Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Utvisning av dödshotade barn

Publicerat måndag 2 maj 2011 kl 10.40
Utvisning dödshotade barn, reportage
(34 min)

En psykiskt sjuk mamma som har tankar på att döda sina barn ska utvisas tillsammans med sina barn. Barnens pappa, som i praktiken är den som tar hand om barnen, ska samtidigt utvisas till ett annat land. Utlänningslagen och FN:s barnkonvention säger att lagen ska ta hänsyn till barnens bästa. Men frågan är vad det betyder i praktiken. Reportage av BG Bodin och Martin Jönsson. 16-timmen

Personerna i reportaget

Latifa Turfan: Mamma till Tigran och Armen, sambo med Giorgi.  Från Uzbekistan, kom till Sverige 2003 och har tidigare haft tillfälligt uppehållstillstånd. Psykiskt sjuk, har haft tankar på att döda sina barn. Ska nu utvisas till Uzbekistan.

Giorgi Grigorian: Pappa till Tigran och Armen, sambo med Latifa. Från Azerbajdzan, kom till Sverige 2004. Ska utvisas till Azerbajdzan.

Armen: Två år gammal, född i Sverige. Ska utvisas till mammans hemland Uzbekistan.

Tigran: Fyra år gamma, född i Sverige. Ska utvisas till mammans hemland Uzbekistan.

Christine Bertlin: Psykolog, barn- och ungdomspsykiatrin. Kritisk till utvisningen av barnen eftersom de är sjuka och behöver flera års intensiv behandling. Enligt BUP riskerar barnen skadas vid en utvisning.

Marika Ekroth: Socialsekreterare. Har två gånger utrett familjens situation efter att mammans läkare inom psykiatrin slagit larm, bland annat sedan mamman berättat om sina tankar att döda barnen. Enligt socialtjänsten skulle en splittring av familjen vara förödande för barnens hälsa.

Maria Hammarberg: Domare på migrationsöverdomstolen. Har prövat Armens fall. Har beaktat vad som är bäst för Armen kom fram till migrationsverkets beslut inte ska ändras. Han ska utvisas med sin psykiskt sjuka mamma.

Per Stadig: Advokat, har jobbat över trettio år med asylärenden, expert i en statlig utredning från 2009 om utlänningslagen. Kritisk till utvisningen. 

Ann-Mari Appelberg: Psykiater. Har haft kontakt med familjen sedan förra året. Kritisk till utvisning. Anser att den är orimlig och att Sverige bryter mot FN:s barnkonvention. 

Johan Ryltenius: Processförare på Migrationsverket har arbetat med Tigrans ärende. Har prövat om det överhuvudtaget går att skicka honom till Uzbekistan, eller om det finns ett så kallat verkställighetshinder. Anser att det går att genomföra utvisningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".