Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Följ med på en annorlunda stadsvandring

Publicerat fredag 20 juli 2012 kl 15.19
Följ med på en annorlunda stadsvandring. Reportage av Anna Nyström.
(6:32 min)
1 av 12
Lindblommor är sött, gott och vackert. Passar i sallad och på efterrätt. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.
2 av 12
En enkel hemskriven skylt hjälper deltagarna att hitta varandra på Korsstigen. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.
3 av 12
David Nyberg har fastnat för gratisplockandet och är med på salladsvandringen för andra gången. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.
4 av 12
Regnet stoppade inte Nina Palstam och Ebba Lilja som definitivt kommer börja använda ogräs i matlagningen.Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.
5 av 12
Älskad av japaner är funkian. Smörstekt, wookad eller rå i sallad.Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.
6 av 12
Alla provar allt och det mesta smakar överraskande gott.Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.
7 av 12
En sallad på humle, våtarv, funkia, rosor- och viol smakar gott med olivolja och örtkrydda.Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.
8 av 12
Det är en kick för kroppen att plocka nåt och stoppa det direkt i munnen, säger Klara Hansson, som tillsammans med Emma Petersson håller i stadssalladsvandringarna i Göteborg. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio
9 av 12
Ett femtontal nyfikna hälsas välkomna av en av intiativtagarna Emma Petersson. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio
10 av 12
Ett av våra mest vanliga ogräs, svinmållan, är både C-vitaminrik och god.Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.
11 av 12
Ogräset våtarv, eller nate, smakar som färsk spenat. Kan wookas eller åtas rå.Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.
12 av 12
Salladsvandringarna är en del av den nya delningskulturen,menar initiativtagarna Emma Petersson och Klara Hansson.Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.

Att odla sina egna blommor, grönsaker och frukter fast man bor mitt i stan, är en trend världen över. Men det finns faktiskt massor av gott och nyttigt som redan växer i våra städer, redo att plockas och avnjutas, helt utan arbetsinsats eller kostnad. Under parollen "den ätbara staden" anordnas i sommar stadssalladsvandringar i centrala Göteborg där den som vill får lära sig vilka blommor, blad och till och med ogräs som går att äta. Och flera av dem smakar dessutom riktigt gott. Reportage av Anna Nyström. 16-timmen

Här är några av de växter som Studio Etts reporter plockade och smakade på under stadssalladsvandringen i Göteborg, med tips på hur de kan användas:

Humleskott - goda i sallad

Unga lindblad - istället för salladsblad

Lindblommor - goda och vackra i sallad och efterrätt

Våtarv/nate - i sallad

Funkia - i sallad och wook

Ringblommor - kronbladen passar i sallad

Alla violer - blomman är god i sallad

Bokollon - ätes på hösten, liknar hasselnöt

Fläderblommor - till saft och te eller färsk i sallad

Fläderbär - till saft

Nässelblad - i soppa eller torkade i bröd

Nässelfrö - i bröd och gröt

Rosor - torkade i te, färska i sallad, mortlade med strösocker

Pilblad - Kokas mot huvudvärk

Groblad - i sallad

Grobladsfrö - i bröd eller gröt

Skräppa - gröna frön kan ätas i sallad, samt användas i bröd och gröt. Unga blad kan ätas på våren (smaka av så att de inte är beska)

Tusensköna - blommorna goda och vackra i sallad

Prydnadsapel - som förtjockningsmedel i sylt pga hög pektinhalt

Kärleksört - spröda växter passar i sallad

Rödklöver - den unga blomman är god i sallad

Svinmållans blad - färsk eller wookad, liknar spenat

Svinmållans frön - i sallad, bröd och gröt

Libstickans blad - till buljong och som krydda i matlagning

Blåklockor - blomman är god i sallad

Löktrav - pepprig smak i all slags matlagning

Tistel - skörda stammen innan blommorna slagit ut, skala den och ät rå eller tas rå eller smörstekt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".