Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

SM-veckan i Malmö, politiska skandaler och Somalia

Publicerat torsdag 30 juli 2009 kl 09.00
1 av 3
John Chrispinsson
2 av 3
Odd Clausen
3 av 3
Isbergssallad. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

16.00 - 16.45

Försvarets säkerhetstjänst
Idag presenterade Försvarsmakten sin årliga rapport om främmande underrättelseverksamhet riktat mot Sverige och svenska insatser i exempelvis i Afghanistan, där ju svenska soldater varit inblandade i strider under de senaste dagarna.  Medverkande John Daniels, chef för säkerhetskontoret vid den militära underrättelse och säkerhetstjänsten, Must.


SM-veckan i Malmö
Just nu avgörs SM-veckan i Malmö, elva svenska mästerskap samtidigt, både kända sporter som friidrott och segling och ganska udda som casting, hängflyg och kanotpolo. Det här är första försöket att samla en rad sommar-SM på samma plats och vecka. Studio Ett sänder från seglings-SM i Västra Hamnen i Malmö och diskuterar "event"-filosofin inom idrotten och frågan om det är väl använda skattepengar när miljoner pumpas in i olika typer av evenemang. Medverkande: Erik Kristow, kulturdepartementet, Mattias Claesson, Riksidrottsförbundet, Bengt Forsberg, Malmö stad, Helena Björck, sportjournalist och Pehr Palm, Event Skåne.

17.00 - 17.45

Iran
Det är oroligt i Teheran då oppositionsledaren Mosavi hedrar dödad kvinna som dog för 40 dagar sedan. Hör Said Mahmoudi, professor i internationell rätt.

Politiska skandaler
Vi ska tala om ett ämne som är aktuellt just nu, nämligen politiska skandaler. Gotlands landshövding Marianne Samuelsson är i rejält blåsväder efter att hon på egen hand låtit viktiga företagare bebygga strandskyddad tomt. Men hon gör ingen pudel, som man säger, ber om ursäkt och avgår, utan sitter kvar och i Ekot igår sa hon till och med att det är bara det faktum att hon blev hemligt inspelad som hon ångrar, inget annat. Många rasar över detta och kvällstidningarna har såklart kallat det just en skandal. Och vi frågar oss: har vi att göra med ett nytt skandalklimat i Sverige? Bengt Johansson, docent i journalistik- och mediekommunikation på Göteborgs universitet och tillika skandalforskare medverkar.

Kranier
Svenska institutioner är i full gång med att lämna tillbaka gamla mänskliga kvarlevor, hela skelett eller kranier, till aboriginer i Australien, samer i Sverige, och nu senast, i början av sommaren, kom ett regeringsbeslut på att Historiska muséet ska lämna tillbaka fem människokranier till Hawai som kom till Sverige i slutet på 1800-talet. Men, även svenska privatpersoner har mänskliga kvarlevor i sina samlingar, och där finns det inte några krav på återlämnande. Reporter Robin Olin.

Salladsberget
Studio Ett tittar närmare på det svenska salladsberget som för tillfället gör att enorma mängder plöjs ner av bekymrade svenska bönder, anledningen är att Holland pressar priserna. Medverkande Marit Paulsen, jordbruksutskottet i EU-parlamentet (FP), Harald Svensson, Jordbruksverket.

Somalia
Igår rapporterades det om ännu en svensk-somalier som dödats i Somalia efter att ha åkt ner för att genom terrororganisationen Al-Shabab strida mot landets sittande regering. En regering som varken har folkets stöd eller kunnat skapa stabilitet i landet. Pirater, torka och islamism, hur är situationen i landet och varför är det så svårt att hitta en lösning i kaoset? Vår reporter Parisa Khakuei har träffat Amina Said, som tidigare i juli kom hem från en fem veckor lång vistelse i Somalia. Det var hennes första besök i hemlandet på 22 år.

Ella Bohlin (KD)
Ella Bohlin (KD) om den så kallade "gubbkuppen" som istället förde Alf Svensson till EU-parlamentet. Hör Kristdemokraternas förstanamn på sin EU-valsedel och om hur dåligt hon mådde när hon förstod att Alf Svensson kryssats förbi henne in i EU-parlamentet. Ella Bohlin kommenterar också vad som behövs för att styra partiet till fler väljare.

Programledare: John Chrispinsson
och Odd Clausen
Producenter: Anders Diamant
och Odd Clausen

anders.diamant@sr.se odd.clausen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".