koncentrationsläger Bergen-Belsen, något han också skriver om i boken Har du träffat Hitler?
Jovan Rajs och Joanna Israelsson, gymnasist medverkar.

Västerås - Pulverstan
Stadens lobbyister kallar den för Mälarstaden men folket kallar den för Pulverstaden, det handlar om Västerås. Västerås har länge varit en av Sveriges viktigaste städer, både historiskt och ekonomiskt. Men runt 90-talet hände något. Den stora industristaden slutade att blomstra och våldet och drogerna kom.
Sukran Kavak har träffat en av de tyngsta langarna i stan, 21 årige Leo som ärvt yrket av sin pappa.

Rekordvärvningen av Cristiano Ronaldo
Många stora fotbollsklubbar dras med miljardskulder. Men är det kris i fotbollsindustrin? Hur har i sådana fall det spanska topplaget Real Madrid råd att värva Cristiano Ronaldo för rekordsumman 1 miljard kronor? Och hur påverkar köpet fotbollsvärlden?
Frederic Pavlidis, sportreporter på Dagens Nyheter kommer till Studio Ett och reder ut läget.

Cherokee Oklahoma
I USA börjar pengarna i det gigantiska statliga stimulanspaketet nu sippra ned till byggprojekt och satsningar i delstaterna. En del av stimulanspengarna går till jobbsatsningar bland USA:s ursprungsbefolkning. Vår korrespondent Ginna Lindberg besökte USA:s största indianstam, the Cherokee Nation i delstaten Oklahoma.

Programledare: John Chrispinsson och Towe Matre Cho
Producenter: Karin Wickström och Helena Giege
karin.wickstrom@sr.se
helena.giege@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".