Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Annie Lööf sitter säkert, trots bakslagen

Publicerat måndag 10 juni 2013 kl 14.46
Annie Lööf. Håller i taktpinnen, trots motgångar. Foto: Scanpix

Annie Lööfs uppförsbacke fortsätter.

Hon hade höga förväntningar på sig när hon valdes till partiledare för ett och ett halvt år sedan och skulle vända den nedåtgående trend som C haft i 30 år.

Men än så länge har det blivit pannkaka. När C i förra veckan backade till 4,2 procent i SCB:s opinionsmätning konstaterade partisekreterare Mikael Arthursson nästan lättat att det var en låg siffra, "men bättre än i många andra mätningar". Så sant. Dagen före fick partiet 3,2 procent i en annan mätning.

Och från KU blev kritiken hård mot Lööf i förra veckan.

"Om uppgifter som lämnas är oriktiga, missvisande eller ofullständiga undergrävs den konstitutionella kontrollen" skrev KU.

Annie Lööf har sedan dess inte svarat på frågor i ärendet utan hänvisat till ett skriftligt uttalande: "KU är en viktig institution som jag har stor respekt för, så jag tar givetvis till mig av den kritik som förs fram."

De drygt 30 000 partimedlemmarna har all anledning att känna marken gunga under fötterna. För riksdagsledamöter och många andra förtroendevalda är det inte säkert att det finns några arbetsuppgifter efter valet nästa höst.

I de flesta partier brukar en sådant läge leda till konvultioner. S under Juholt och förra årets strid i KD är två exempel.

Men i Centerpartiet är det tyst. Det enda knyst som hörts är från Stefan Hanna, kommunalråd i Uppsala, som förespråkat ett delat ledarskap (i klartext: Annie Lööf klarar inte detta själv), men artikeln har inte fått andra att vädra eventuellt missnöje offentligt.

En av förklaringarna till stödet, trots motgångarna, är sättet Lööf valdes på. Hon hade en stark uppbackning och de flesta centerpartister som stöttade henne var verkligen övertygade om att Lööf var räddningen för partiet.

Håkan Juholt var en nödlösning för S redan från början. Att överge honom blev därför inget känslomässigt problem.

Men att ifrågasätta Annie Lööf kräver mer av centerpartisterna. Det skulle också vara att ifrågasätta sig själva. Var verkligen den entusiasm jag kände förra hösten befogad?

En fråga som det kan bli jobbigt att komma fram till ett svar på.

Och öppen självrannskan är knappast något som de flesta av oss går omkring och längtar efter. Inte heller politiker, särskilt inte när det börjar närma sig val.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".