Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Solpaneler öppnar för mirakel - att tända en lampa hemma

Publicerat måndag 30 november 2015 kl 10.25
kvinna som pekar mot tak framför turkosblått hus
1 av 8
Där uppe på taket ligger den lilla solceller som ger ljuset i huset, säger Gangaroti. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.
stort område av solceller Foto: Margita Boström/Sveriges Radio
2 av 8
Ett hav av solceller så lång ögat kan nå. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.
kvinna i mörkt rum framför lampa som lyser
3 av 8
Gangaroti visar stolt var hon nu kan slå på ljuset i sitt hus. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.
Indisk mamma med spädbarn i torrt Indiskt landskap
4 av 8
Gangarotis dotter och barnbarn kommer gärna på besök nu när det finns ljus i huset. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.
glad kvinna i rött framför turkosblått hus
5 av 8
Gangaroti visar stolt upp sitt nymålade hus. Sonen Sanji tittar nyfiket fram. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.
kraftverk och kraftledningar
6 av 8
Här omvandlas energin till de 151 Mw el som går ut i ledningarna från anläggningen Neemuch. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.
två indiska män i rosa och blå skjorta framför mur med röda blommor
7 av 8
Ahmit Gai och Gurudutt Ratodiya på väg ut för att montera fler solcellspaneler i de fattiga byarna. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.
torrt indiskt landskap
8 av 8
På vintern är allt torrt men på sommaren växer här både linser och majs. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.

År 2030 ska den gröna elen stå för 40 procent av Indiens energi lovar landets regering. Samtidigt byggs nya kolkraftverk. Ekots Asienkorrespondent Margita Boström har träffat en familj på den indiska landsbygden som just fått sin första el.

Indiens löften inför klimatmötet i Paris bygger främst på att man ska bygga ut sin förnyabara energi kraftigt. År 2030 ska den gröna elen stå för 40 procent av landets energi. Men samtidigt kommer man att fortsätta bygga nya kolkraftverk.

”Vi måste ge alla de drygt trehundra miljoner människor i landet som fortfarande saknar el en möjlighet att kliva in i det här århundradet”, säger regeringen till sitt försvar.

Sol och vind är de två stora källorna för den framtida Indiska gröna elen. När det gäller sol så sker utbyggnaden både via stora solcellsparker och i den lilla skalan med en enkel solpanel på taket som ger nog el för några lampor.

Klick, klick klick. Tre magiska ljud för Gangaroti och hennes familj. Hon pekar stolt upp mot det lilla lysröret som sitter på väggen en bit från elcentralen i hennes lilla hus. Det har bara gått några veckor sedan familjen fick det vi i väst ser som en självklarhet; elektriskt ljus i sitt hus.

– Livet har förändrats. Igår kväll satt min son Sanji och gjorde läxor till klockan elva på kvällen, säger Gangaroti stolt.

Vi har färdats på vägar som för länge sedan slutade att vara just vad vi kallar vägar. Och vi har gått en kilometer över böljande kullar för att nå byn Dholkunjla som ligger i den Indiska delstaten Rajasthan. Hit ut på landsbygden har elen inte nått befolkningen. Här bor några av Indiens 300 till 400 miljoner människor som fortfarande saknar el.

Den enda möjligheten till ljus efter det att solen gått ner vid sextiden på kvällen har varit att tända de sotiga, miljö och hälsofarliga rykande fotogenlamporna. Fotogenen här är av det billigaste slaget och ger ifrån sig kraftigt os.

- Det var mörkt och huset fullt av rök när jag skulle koka mat. Nu kan jag bara tända lampan. Och vi kan välja att äta middag lite senare numera, säger Gangaroti.

Och det som gjort livet så mycket enklare är den lilla solcellsplattan på 30 gånger 40 centimeter som ligger på taket på huset. Den producerar el till de tre lamporna, två inne i huset och en utanför.

- Och så kan jag ladda den här gratis, säger Gangaroti och visar upp sin mobil. Förut fick jag gå en kilometer och betala fem rupie för att ladda min telefon, säger hon. Nu gör jag det gratis för solcellselen kostar ju inget. Skönt att slippa elräkningar. 

Att hon och många av hennes grannar nu fått ett enklare liv beror på frivilligorganisationen Pedo som sedan många år arbetar med att förbättra levnadsvillkoren i detta södra hörn av Rajasthan.

