Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

EU-möte i Åre, våldtäktsdom och Sydafrika

Publicerat fredag 24 juli 2009 kl 09.00
1 av 4
Jon Andersson
2 av 4
Helena Groll
3 av 4
EU:s informella energi- och miljöministermöte i Åre. Foto: Fredrik Sandberg /Scanpix
4 av 4
Sydafrikaprotest i går. AP Photo/Scanpix/Karel Prinsloo

16.00 - 16.45

Rättegången mot Aung San Suu Kyi
Sista dagen i rättegången mot Aung San Suu Kyi, oppositionsledaren i Burma. Det är en skenrättegång, menar ju många. Vi hoppas få en rapport inifrån rättssalen där flera utländska diplomater suttit med. 64-åriga Suu Kyi riskerar att få fem års fängelse för att ha brutit mot sin husarrest, sedan en amerikansk aktivist utan tillstånd och utan inbjudan simmat till hennes bostad. Hör Anne Lilleören, norsk diplomat och Karin Strandås, Svenska Burmakommittén.

Miljöministermöte
Nu möts EU:s miljöministrar i jämtländska Åre. Kommer Andreas Carlgren att lyckas ena sina kolleger inför det stora klimatmötet i Köpenhamn? Hur kommer EU:s klimatpolitik att se ut egentligen och hur långt räcker den för att nå klimatmålen? Medverkande Andreas Carlgren, miljöminister, Cecilia Paulsson, ung reporter, Mikael Karlsson, ordförande Svenska Naturskyddsföreningen, Ingrid Gustavsson, Sveriges Radios miljöreporter och Eva Hellstrand, kommunstyrelsens ordförande (C) i Åre.

17.00 - 17.45

Afghanistan
Överste Olof Granander som är chef för den svenska styrkan i Afghanistan, Gunilla Wahlén, (V) ledamot i försvarsutskottet och utrikesminister Carl Bildt medverkar.

Våldtäktsdom
Hovrätten för Västra Sverige friar en man som tidigare i somras dömdes för våldtäkt. Domen hänvisar till ny praxis från Högsta domstolen (HD). Göran Lambertz, justitiekansler och Madeleine Leijonhufvud, professor i straffrätt medverkar.

HIV
Antalet nyupptäckta hivsmittade ökar. Men inom den gruppen är det få som tar sig till vården för provtagningar och uppföljning och därför krävs mer uppsökande metoder för att nå ut. Susanne Wallin jobbar inom kriminalvården I Stockholm och hon är en av de som valt att åka ut till de som behöver hiv-tester allra mest. Reporter Parisa Khakuei.

Sydafrika
Nu växer de alltmer våldsamma protesterna och demonstrationerna i kåkstäderna i Sydafrika. Folket på gatorna kräver arbete, bättre tillgång till vatten, el och sjukvård och bättre bostäder. Vad blir regeringens svar om det här fortsätter?Hör Anna Koblanck, Dagens Nyheters Afrikakorrespondent.

Programledare: Helena Groll och
Jon Andersson

Producenter: Nils Horner och
Karin Wickström

nils.horner@sr.se karin.wickstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".