Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Nyföretagande, NATO-övning och Final Fantasy

Publicerat tisdag 28 juli 2009 kl 09.00
1 av 5
Madeleine Blidberg
2 av 5
Helena Groll
3 av 5
Kina-representanter har kommit till Washington för ett tre dagars möte med USA:s finansminister Timothy Geithner samt utrikesminister Hillary Clinton. Foto: Gerald Herbert / SCANPIX
4 av 5
Den NATO-ledda flygövningen 'Loyal Arrow' i Luleå. Foto: Patrick Trädgårdh / SCANPIX
5 av 5
Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

16.00-16.45

USA och Kina
I går kom kinesiska regeringsrepresentanter till Washington för ett tre dagars möte med USA:s finans- och utrikesministrar, Timothy Geithner och Hillary Clinton. Det här är det första stora mötet mellan de två världsekonomierna sedan Obama blev president.
Vi hör Frederic Cho, fristående konsult och kinakännare samt Sören Granath, Sveriges Radios utsände i New York.

Nyföretagandet minskar
Nyföretagandet minskar i Sverige. Under första halvåret i år startades 16 % färre företag jämfört med samma period förra året. Detta trots ekonomisk kris i landet och att tiotusentals blivit arbetslösa. Många söker rådgivning om att starta eget, men allt färre tar steget.
Varför är eget företagande inte ett alternativ? Hur kan samhället stötta den som har en idé eller är det just samhällsstödet som förlamar oss?
Medverkar gör bland andra Jan-Olov Ericksson, ordförande i stiftelsen Jobs and Society som är moderorganisation för landets Nyföretagarcentrum, företagaren Therese Albrechtson, arbetsförmedlaren Marie Lövgren, Jan Carlson från Business Region Göteborg och Michael Samuelsson, forskare KTH.

17.00-17.45

Smyger sig Sverige bakvägen in i NATO?
I september står Sverige värd för ytterligare en NATO-övning. Övningen Toxic Trip äger rum i Uppsala och man ska bland annat öva beredskap mot radioaktiv strålning. Det är första gången en sådan NATO-övning sker i ett land som inte är medlem. Håller vi på att smyga bakvägen in i NATO?
Medverkar i debatten gör Nils Oscar Nilsson (M) och Peter Rådberg (MP), båda ledamöter i Försvarsutskottet.

Final Fantasy i konsertform
Musik- och tv-spelsentusiaster samlades i Stockholm igår för premiären av kultspelet Final Fantasy i konsertform. Fem fd musikhögskolelever framförde under två timmar musik från spelet som sålts i 85 miljoner exemplar och vår reporter Parisa Khakuei var på plats för att ta reda på varför fansen älskar låtarna nästan lika mycket som spelserien.

"Blodsbröder"
Ett av de mest uppmärksammade fallen av dödsmisshandel i Sverige någonsin, Tony Deogan, som blev 26 år gammal och det första dödsoffret för fotbollshulganism här i Sverige.
Nu, på dagen, sju år senare kommer boken "Blodsbröder", en skrämmande historia om droger, kriminalitet, om livet ute i en av Stockholms förorter, Hallonbergen, men också om den starka kärleken mellan två bröder.
Författare till boken är Tommy Deogan, bror till Tony, som idag medverkar Studio Ett.

Kvinnors vardag i Spanien
Bara för en generation sedan var Spanien ett av Europas mest mansdominerade länder. Ordet "macho" är ju spanska. Idag är häften av regeringens ministrar kvinnor, förra året var det till och med en kvinnlig majoritet. Premiärministern José Luis Rodriguez Zapatero kallar sig själv feminist.
Men många spanjorskor tycker att det inte räcker. Regeringen borde göra mycket mer för att förbättra kvinnors vardag. Reportage av Petra Socolovsky.

Nytt toasystem
Nu krävs ett sms för att göra sina behov på toaletter i Folkets park i Malmö. Tanken är att de specialgjorda toaletterna och pissoarerna ska minska skadegörelse, men också göra det lättare att spåra dom som förstör.
Vår reporter, Anna Landelius, åkte till Folkets park för att höra vad parkbesökarna tycker om det nya toasystemet.

Programledare:
Helena Groll och
Madeleine Blidberg

Producenter:
Anders Diamant och
Clara Osvald
anders.diamant@sr.se clara.osvald@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".