Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Fackförbundens framtid och thailändska bärplockare

Publicerat onsdag 26 augusti 2009 kl 10.09
1 av 4
Anders Holmberg
2 av 4
Towe Matre
3 av 4
De protesterande thailändska bärplockarna. Foto: Eleonor Norgren/SR Norrbotten
4 av 4
Frilansjournalisten Anna-Klara Bankel har besökt Magburaka.

16.00 - 16.45

Netanyahu i Europa
Samtidigt som Aftonbladet-affären skapat irritation mellan Israel och Sverige så är den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu på resa i Europa. Under hårt tryck från både USA och EU att upphöra med bosättningspolitiken på ockuperade Västbanken. Cecilia Uddén, SR:s Mellanösterkorrespondent medverkar.

Fackförbundens förtroende i botten
Flykten från fackförbunden fortsätter trots lågkonjunktur. Dessutom är förtroendet för facket i botten fastslår en ny undesökning.
Men vad beror det här på? Är det pampfasoner i fackledningarna eller snålhet och egoism hos de som väljer att inte organisera sig. Och vilken blir fackens roll i framtiden? Behövs de överhuvudtaget? Veronika Karlsson, förtroendevald SKTF, Sture Nord, ordförande TCO, Desiré Blomkvist, anställd MC Donalds, Anders Danielsson, flygmekaniker medverkar bl a.

Sierra Leone
Allt fler kinesiska företag gör intåg på den afrikanska kontinenten. I det västafrikanska landet Sierra Leone har kineserna gjort sig kända för låga löner och dåliga arbetsförhållanden. I den lilla orten Magburaka, nordost om huvudstaden Freetown ligger Magbass Sugar Complex Company, en kinesisk fabrik som tillverkar socker och etanol från sockerrören på fälten i området. En FN-rapport om fabriken pekar på flera allvarliga kränkningar mot mänskliga rättigheter av de anställda. Frilansjournalisten Anna-Klara Bankel har besökt Magburaka.

17.00-17.45

Bärplockare
Om situationen för de thailändska bärplockarna. Vems är ansvaret för deras utsatta situation? Regeringens eller fackets? Per Bardh, avtalssekretare LO medverkar.

Hederskultur
Sedan morden på Fadime o Pela har samhällsdebatten mycket fokuserats på hedersmord och flickors utsatta situation i familjer som präglas av hederstänkande. Men idagarna kommer två nya böcker som tar upp männen och pojkarnas roll i hederskulturen. En av böckerna heter "I hederns skugga-de unga männens perspektiv". Vår reporter Katarina Gunnarsson har träffat författaren till boken och en kille som heter Cris och som inte medverkar i boken men som känner igen sig. Emre Güngör, som skrivit en bok i samma ämne deltar. 

Moderaterna samlas
I morgon inleder Moderaterna sin partistämma i Västerås. Och det är ett parti där stämningen är god som samlas för att mobilisera styrkorna inför valet nästa år. Frågor om asylmottagning och arbetsrätt kommer att vålla viss debatt men på det stora hela kan partiledningen räkna med en mycket lugn stämma, entusiasmen i partiet märktes inte minst i lördags när partiledaren Fredrik Reinfeldt höll tal i Vaxholm i lördags. Reportage av Pontus Mattsson.

Politisk kaos i Karlskrona
Det politiska läget i Karlskrona har varit osäkert sedan valet 2006 och när det nu blivit dags att bestämma budgetramar fortsätter det politiska dramat. Karlskrona kommun styrs av Moderaterna i minoritet och med Sverigedemokaterna i vågmästarställning. Nu vill Sverigedemokraterna inte stödja moderaternas budgetförslag, utan går istället på Socialdemokraternas linje. Detta har resulterat i att Moderaternas ledare hotat att avgå, vilket skapat ännu större osäkerhet i kommunen. Under dagen har Moderaterna och Socialdemokraterna suttit i samtal om hur man ska komma till en kompromiss utan Sverigedemokraterna. Medverkande är Hans Bülow, politisk chefredaktör på Sydöstran och Sylvia Asklöv Fortell, politisk redaktör på Blekinge Läns Tidning.

Programledare: Anders Holmberg och Towe Cho Matre
Producenter: Magnus Westberg och Helena Giege
magnus.westberg@sr.se helena.giege@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".