Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Fordonsindustrin och svininfluensan

Publicerat tisdag 1 september 2009 kl 09.00
1 av 4
Monica Saarinen
2 av 4
Ikea-butik i Moskva. Foto: Mikhail Metzel/Scanpix.
3 av 4
Helén Palmqvist Novik
4 av 4
Foto: Berit Roald/Scanpix.

16.00-16.45

Konjukturen
Först idag alltså om läget i ekonomin alltfler börjar ana en vändning i konjunkturen. Banken SEB kom idag med en konjunkturprognos som spår en rejäl vändning i BNP nästa år. Likaså Nordea som tror att den svenska ekonomin tar fart i år. Ekonomistyrningsverket menar också idag att det ekonomiska läget har ljusnat jämfört med i våras. Men har det verkligen vänt? Och vad beror det isåfall på? Kerstin Hallsten, prognoschef KI och Richard Wahlund, professor Handelshögskolan medverkar.

Fordonsindustrin
Tiotusentals anställda inom fordonsindustrin har varslats om uppsägning det senaste året. Hur många blev av med jobbet? Hur gick de för dem? Och vad händer om fler varslas? Av de 6700 metallanslutna i Göteborg som sagts upp senaste året är 2000 arbetslösa idag. I sändningen  medverkar Juan Carlos Gutierrez, uppsagd Volvo-arbetare som har fått nytt jobb, Ola Asplund, utredningschef på IF Metall och Sven-Åke Berglie från Fordonskomponentgruppen, en branschorganistation för underleverantörer.

IKEA i Ryssland
IKEA:s satsning i Ryssland inleddes i slutet av 1990-talet och det första varuhuset stod klart i Moskva våren 2000. Idag har det svenska möbelföretaget tolv varuhus runt om i Ryssland med tillhörande gigantiska shoppinggallerior. Satsningen har genom åren beskrivits som ett segertåg men lagom till tioårsjubileet har IKEA fått en del grus i maskineriet. Konflikter med lokala myndigheter, hot från IKEA om stoppade investeringar och en hemlig rättsprocess överskuggar det just påbörjade firandet. Fredrik Wadström rapporterar.

17.00-17.45

Svininfluensan
Igår konstaterades det första dödsfallet i svininfluensan. En man i 40-årsåldern i Uppsala avled efter några dagars sjukdom i hemmet. Han tillhörde en av riskgrupperna. Vad är det som gör att personer som lider av diabetes, fetma eller är gravida löper större risk att dö av influensan än andra grupper? I Chile verkar svininfluensan vara på väg att ha kulminerat. Hittills har 10 000 personer insjunknat och 25 har dött. Hur har Chile hanterat den nya typen av influensa? Infektionsläkare Sven Britton och Lars Palmgren, SR:s Latinamerikakorrespondent deltar.

Krigsutbrottet
Idag är det exakt 70 år sen Hitler anföll Polen och Andra världskriget var ett faktum. De tyska soldaterna angrep bl a Danzig i norra Polen. En stad dominerad av tysk befolkning, som Hitler gjorde anspråk på. Det är också i Danzig eller Gdansk som det heter idag, som 70-årsdagen av andra världskrigets utbrott uppmärksammas idag. Kjell Albin Abrahamson och Per Eurenius SR:s korrespondenter deltar.

Den stora resan
Det har blåst hårt kring SVT:s nya höstsatsning "Den stora resan" de senaste dagarna. Programmet handlar om svenska familjer som fått åka till olika ursprungsbefolkningar i Afrika för att prova på vad man kallar "extremt primitivt stamliv". Nu kritiseras SVT och produktionsbolaget Eyeworks från flera håll för att ha exploaterat ursprungsbefolkningen och utnyttjat dem genom att bland annat betalat dem i majsmjöl. Nu väcks även frågan om programmets äkthet och om denna typ av program göder redan existerande fördomar. Micael Lekberg, programchef SVT Malmö deltar bl a.

Skilsmässofest
I våras införlivade Svenska Språkrådet det nya ordet "skilsmässofest" till det svenska språket. I USA där begreppet kommer ifrån har man i flera år uppmärksammat fenomenet "break-up party". Men varför finns ordet och behövs det? Är det någon som bjuder på fest när de ska separera? Vår reporter Anders Diamant gav sig ut på jakt.

Programledare: Monica Saarinen och Helén Palmqvist-Novik
Producenter: Magnus Westberg och Lisa-Sofia Larsson
magnus.westberg@sr.se lisa_sofia.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".