Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Reinfeldts tal, kårobligatoriet och övervakning av medborgare

Publicerat torsdag 27 augusti 2009 kl 09.00
1 av 4
New Orleans, efter Katrina
2 av 4
Monica Saarinen
3 av 4
Odd Clausen
4 av 4
Fredrik Reinfeldt inledningstalade i Västerås

16.00-16.45

Fredrik Reinfeldts tal
Vi analyserar statsministern Fredrik Reinfeldts tal, som hölls i Västerås idag.
I studion samtalar vi med Arvid Lagerkrantz, politisk reporter och författare och Pontus Mattsson Ekots reporter.

Kårobligatoriet
Sista läsåret med kårobligatoriet har börjat, hundratusentals studenter berörs och striden gäller många miljoner. Är det en efterlängtad frihetsreform där kollektivanslutningen avskaffas även på universiteten eller ett dråpslag mot studentinflytandet i Sverige? Samtal med bl a Tobias Krantz, högskole- och forskningsminister och Linnea Jönsson AF ombudsman.

Vad har hänt efter Katrina?
På lördag är det fyra år sedan orkanen Katrina slog till mot New Orleans. Nära tvåtusen människor dödades i den största naturkatastrofen i USA:s historia och tusentals andra förlorade sina hem och ägodelar. Obama lovade under sin valkampanj att bygga upp New Orleans igen. Men hur har det blivit? Reportage av Katarina Andersson.

17.00-17.45

Bilder på misstänkta brottslingar
Nu publicerar Skånepolisen bilder på misstänka brottslingar på sin hemsida. Bilderna på misstänkta personer har tidigare bara funnits tillgängligt bland polispersonal. Det handlar om bilder från övervakningskameror och polisen hoppas att allmänheten ska hjälpa utredarna att identifiera brottslingarna. Vi samtalar med Pär Ström, integritetsombudsman på tankesmedjan "den nya välfärden" och Mårten Unbeck, chefsjurist polismyndigheten i Skåne.

Övervakning av medborgare
Avlyssnade telefoner och ett kontrollerat internet är numera vardagsmat för regimmotståndare i Iran. I början av siomaren avslöjade the Wall Street Journal att Noka-Siemens hade sålt ett avancerat system som gjorde det möjligt för den iranska regimen att övervaka sina medborgare. Parisa Khakuei gör reportage med några iranier om deras tankar kring att bli avlyssnad. Samtal med Ola Larsmo.

Slopad karensdag?
Idag har fackförbundet TCO:s ordförande Sture Nordh gått ut med att även han vill slopa karensdagen för att hindra smittspridningen. Flera kommuner har tidigare vidrört frågan men efter att Sveriges Kommuner och landsting i fredags sa nej är det nu tvärstopp, och ett godkännande behövs från regeringen. Men skulle verkligen slopad karensdag hindra smittspridningen? Medverkande Johan Carlson, generaldirektör Smittskyddsinstitutet.

EU och rörligheten
Den fria rörligheten av arbetskraft inom EU blev en het valfråga inför EU-valet i juni. Socialdemokraterna varnade för lönedumpning när utländsk arbetskraft skulle komma till Sverige. Men det hotet har inte infriats. Tvärtom är det migrantarbetarna som är dom stora förlorarna när ekonomin går ned. Hårdast drabbade bland EU-medborgarna är polackerna, i Storbritannien och Irland har tusentals polacker blivit arbetslösa, och så även i Sverige. Reportage av Susanne Palme.

Delstatsval i Tyskland
Vi ska prata om helgens delstatsval i Tyskland, som kan bli en riktig rysare för Kristdemokraterna, och som kan ge en fingervisning inför det tyska parlamentsvalet i september.
Samtal med vår korrespondent Per Eurenius.

Programledare: Monica Saarinen och Odd Clausen
Producent: Karin Wickström och Anna Landelius

karin.wickstrom@sr.se anna.landelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".