Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Litteraturpriset, vaccinet mot svininfluensan, anhörigstöd, polisingripandet i Göteborg

Publicerat torsdag 8 oktober 2009 kl 09.00
1 av 5
Monica Saarinen
2 av 5
Odd Clausen
3 av 5
Herta Müller tysk författare. Foto: Jack Mikrut/Scanpix
4 av 5
Graffitimålaren Sola7 har ett budskap till Kiberaborna. Foto: Margareta Svensson/SR
5 av 5
Kjell och Anita Wikström i Umeå. Foto: Agneta Johansson/SR

16.00-16.45

Herta Müller får litteraturpriset
Idag tillkännagavs vem som fick Nobelpriset i litteratur. Hör akademins ständige sekreterare Peter Englund om året stora begivenhet, några timmar efter han vred på handtaget.
Och motiveringen till varför Herta Müller fick priset i år. Björn Wiman, kulturchef Expressen och Maria Schottenius, kulturchef DN medverkar också.

Hör mer om Nobelpriset i litteratur efter 17.00
Vi besöker ett stort bokförlag strax före klockan 13.00 och hör reaktionerna på Peter Englunds tillkännagivande. Intervju med Herta MüllerEbba-Witt Brattström, Litteratur professor och Camilla Nagler, Müllers svenska förläggare Wahlström & Wistrand medverkar.

Vaccinet mot svininfluensan
På fredag kommer vaccinet mot svininfluensan och i nästa vecka kör det igång. Den svenska sjukvården drar nu ett djupt andetag inför det gigantiska kraftprovet: att hinna fram till miljoner svenskar innan influensan gör det. Kommer genomförandet att lyckas? Det diskuteras i Studio Ett torsdag - direkt från vaccinationscentralen på universitetssjukhuset UMAS i Malmö. Carin Tillman, läkare på vårdcentral och gravid i 20:e veckan, Hans- Bertil Hansson, smittskyddsläkare Region Skåne och Peter Lanbeck, chef för infektionskliniken vid UMAS medverkar.

Kenya
I december är det två år sedan det ödesdigra valet i Kenya, där anklagelser om valfusk ledde till dödliga sammandrabbningar och en politisk kris. I veckan har Afrikanska unionens medlare Kofi Annan, som lyckades lösa konflikten då, varit tillbaka i Nairobi. Den här gången för att försöka förmå politikerna att genomföra utlovade reformer. Ett av de områden där ilskan var stor mot presidenten, som man ansåg hade stulit valsegern, var slumområdet Kibera i Nairobi. Kiberaborna vände ilskan inåt, genom att länsa och bränna ner byggnader. Vår Afrikakorrespondent Margareta Svensson som bevakade händelserna då, har varit tillbaka i Nairobi och Kibera igen.

17.00-17.45

Anhörigveckan
Den här veckan är det anhörigveckan. Att vårda en anhörig som är äldre, långvarigt sjuk, eller funktionshindrad är många gånger ett tungt uppdrag. Men en lagändring som trädde i kraft 1 juli i år ska underlätta för de anhöriga, är det tänkt. Kommunerna ska numera erbjuda stöd till dessa anhöriga. Det är en skärpning av socialtjänstlagen som förr sa att kommunerna bör erbjuda stöd. Men detta innebär inte automatiskt att det blivit enklare för alla anhöriga, det är en långsam process. Reportage av Agneta Johansson.

Polisingripandet i Göteborg
De anhöriga till Johan Liljeqvist som dog i samband med ett polisingripande i Göteborg, fick inte veta den egentliga dödsorsaken. Polisens utredare strök över delar av obduktionsprotokollet om de skador han fick av polisens våld. Inte heller åklagaren Bo Lindgren berättade för Johans familj om de här skadorna. Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare och ordförande i brottsofferjourernas riksförbund medverkar i Studio Ett.

Tories
I Storbritannien håller det konservativa partiet Tories kongress just nu och det är ett parti i medvind. Enligt opinionsmätningarna leder de starkt över det sargade Labourpartiet som har makten just nu. För en stund sedan avslutade partiledaren David Cameron - den som spås bli britternas näste premiärminister - sitt tal till kongressen. Samtal med vår Londonkorrespondent Johan Prane.

Programledare: Monica Saarinen och Odd Clausen
Producenter: Anders Diamant och Anna Landelius
anders.diamant@sr.se
anna.landelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".