- Sedan vi började med detta självhjälpsprogram i byn har alla ökat sina skördar. Vi får numera ihop minst en säck majs, ibland två och dessutom en säck ris. Det vi inte själva äter kan jag sälja och på så sätt fick vi ihop pengar till elen, säger Gangaroti som drivit på alla i byn att gå samma väg och installera solcellsenergi.

Det är så frivilligorganisationen Pedo jobbar. De lär ut nya odlingsmetoder och hjälper med grödor. När familjen fått ihop lite drygt motsvarande 300 kronor har de nått målet. Då skjuter organisationen till den andra hälften av de drygt 600 kronorna som hela anläggningen kostar. Då är det dags för Ahmid Gai och hans kollega Gurudutt Rato-diya att sätta igång och jobba.

- På bara 20 minuter är allt på plats, säger Ahmid och visar den enkla konstruktionen av solcellsanläggningen.

En solcellsplatta, en ledning ner till elcentralen och ledningar till lamporna är allt som behövs.

- Det är som att vi kommer med magi, säger han och skrattar. Jag minns en familj som fick sin panel installerad när det började bli mörkt och de kunde inte tro sina ögon när jag slog på ljuset. Jag blir själv så glad när jag ser hur glada de blir.

Uppe från portalen som leder in till ett av världens största solcellsanläggningar ser allt ut som ett jättehav av solpaneler som försvinner bort i horisonten. Och allt är märkligt tyst fast det produceras el för över en halv miljon människor där.

Det jättelika området med solcellsplattor ligger i den Indiska delstaten Madhya Pradesh. Det är här de flesta av Indiens solcellsanläggningar finns. Neemuch är en av världens största solenergianläggning. Här produceras 151 megawatt el på det drygt tre kvadratkilometer stora området.

Indien har lovat att 2030 ska 40 procent av landets energi komma från förnybara källor. Och det är vind och solenergi som ska stå för den största delen av energin men man kommer inte dra ner på sin kolenergi, tvärtom kommer den snarare att öka.

- Vi måste få utveckla vårt land och då behöver vi få tillgång till mer el, har varit premiärminister Narendra Modis förklaring till Indiens löften inför klimatmötet.

Det är en linje som vice chefen för organissationen Centrum för vetenskap och miljö, Chandra Bhusan håller med om, men med tillägget att Indien aldrig kommer bli som Kina i sin energiutveckling.

- Kina byggde först alla sina kolkraftverk och först därefter började dom utveckla sina förnybara energikällor. Vi satsar hela tiden parallellt med en stor utbyggnad av de förnybara energikällorna, framförallt vind och sol, men också en utbyggnad av kolkraften, säger Chandra Bhusan som tillsammans med sina kollegor i organisationen är rådgivare till Indiens Miljöminister.

Tillbaka på den stora solcellsanläggningen visas jag runt på området.

- Här är ställverket där all energin kommer in och här förvandlar vi solenergin till el som går ut i ledningarna, förklarar teknikern som sköter den stora solcellsanläggningen Neemuch.

Vi åker utefter rader av paneler som står vinklade upp mot solen.

-Här är rent och tyst, framtidens anläggning, helt enkelt grön energi, säger han. 

Men det finns de som ställer sig tvekande inför att sol- och vindenergi skulle vara lösningen på Indiens enorma energibehov. De kräver stora landområden och frågan är om det kommer finnas i folktäta Indien där sju av tio människor fortfarande bor och livnär sig på landsbygden. Men Chandra Busan är helt säker på att Indien kommer att uppnå sitt mål.

- Får vi ett bra avtal, där världens länder går ihop och till exempel utvecklar batterier som kan lagra energin så kommer vi definitivt att nå målet, säger han.

Men Gurudutt Rato-diya i Pedo har inte lika stora förhoppningar på att den indiska regeringen ska klara målet att alla i landet ska ha tillgång till minst en lampa i sitt hem redan om fyra år.

- Nej, det är svårt att tro på dessa löften då Indiska regeringar ofta lovar saker de aldrig håller, säger han.

Landskapet är vackert i byn Dholkunjla där Gangaroti och hennes familj bor.

- Förut var allt svart runt mig när solen gick ner. Jag var rädd att gå utanför huset för alla ormarna. Nu vågar jag gå ut och så ser jag ljusen från de andra husen här på kullarna. Jag föreställer mig att det är så en marknad i stan ser ut, säger Gangaroti.

Amid Gai och hans kollega börjar förbereda sig för morgondagens arbete då 103 hushåll ska få uppleva miraklet. Att för första gången tända en lampa i sitt hem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".