Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Böter för byxor, dåliga vägar i Norrlands inland och mer pengar till kommunerna

Publicerat måndag 7 september 2009 kl 09.00
Kubas president Raul Castro

16.00-16.45

Hon bar byxor - får böta
I Sudan stod en kvinnlig journalist inför rätta för att hon burit byxor, vilket är otillåtet enligt islamsk lag. Idag fick hon sin dom. Vi pratar med Sveriges ambassadråd Sofia Calltorp som följde rättegången.

Vem bryr sig om de dåliga vägarna i Norrlands inland?
Vägarna i Norrlands inland är i många fall i uselt skick och i Ammarnäs i Västerbotten protesterar nu befolkningen mot det dåliga skicket på vägen mot Sorsele. Där det är som sämst kan inte ambulansen köra snabbare än 60 kilometer i timmen och lastbilschaufförerna utsätts för stressrelaterade sjukdomar när dom skakar fram. Och ortsbornas ilska har inte blivit mindre av att Vägverket inte har några pengar till större vägsatsningar i inlandet förrän tidigast 2021. Samtal med Erik Bergqvist ordförande Region Västerbotten, Roland Wermelin kommunalråd i Sorsele, Marie Nordén (S) riksdagsledamot som sitter i trafikutskottet och Lena Dahlgren vägverksdirektör för region norr medverkar.

Raul Castro och mänskliga rättigheter
På Kuba har president Raul Castro de senaste halvåret sagt att han nu är beredd att diskutera allt inklusive, mänskliga rättigheter, pressfrihet och politiska fångar. Bara det inte hotar det socialistiska systemet. Men de oppositionella på Kuba har än så länge inte märkt av någon förändring i deras vardagsliv. Reportage av Mats Eriksson

17.00-17.45

Mer pengar till kommunerna
Regeringen har beslutat att satsa 10 miljarder extra på kommuner och landsting nästa år för att mildra effekterna av lågkonjunkturen. Enligt regeringen motsvarar pengarna cirka 13.000 jobb i offentlig sektor. Hör kommunminister Mats Odell, Sven-Erik Österberg, arbetsmarknadspolitisk talesman för Socialdemokraterna, Lennart Holmlund, kommunalråd Umeå (S) och Maria Rankka, VD Timbro.

Hur höjer man lärarnas status?
Läraryrket har för låg status idag, det verkar många vara överens om, både lärarna själva och Sveriges skolminister Jan Björklund som ofta återkommer till problemet som en av dom stora utmaningarna att få bukt med i framtiden. Reportage av Anders Diamant.
 
Efter reportaget blir det samtal med den före detta skolinspektören i Stockholm Per Settergren och lärarstudenten Klara Frohm om vad man kan göra för att höja statusen i yrket.

Män som våldtäktsoffer
En man hotades med kniv och våldtogs av en annan man i centrala Stockholm, natten mellan lördag och söndag. Förra året anmäldes drygt hundra våldtäkter av män över 15 år i Sverige. Men mörkartalet tros vara mycket stort och de flesta svenska sjukhus saknar en handlingsplan för hur dessa män ska bemötas. Samtal med Åsa Witkowski, verksamhetschef på Nationellt centrum för kvinnofrid.

Programledare: Monica Saarinen och Märet Öman
Producenter: Helena Giege och Eva Brännman
helena.giege@sr.se   eva.brannman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".