Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Sommartid en tid för grannfejder, glödlampor och Happy days på Börsen

Publicerat måndag 27 juli 2009 kl 09.00
1 av 5
John Chrispinsson
2 av 5
Åsa Sundman
3 av 5
Foto:Fredrik Sandberg/SCANPIX
4 av 5
Miljömöte i Åre.Foto:Gunnar Seijbold / Regeringskansliet
5 av 5
Sarah Sjöstrom,26 Juli i Rom. Sjostrom.AP Photo/Mark J.Terrill/SCANPIX

16.00 - 16.45

Honduras
Spänningen är hög vid gränsen mellan Nicaragua och Honduras. Honduras president Manuel Zelaya befinner sig i grannlandet, hundra meter från gränsen och vill komma in, men tusentals militärer är beredda att stoppa honom. Zelaya utlyste folkomröstning om ny konstitution som kunde möjliggjort att han förblev president efter det att hans mandatperiod gick ut i januari 2010. Överbefälhavaren motsatte sig och avsattes. Högsta domstolen ansåg det olagligt och utfärdade arresteringsorder och militären sände honom i exil. Vad händer nu? Medverkande: Lars Palmgren, Sveriges Radios Sydamerika-korrespondent.


Grannosämja
Sommartid är ledighet för många. Men samtidigt som grilloset sprids i kvarteret, fotbollen singlar över till grannen och efterfesterna på balkongen blir för högljudda, uppstår det konflikter. Enligt en Sifo-undersökning pågår en grannkonflikt i varje normalstort bostadskvarter och Hyresgästföreningen ser antalet anmälningar om störningar i boendet öka. I Studio Ett måndag handlar det om grannkonflikter och hur man löser dem.
Medverkar gör Rabab Salman Rahab, hyresgäst, Niclas Häggkvist, jurist på Hyresgästernas Riksförbund, Lars Guttman, jurist på Villaägarnas Riksförbund, Anders Sellström, kommunpolitiker i Umeå och Marie-Louise Irgens, psykolog.


Klimatmöte

I helgen avslutade EU:s energi- och miljöministrar sitt möte i Åre. Den svenska miljöministern beskrev det som ett träningsläger inför slutspurten till FN:s stora klimatkonferens i Köpenhamn i december. Då gäller det nämligen att få till ett nytt globalt miljöavtal. I Köpenhamn förbereder både danska klimatförhandlare och vanliga Köpenhamns-bor sig just nu för fullt. Reportage av: Petra Quiding


17.00 - 17.45

Happy days på Stockholmsbörsen
Stockholmsbörsen har stigit trettio procent i år, förra veckan stärktes svenska kronan med femtio öre mot euron och dollarn och senaste Inköpschefsindex visade en kraftig uppgång. Svensk industri är i tillväxt för första gången på ett år. Happy days are here again?
Medverkande: Henrik Mitelman, SEB:s chefsstrateg, Ragnhild Wiborg, Fondförvaltare på Consepio.


Glödlampor hamstras inför utfasning
Nu är det bara en dryg månad kvar tills det blir förbjudet att sälja vissa typer av glödlampor.
Matta glödlampor och klara 100 Watts förbjuds i hela EU och ska ersättas av lågenergilampor som drar mindre ström. Men beslutet har inneburit en hamstringsvåg av de gamla glödlamporna. Vi besöker en lampaffär i Stockholm. Medverkande: Torbjörn Laike, forskare och miljöpsykolog.

Papperslösa i USA
President Obamas administration försöker hantera rader av inrikespolitiska dilemman. Den ekonomiska krisen, frågan om sjukförsäkringar men också den känsliga immigrationspolitiken. Häromveckan samlade presidenten sin rådgivare för att kunna presentera nya lagar inom ett halvår, lagar som kommer att påverka de kanske åtta miljoner papperslösa invandrare som finns i landet. Reportage av Claes Andreasson.


Influensor

Den så kallade svininfluensan får just nu mycket uppmärksamhet. För tre år sedan gick influensalarmet senast i Sverige, då var det fågelinfluensan som var aktuell. Den fick ju aldrig den spridning som expertisen hade befarat men mycket av det förberedelsearbete som gjordes då har man stor nytta av nu. Reportage av Madeleine Blidberg.


Manlig omskärelse
Efter att Sveriges kommuner och landsting, SKL, gått ut och rekommenderat landstingen att erbjuda omskärelse av pojkar, har fler valt att erbjuda detta i höst. Argumentet är att på så sätt undvika så kallad "köksbordskirurgi", alltså att ingreppet utförs av en person utan kirurgisk erfarenhet. Men nu är det flera kirurger runt om i Sverige som väljer att vägra att genomföra omskärelse. Medverkande: Gunnar Göthberg, överläkare vid Drottning Silvias barnsjukhus och ordförande för svenska barnkirurgiska föreningen och Birgitta Andersson, Centerpartistiskt landstingsråd.

Sarah Sjöström
Den 15 år gamla Sarah Sjöström gör succé på sim-VM i Rom. Igår satte hon först mästerskapsrekord på morgonen och sen ett nytt världsrekord i 100 meter fjäril i semifinalen. Ett rekord som tills nu stått sig i hela nio år. Redan bäst i Europa. Vem är hon? Medverkande: Emma Igelström, Radiosportens expertkommentator på plats på sim-VM i Rom.


Programledare: John Chrispinson och Åsa Sundman
Producenter: Nils Horner och Liselott Holm
nils.horner@sr.se  liselott.holm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".