Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Biologisk mångfald, ung och arbetslös i Hofors

Publicerat tisdag 8 september 2009 kl 09.41
1 av 4
Anders Holmberg
2 av 4
Foto: Virginia Mayo/Scanpix.
3 av 4
"Kosterhavet, Sveriges första nationalpark med marin inriktning".
4 av 4
Helén Palmqvist Novik

16.00-16.45

Pengar till polisen
Idag meddelade regeringen att de satsar ytterligare fyra miljarder kronor på bättre brottsbekämpning. Hör bl a justitieminister Beatrice Ask om vad pengarna ska användas till.

Högnivåmöte i Strömstad
Hotet mot den biologiska mångfalden är långt större än att förlora en vacker natur att vistas i. I biologisk mångfald finns stora ekonomiska värden. Korallreven värderas till 170 miljarder dollar per år eftersom de ger stormskydd mot en halv miljard människor och huserar en fjärdedel av havens fiskar. På EU:s högnivåmöte i Strömstad presenteras idag en studie som visar det ekonomiska värdet av fungerande ekosystem och biologisk mångfald. I morgon invigs Sveriges första marina nationalpark, Kosterhavet. Ingenstans i svenska marina vatten är mångfalden så stor som där. Samtal med Andreas Carlgren, miljöminister (C), Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningen, Anna Karlsson, ArtDatabanken, Henrik Österblom, Stockholms Resilience Center och Martin Larsvik, från Sven Lovén center, Göteborgs universitet medverkar.

Vad kännetecknar en bra lärare?
Ett brinnande intresse och ett stort engagemang för sina elever brukar vara två bra beståndsdelar. Den före detta läraren Christina Monthan Axelsson har skrivit en bok om hur man ska göra för att se eleven, en kunskap som växte fram efter många år bakom katedern. Reportage av Anders Diamant.

17.00-17.45

Ung och arbetslös i Hofors
Idag kommer statistik som visar att Hofors i Gästrikland fortsätter att ligga i täten vad gäller ungdomsarbetslöshet i landet. Under våren har Hofors legat i topp tillsammans med Munkfors och Storfors. Utpräglade industriorter som hårt drabbats av varsel och exportnedgångar. Den absolut största arbetsgivaren i Hofors är stålverket Ovako Steel. Men på kort tid har företagen Ovako och Sandvik varslat anställda. Vår reporter Katarina Gunnarsson besökte ungdomsarbetslöshetens Hofors. Thomas Tobé, riksdagsledamot (M) och Berit Högman, riksdagsledamot (S) deltar i  samtal.

Middag med Pol Pot
Idag öppnar utställningen "Middag med Pol Pot" på statliga myndigheten Levande Historia. Utställningen handlar om folkmordet i Kambodja och om de svenskar som på 1970-talet reste dit och vägrade se de grymheterna. Och redan inför premiären har det blivit debatt. I en raljerande reklamfilm som lagts ut på Youtube så pekas fotografen Gunnar Bergström ut som en av dem som rapporterade Kambodjavänligt. Eskil Franck, chef Forum för levande historia är också med.

Torka i Kalifornien
San Joaquin-dalen i centrala Kalifornien, som producerar en mycket stor del av USAs frukt och grönsaker, upplever just nu den värsta vattenbristen på nära trettio år. Flera års torka och minimal vattentilldelning har lett till att stora arealer prima jordbruksmark lagts i träda. Vattenbristen har också lett till rekordhög arbetslöshet, och de som förlorat jobbet står istället i timmar i kö för att få några lådor mat gratis. Claes Andreasson rapporterar.

Barrosos framtid
Eu-kommissionens ordförande José Manuel Barroso fortsätter att kämpar för sin politiska framtid som kommissionens ordförande. Denna vecka träffar Barroso partigrupperna för att presentera sitt politiska program för de kommande fem åren. På torsdag beslutar partigrupperna om de ska ha omröstning nästa vecka eller om beslutet om kommissionens nya ordförande dröjer ytterligare. Herman Melzer, SR:s utsände deltar.

Programledare: Anders Holmberg och Helén Palmqvist Novik
Producenter: Magnus Westberg och Lisa Sofia Larsson
magnus.westberg@sr.se lisa_sofia.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".