Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Sri Lanka, coola Japan och ålyngel

Publicerat onsdag 22 juli 2009 kl 09.00
1 av 5
Pia Fridén
2 av 5
Jon Andersson
3 av 5
Japans premiärminister Taro Aso, som tecknad seriefigur. Foto: Koji Sasahara / SCANPIX
4 av 5
Tamiler inifrån lägret, Manik Farm, i Sri Lanka. 300 000 tamiler befinner sig just nu i olika läger i väntan på att återvända till sina hembyar. Foto: AP Photo / SCANPIX
5 av 5
På tillväxt. Foto: Anneli Svanström / WWF SCANPIX

16.00-16.45

Obamas sjukvårdsplan
I Studio Ett idag om varför amerikanerna inte vill att att sjukvården ska reformeras så att alla, även de som idag inte har råd, kan få en sjukförsäkring. Skulle reformen kollapsa blir det ett enormt bakslag för president Obama som nu kämpar för att få den godkänd.
Vi hör Jörgen Huitfeldt, Sveriges Radios utsände i Washington och Billy McCormac, republikan och kommunikationschef på tankesmedjan Timbro.

Sri Lanka efter inbördeskriget
Två månader har gått sedan det långa och blodiga inbördeskriget tog slut. Hur ska landet byggas upp igen? Finns det risk att konflikten blossar upp på nytt? Och vad krävs för att singaleser och tamiler ska leva sida vid sida i fredlig samexistens?
Vi hör Johan Romare, Sri Lanka-expert, Mahinda Peduru Aratchi, singales, Ravi Viswalingam, tamil, Kent Härstedt, (S) ordförande i riksdagens Sri Lankagrupp, Nina Paulsen, Röda Korset och Margita Boström, Sveriges Radios utsända.

17.00-17.45

Svininfluensan i Europa
Svininfluensan har spridit sig mycket fortare än vad man någonsin har kunnat tänka sig och enligt de senaste siffrorna från världshälsoorganisationen, WHO, är antalet döda över 700 nu. Värst drabbat är USA och Latinamerika, men dödstalen stiger även i Europa. Spanien och Storbritannien är några av de värst drabbade länderna. I Sverige finns det idag över 320 bekräftade fall och dom flesta har smittats på utlandsresa eller via släkt och vänner som har varit utomlands.
En av de som smittats av den fruktade influensan är Thomas Hagström som har tillfrisknat.
Vi hör även Päivi Kotka, Sveriges Radios utsända i London, Jan Albert, professor i smittskydd vid, KI, Karolinska Institutet och Eva-Britt Boix, kanslichef vid ambassaden i Madrid.

Japanska budskap
Tecknade filmer, tjejer i minkjolar, sockersöt popmusik. I Japan har den ekonomiska krisen lett till nytänkande kring vad som i framtiden ska försörja nationen, nu när Toyota och Sony går på knäna. Och nu har den japanska regeringen med serieälskande premiärministern Taro Aso i spetsen beslutat skjuta till motsvarande en miljard kronor för att sprida budskapet om Cool Japan över världen.
Reportage av Jon Thunqvist.

Svenska språket
Den 1 juli började bland annat språklagen att gälla, som säger att alla svenska medborgare ska ha tillgång till och kunna använda svenska språket inom alla samhällsområden. Nu har nätverket Språkförsvaret JO-anmält Stockholms stad för brott med språklagen. De anser att Stockholms stad bryter mot lagen genom att marknadsföra huvudstaden som "the captial of scandinavia" och för att det kommunala bolag som ansvarar för näringslivspolitiken heter Stockholm Buisness Region. Medverkar gör Arne Rubensson, som är med i nätverket Språkförsvaret, Olle Setterberg, VD på Stockholm Buisness Region och Marian Radetski,  professor i nationalekonomi, som tycker att det svenska språket borde ersättas av engelskan.

Äldres SMS-användande
För många är mobiltelefonen och dess funktioner en naturlig del av vardagen. SMS, MMS, prat och wapp sker utan att vi reflekterar över det. Men det är inte lika naturligt för alla.
För medan yngre generationer skickar textmeddelanden via mobiltelefonen dagligen är det många äldre som aldrig eller sällan skickar SMS.
Reportage av Andreas Kron.

Aktion för att rädda den svenska ålen
Den här veckan gör man i södra Sverige sin årliga insats för att rädda den utrotningshotade ålen. På den så kallade ålakusten mellan Åhus och Kivik på Skånes ostkust och omgivande vattendrag satte man samtidigt ut 75.000 små ålar för att ge den här mytomsusade arten lite draghjälp i kampen för fortsatt överlevnad.
Reportage av Odd Clausen.

Programledare:
Pia Fridén och
Jon Andersson

Producenter:
Nils Horner och
Karin Wickström
nils.horner@sr.se karin.wickstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".