Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Bostadsbyggande, Berlusconi och lättkränkthet

Publicerat torsdag 23 juli 2009 kl 10.13
1 av 4
Helena Groll
2 av 4
Odd Clausen
3 av 4
Det råder bostadsbrist i Sverige. Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX
4 av 4
Foto: Riccardo De Luca / SCANPIX

16.00-16.45

Island och EU
Island har nu formellt lämnat in sin ansökan om medlemskap i EU. Den överlämnades av Islands utrikesminister Össur Skarphedinsson till det svenska ordförandeskapet, representerat av utrikesminister Carl Bildt vid en ceremoni i Stockholm idag. Förra veckan godkände Islands parlament medlemsansökan men saken ska också avgöras i en folkomröstning.
Vi hör Olafur Stephensen, chefredaktör på Morgonbladid och Ann-Cathrine Jungar, statsvetare på Södertörns högskola.

Rekordlågt bostadsbyggande
Bostadsbyggandet i Sverige tros bli rekordlågt i år, kanske bara drygt 15.000 nya bostäder, enligt Boverket. I mer än hälften av Sveriges kommuner råder bostadsbrist, i hela kommunen eller i centrum. I Skåne är situationen akut. Samtidigt som befolkningen ökar i rask takt finns det för få bostäder i 27 av 33 kommuner. Bara en har överskott. Studio Ett sänder från Malmö och diskuterar hur det ska bli balans på bostadsmarknaden så att alla kan få någonstans att bo.

Medverkande: Birgitta Wadkvist, länsstyrelsen, Stefan Lindvall, Fastighetsägarna, Ulf Bingsgård, kommunalråd Trelleborg, Cecilia Lind, kommunalråd Eslöv. Fastighetsägaren Sven Antonsson berättar om svårigheterna att kunna bygga nytt och Tova Carlsson om slitet, som till sist gav en (andrahands) lägenhet i Malmö.

17.00-17.45

Konsulaten läggs ner
På torsdagen beslutade regeringen att lägga ner fem svenska utrikesmyndigheter runt om i världen. Allt handlar om pengar - utrikesdepartementet måste spara. Svenska ambassaden i Colombo samt generalkonsulaten i Kaliningrad, Kanton, New York och Los Angeles kommer nu försvinna.
Debatt mellan Urban Ahlin, vice ordförande i utrikesutskottet och utrikespolitisk talesman för socialdemokraterna, och Frank Belfrage, kabinettssekreterare hos utrikesminister Carl Bildt.

USA:s bolånekris inte över
Det ska handla om bolånekrisen i USA. Den har pågått i snart två år och tvingat många amerikanska familjer från sina hem, men frågan är om det värsta ännu är över.
Vi ska träffa en av dem som dagligen möter människor som tvingats lämna sina hem, Margot Albert i New York.
Reportage av Sören Granath.

Berlusconi åter i blåsväder
Vi ska vända blickarna mot Italien och den senaste sexskandalen där premiärminister Silvio Berlusconi än en gång spelar huvudrollen. Den här gången är det sensationella ljudband som avslöjar Berlusconi, som en prostiuerad kvinna som har spelat in premiärministern på.
Samtal med Titti Nylander, utrikeskommentator, som under många år bevakat Italien.

Skidåkning i Åre
Energi- och miljöministermötet i Åre inleddes idag med bland annat skidåkning på trottoarens gatsten. Svenska Naturskyddsföreningen ville med denna manifestation visa hur skidåkningen kan bli i Åre i framtiden, om inte ministrar och andra beslutfattare lyckas stoppa klimatförändringen. Reportage av Jens Möller.

De lättkränktas land
Har vi svenskar blivit ett av världens mest lättkränkta folk?
Det menar David Eberhard, överläkare i psykiatri, i sin bok "Ingen tar skit i de lättkränktas land", som kom ut i våras.
En bok som skapat starka känslor och upprört många, bland annat Ann-Charlott Altstadt, frilansskribent.
Vi hör dem båda diskutera om svenskarna är så lättkränkta.

Programledare:
Helena Groll och
Odd Clausen

Producenter:
Magnus Westberg och
Odd Clausen
magnus.westberg@sr.se odd.clausen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".