Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Överste Muammar Khadaffi, män som arbetar i kvinnojour, polaroidbilden

Publicerat fredag 4 september 2009 kl 09.00
1 av 4
Anders Holmberg
2 av 4
Towe Matre
3 av 4
Foto: Österlen. Peter Eriksson
4 av 4
Foto: Bo Johansson. Skansen-Akvariet

16.00-16.45

Skulle Arctic Sea till mellanöstern med vapen?
Historien om det kapade fartyget Arctic sea liknar allt mer en amerikansk actionfilm. Enligt en estnisk expert på fartygskapningar är det bara vapensmuggling som kan förklara de Ryska myndigheternas märkliga beteenden. Arctic sea var lastat med missiler på väg till Mellanöstern, och blev stoppat av Israel. Ryssland nekar till anklagelserna. Hur trovärdig är denna förklaring egentligen? Samtal med Fredrik Wadström, korrespondent.

Om en politisk överlevare
Överste Muammar Khadaffi firar i veckan 40 år vid makten med ett hejdundrades fyrverkeri. Han har hunnit vara västvärldens fiende nummer ett, men är numera USA:s och Europas lojale oljeleverantör. Han har varit arabnationalist, men är i år Mr Afrika som ordförande i Afrikanska unionen. Han har varit hårdför socialist, men vill nu privatisera all statlig verksamhet i Libyen. Inga Brandell, Statsvetare vid Södertörns högskola, Anders Nilsson, generalkonsul Bengasi och Titti Nylander, utrikesreporter medverkar.

Män som arbetar i kvinnojour
Idag pågår en gala i Umeå för att samla in pengar till stadens hemlösa och socialt utslagna. Huvudarrangör är den sociala verksamheten Öppen Gemenskap. Pengarna från förra årets gala går bland annat till en ny typ av kvinnojour, som öppnar på måndag. Den kommer både att arbeta uppsökande och ta emot missbrukande kvinnor som lever i våld. Men det som kanske gör kvinnojouren mest unik är att män kommer att arbeta i jouren. Reportage av Filippa Armstrong.

17.00-17.45

EU:s utrikesministermöte i Stockholm
Idag samlas EU:s utrikesministrar i Stockholm. Högst på Agendan för det informella mötet står Afghanistan och frågan vilken roll EU ska spela där.  Medverkar gör bl a Herman Meltzer, SR medarbetare, Susanne Palme, EU reporter och Jan Hallenberg, professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Polaroidbilden kommer tillbaka?
En gång i tiden var polaroidkameran höjden av modernitet. Ta en bild, vänta en minut och sedan ha en färdig bild. En teknik som idag ersatts av den sekundsnabba digitalkameran. 2008 stängdes fabriken som gjorde polaroidfilm för gott. En grupp entusiaster vägrade acceptera detta. Nu skall företaget som gör film öppnas igen. Omöjligt att gå emot utvecklingen kan man tycka.
Anton Karis har sökt upp The Impossible Projekt samt träffat en fotograf som arbetar med polaroiden; Peter Eriksson.

Våldsamma strejker och löneprotester
Att ta bussen till jobbet, ja det är något vi här i Sverige ser som en självklar service. Men i afrikanska länder är kollektivtrafik till ett rimligt pris långt ifrån en självklarhet. I Johannesburg i Sydafrika är trafiken tät och transportsätten många. Men i veckan har en ny kollektiv busslinje invigts. Förhoppningarna är att den ska hjälpa till att lösa en del av transportproblemen under nästa års fotbolls-VM. Men busslinjen har mötts av protester från dem som hittills har ansvarat för stans inofficiella kollektivtrafik, nämligen minibuss-förarna. De har protesterat mot vad de menar är orättvis konkurrens. Reportage av Margareta Svensson.

Ökenräven Rommel
En upphittad ökenräv har landat i Skansen-Akvariets rescuebur. Ganska snabbt döptes den till Rommel, efter den tyske fältmarskalken Erwin Rommel som fick smeknamnet "Ökenräven" på grund av sina insatser i nordafrika under andra världskriget. På Skansen har räven Rommel snabbt funnit sig till rätta i den ganska trånga buren. Reportage av Åsa Secher.
Samtal med Jonas Wahlström, Chef för Skansen Akvariet.

Stortingsvalet
Om drygt en vecka är det parlamentsval i Norge. Och utgången är än så länge mycket oviss. De senaste opinionsundersökningarna visar att den röd-gröna koalitionsregeringen med premiärminister Jens Stoltenbergs socialdemokratiska Arbetarparti i spetsen, kan förlora sin majoritet i Stortinget, samtidigt som det inte finns någon enig borgerlig opposition. Marie Simonsen, politisk redaktör på den norska tidningen Dagbladet reder ut situationen.

Programledare: Anders Holmberg och Towe Cho Matre
Producenter: Karin Wickström och Helena Giege
karin.wickstrom@sr.se
helena.giege@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".