Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.
STUDIO ETT TISDAG 20 JANUARI

Debatt: Ylva Johansson (S) och Elisabeth Svantesson (M) om integrationen

Publicerat tisdag 20 januari 2015 kl 18.26
"Behöver ta ett omtag i jobbpolitiken och integrationspolitiken"
(25 min)
Ylva Johansson och Elisabeth Svantesson. Montage/SR
Ylva Johansson och Elisabeth Svantesson. Montage/SR

Det ska ta högst två år för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden. Att korta tiden är viktigast enligt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) som debatterade integration med Elisabeth Svantesson, Moderaternas integrationspolitiska talesperson i Studio Ett.

I Sverige är arbetslösheten  mer än dubbelt så hög bland utlandsfödda som bland svenskfödda. Mediantiden för en flykting att komma i förvärvsarbete är nästan åtta år, och bara ett land i den industrialiserade världen har större skillnad i sysselsättning mellan inrikes och utrikes födda.

– Vi tar emot många i Sverige. Vi har en större utmaning än i de länder som inte tar emot lika många. Men arbetsmarknadspolitiken har inte fungerat tillräckligt väl i Sverige, det är den viktigaste anledningen till varför det ser ut som det gör i dag, säger Ylva Johansson.

Moderaternas Elisabeth Svantesson vill vara självkritisk.

– Vi har haft för dåligt med jobb i tjänstesektorn, det har varit för stelbent vad gäller arbetsrätten, och vi behöver få fler vägar in på arbetsmarknaden. YA-jobben är ett exempel där vi kan göra mer, säger hon.

Moderaternas integrationspolitiska talesperson menar att det är genom att få fart på företagandet som fler utlandsfödda kommer i arbete, medan arbetsmarknadsminister Ylva Johansson vill prioritera att hjälpa arbetsmarknadens parter så att det tar kortare tid för någon som kommer till Sverige som flykting att få ett jobb.

– Den som får ett uppehållstillstånd ska klara att etablera sig på arbetsmarknaden på två år. Tiden är skadlig när åren tillåts gå, därför måste man vara snabb, säger Ylva Johansson samtidigt som hon understryker att det inte kan gälla alla eftersom många flyktingar som kommer hit är traumatiserade.

Moderaterna ser nu över både jobbpolitiken och integrationspolitiken.

–  Vi behöver ta ett omtag i jobbpolitiken och integrationspolitiken. hur vi ska få fram bostäder, hur man lättare ska komma in på arbetsmarknaden. Vi har inte landat i hur det ska gå till än men vi återkommer om det i våra förslag, säger Elisabeth Svantesson.

Ylva Johansson är negativ till lägre löner för att sänka trösklarna in till arbetsmarknaden och vill hellre satsa på mer resurser till skola och utbildning.

– Det kommer personer med hög utbildning och vill etablera sig. Där finns stora möjligheter men vi ska inte blunda för att det också är stora utmaningar, säger Ylva Johansson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".