Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Positiv särbehandling, ja till homovigslar i Svenska kyrkan, godisförbud i skolan

Publicerat torsdag 22 oktober 2009 kl 09.00
1 av 4
Monica Saarinen
2 av 4
Anna Landelius
3 av 4
Biståndsminister Gunilla Carlsson. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
4 av 4
Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

16.00-16.45

EU-bistånd
Vid sekelskiftet år 2000 enades världens länder om att halvera den extrema fattigdomen till 2015. Nu med bara är 6 år kvar riskeras målen dels av finanskrisen. Men också av att EU, som världens största biståndsgivare, ibland motverkar dom fattiga ländernas möjligheter att ta sig ur fattigdom. EU ger med ena handen och tar med den andra, menar europeiska frivilligorganisationer. Eva-Christina Nilsson, vice ordförande för Concord, Gunilla Carlsson, (M) biståndsminister och Herman Melzer, SR:medarbetare medverkar.

Särbehandling
Elin hade fel kön - så hon kom inte in på sin drömutbildning. Nu stämmer hon och 30 andra tjejer Lunds universitet för diskriminering. Vilka metoder är okej i strävan efter en jämställd arbetsmarknad och kan vi acceptera att enskilda hamnar i kläm på vägen dit? Elin Sahlin, leder grupptalan mot universitetet, Per Eriksson, rektor Lunds universitet, Gunnar Strömmer, Centrum för rättvisa, Katri Linna, DO och Klas-Herman Lundgren, SFS medverkar.

Framgångar i fattiga förortsområden
Brittiska rastistpartiet BNP skördar stora framgångar i fattiga förortsområden där främst vit arbetarklass bor. Nu ska Labour rikta speciella satsingar mot att antal utvalda sådana områden. Johan Prane besöker ett av dem och talar med invånare, labour- och bnp-politiker.

17.00-17.45

Ja till homovigslar i Svenska kyrkan
Vi följer upp beslutet på Kyrkomötet idag. Anna-Karin Hammar, Präst i svenska kyrkan, Uppsala, Bertil Murray, Stiftadjunkt Uppsala och Sören Juvas, RFSL medverkar.

"Transition towns"
Om knappt två månader i Köpenhamn ska världens länder komma överens om hur klimatförändringarna bäst ska bekämpas. Samtidigt pågår i Sverige nu ett arbete på olika ställen för att växla ned och ändra riktningen på konsumtionen, allt i syfte att leva mer miljövänligt. Elinor Askmar är en av de som tagit saken i egna händer och nu försöker att dra igång omställningsrörelsen "Transition towns" i Sverige. Reportage av Hanna Nyberg.

Biljana Plavsic släpps ut från Hinseberg
Om den dömda krigsförbrytaren Biljana Plavsic som nästa vecka blir en fri kvinna, när hon släpps ut från Hinseberg. Vem är hon? Vilka är reaktionerna på frisläppandet? Christina Gustafsson, Utrikeschef Ekot, fd korrespondent medverkar.

Godisförbud i skolan
Många skolor har infört godisförbud i sina kafeterier, men det hindrar inte elever från att ändå äta godis i skolan. En skolläkare i Bollnäs hoppas på ett förbud mot lösviktsgodis och en rektor i Borås skulle helst förbjuda godisaffärer alltför nära skolan för att komma åt problemet. Reportage av Anders Diamant.

Pensionärer och livförsäkringar
Försäkringsbolaget Folksam har bestämt sig för att sänka ersättningen för de pensionärer som tecknat en så kallad grupplivförsäkring. Ändringen kommer att drabba runt 420.000 pensionärer och för de som är över 70 år kommer ersättningen nästan att halveras. Medverkar gör Britt-Marie Ekvall, kanslichef på PRO och Maria Rudolphi, verksamhetchef på Folksam.

Programledare: Monica Saarinen och Anna Landelius
Producenter: Anders Diamant och Malin Thelin
anders.diamant@sr.se
malin.thelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".