Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Kurt Wallander, privat vård, Moskva, Alliansen jobbar hårt

Publicerat torsdag 10 september 2009 kl 08.00
1 av 4
Monica Saarinen
2 av 4
Odd Clausen
3 av 4
Mariagatan i Ystad. Henning Mankells polis Kurt Wallander bor i succéböckerna på Mariagatan. Foto: Johan Nilsson/Scanpix
4 av 4
Ulrica Schenström. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

16.00-16.45

EU-kommissionen och klimatet
Kommissionens förslag om hur fördelningen av kostnaderna för klimatomställningen ska se ut. Carl Bildt, Utrikesminister, Svante Axelsson, Naturskyddsföreningen och Susanne Palme, EU-reporter medverkar.

Sydsveriges turistmagnet
Elva böcker och 24 långfilmer har gjort Kurt Wallander till nutidens kanske mest kända svensk och det har förvandlat lilla Ystad på Sveriges sydspets till en turistmagnet och film-metropol. Studio Ett torsdag sänder från Ystad och diskuterar upplevelseturism och vad varumärket Wallander egentligen står för. Medverkande: Itta Johnson, marknadsförings- och varumärkesstrateg Ystad kommun, Katarina Karlsson, biträdande kulturchef Region Skåne, Marie Holmström, turistsamordnare Ystad kommun, Petra Rundqvist, Filmkoordinator Ystads kommun, Maria Månsson, forskare Lunds universitet, Nick Finnigan, skotsk turism och Stefan Rösch, tysk turism medverkar.

En annan sida av drömmen om folkhemmet
Det skriver Annica Wennström om i sin nya roman Svart Kvark som kommer idag. Den handlar om människorna kring sågverken och hamnen i Holmsund i Västerbotten på 30-talet. Om de inte fullt så skötsamma arbetarna, om smuggelsprit och kvinnornas fackliga kamp. Reportage av Agneta Johansson.

17.00-17.45

Privat vård gör rekordvinster
Privata vårdföretag som Aleris, Capio, Praktikertjänst och Carema, går med vinst samtidigt som de som drivs i offentlig regi brottas med underskott. Vad beror detta på? Får man sämre vård hos de privata företagen - helt enkelt- eller är det rent av så att de offentliga vårdgivarna har något att lära här? Stanely Brodén, koncernchef Aleris, Eva Nilsson Bågenholm, ordförande läkarförbundet och Birgitta Sevefjord, (V) landstingsfullmäktigeledamot i Stockholms läns landsting medverkar.

Bombvågen i Moskva 1999
Den här veckan för exakt tio år sedan, drabbades Ryssland på kort tid av en rad bombdåd mot bostadshus i tre städer. Två av bomberna ödelade flerfamiljshus i huvudstaden Moskva och sammanlagt dödades över 300 människor. Den då nytillträdde premiärministern Vladimir Putin lovade att ta hämnd på terroristerna och några veckor senare drog det andra kriget i Tjetjenien igång. Men nu tio år efteråt är händelserna är omständigheterna fortfarande höljda i dunkel. Reportage av Fredrik Wadström.

Regeringen och oppositionen
Hur vinner man väljarnas hjärtan nu när det bara återstår ett år till nästa val? Alliansens partiledare har jobbat hårt den här veckan och har också dominerat media. På turné bland skolor och poliser har miljarderna haglat. Oppositionen svarar med besked om höjda skatter i nästa val. Ett besked som sått split inom socialdemokraterna. Ändå leder oppositionen i opinionsmätningarna. Så vem har egentligen övertaget just nu? Eric Sundström, chefredaktör Aktuellt i Politiken och Ulrica Schenström, PR-konsult medverkar.

Moderna Museet tog ned tavlor
När EU:s utrikesministrar hade möte på Moderna Museet i förra veckan så tog museet ned två av Dick Bengtssons tavlor. Anledningen var att de som anordnar EU-mötena i Sverige tyckte att det fanns problem med att tavlorna innehöll hakkors. Hör Mårten Grunditz, generalsekreterare för sekretariatet för EU-möten i Sverige, Peter Wolodarski, ledarskribent DN, Lars Nittve, chef Moderna Museet och Ernst Billgren, konstnär.

Programledare: Monica Saarinen och Odd Clausen
Producenter: Magnus Westberg och Anna Landelius
magnus.westberg@sr.se
anna.landelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".