Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Henry Fords gummikoloni: Fordlandia

Publicerat tisdag 1 december 2015 kl 10.09
"Det känns som att bo i ett tomt slott"
(7:45 min)
Se bildspel från Henry Fords övergivna gummistad Fordlândia mitt i Amazonas.På 20-talet anlade Ford en stad mitt inne i Brasiliens regnskog för att odla gummi till sina bildäck. 10 000 kvadratmeter skog höggs ner och marken brändes. Men det var ett misslyckat experiment: gummiträden dog eftersom de planterades fel, och arbetarna gjorde uppror mot den importerade amerikanska mat de serverades. Ford övergav projektet 1945 när syntetiskt gummi introducerades i bilindustrin. Idag bor lite drygt 1000 invånare kvar i Fordlândia, många lever på boskapsskötsel eller jordbruk. Illegal skogsavverkning är vanligt. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
1 av 14
Bildspel från Henry Fords övergivna gummistad Fordlândia i Amazonas. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Vänster: Assis Ribeiro är en av de äldsta som bor kvar i Fordlândia. Han minns ännu amerikanerna som arbetade under Ford. Höger: Joaquim bor i ett av de äldsta husen i Fordlândia. På Fords tid bodde läkaren i huset. "Det känns som att bo i ett tomt slott" säger han. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
2 av 14
Vänster: Assis Ribeiro är en av de äldsta som bor kvar i Fordlândia. Han minns ännu amerikanerna som arbetade under Ford. Höger: Joaquim bor i ett av de äldsta husen i Fordlândia. På Fords tid bodde läkaren i huset. "Det känns som att bo i ett tomt slott" säger han. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Nessi Tavares var barn när Henry Fords fabrik fungerade i Fordlândia. Hon intervjuas av Sveriges Radios Latinamerikakorrespondent Lotten Collin. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
3 av 14
Nessi Tavares var barn när Henry Fords fabrik fungerade i Fordlândia. Hon intervjuas av Sveriges Radios Latinamerikakorrespondent Lotten Collin
Se bildspel från Henry Fords övergivna gummistad Fordlândia mitt i Amazonas. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
4 av 14
Se bildspel från Henry Fords övergivna gummistad Fordlândia mitt i Amazonas. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.

Vår Latinamerikakorrespondent Lotten Collin gav sig ut på en lång reportageresa i Amazonas inför klimatmötet i Paris, för att skildra problemen i regnskogen. Det största hotet är skogsskövlingen, som nu ökar igen. Det har fått omvärlden, särskilt USA, att kräva att Brasilien gör mer för att skydda Amazonas. Men faktum är att amerikanerna var nästan först ute med att skövla regnskogen. Vi ska till den lilla byn Fordlândia, som grundades av Henry Ford på 20-talet.

– Ser du, det här är en gammal järnpress, säger Guilherme Lisboa och vevar på ett hjul får den gamla maskinen att röra på sig. Verkstan har stått övergiven sen 30-talet.

– Men ibland kommer vi hit och använder nån av maskinerna, säger Guilherme.

De massiva verkstadsmaskinerna står i ett hörn av fabriksbyggnaden. I ett annat hörn står sjukhussängar, stolar och järnrör som det börjat växa ogräs i.

Djungeln gör sig påmind överallt här i Fordlândia. En stor container som tidigare var full av bensin är också övervuxen med gröna rankor.

– Allt du ser härinne skickade Ford hit med båt från USA, säger Guilherme och pekar runt oss.

– Henry Ford hade råd att skicka hit vad han ville. Han var ju världens rikaste man på den tiden, säger Guilherme, och hoppar in i sin pick-up för att köra tillbaka in till byn.

Guilherme Lisboa tror att bilmogulen blev lurad av den brasilianska regeringen när han på 20-talet köpte 10 000 kvadratkilometer mark mitt i Amazonas för att anlägga en gummiplantage och fabrik.

Här hade aldrig odlats gummiträd, men Ford var desperat för att få gummi till sina bildäck och ville sluta vara beroende av engelsmännen som sålde det dyrt från sin koloni Malaysia.

Lösningen blev Fordlândia - Fords egna koloni där han kunde göra lite som han ville, mitt inne i regnskogen. Själv besökte Henry Ford aldrig Brasilien, men ledde projektet med att skapa Fordlândia på distans från USA.

– När gummiplantagen anlades så högg amerikanerna ner all skog och brände marken. Det sägs att luften var svart i Fordlândia under flera veckor. De nedhuggna träden fraktades till USA, precis som mineraler, guld och diamanter som Fords hitsända män hittade i Brasilien, berättar Guilherme, och kör upp längs en lång allé som kantas av stora vackra trähus.

Det ser ut som den amerikanska södern.

– Här anlade de en golfbana, och ser du swimmingpoolen? Brasilianarna undrade nog varför amerikanerna inte ville bada i floden, skrattar Guilherme och parkerar framför en av villorna. Därinne bor Joaquim.

– Amerikanerna tog med sig allt byggmaterial från USA. Tegel, cement och hustak, säger Joaquim å visar kranarna för "hot" and "cold" i badrummet. Nuförtiden kommer det kallvatten ur båda.

– Att bo här är som att vara kung i ett övergivet slott, säger Joaquim.

Huset som han bor i tillhörde på 20- och 30-talet Fordlandias överläkare, som antagligen hade fullt upp med att behandla alla arbetare som dog i malaria på gummiplantagen.

I dag tillhör huset den brasilianska staten, som tog över Fordlândia när amerikanerna lämnade byn för gott 1945. Malarian var inte det enda problemet.

– Den amerikanska modellen fungerade dåligt i Amazonas, säger guiden Guilherme Lisboa.

– Amerikanerna envisades med att ge sina anställda spenat på burk och andra importerade konserver från USA. Brasilianarna var ju vana vid fisk och cassava-mjöl. Det fungerade inte, och arbetarna gjorde uppror. Inte bara mot maten utan också mot Fords militäriska disciplin, säger Guilherme, och stannar plötsligt bilen. Framför oss på vägen ligger en stor trädstam kluven i bitar.

– Det där är en "castanheira", en äkta kastanj. Det är totalt förbjuden att hugga ner, men träet är värt massa pengar på den svarta marknaden, säger Guilherme och stannar bilen framför ett område som nyss skövlats. Några av trädstubbarna ryker fortfarande.

– Alla i Fordlândia vet att ägaren huggit ner skogen för att frigöra betesmark, men ingen säger något. Det är ju boskapsskötseln som ger jobb här nuförtiden, när gummiplantagen är nerlagd, säger Guilherme. Så när miljömyndigheten kommer så ljuger alla och säger att markägaren är på resa så att han inte ska kunna gripas.

På vägen mot Fordlândias kyrkogård passerar vi flera områden där skogen huggits ner för att göra plats för jordbruk eller boskap. Några gummiträd står dock inte kvar. De blev sjuka och dog redan på 30-40-talet.

– Gummiträd behöver stå i en skog, inte i raka rader på plantage. Det visste inte amerikanerna, säger Guilherme.

– Det var som att Amazonas hämnades på Ford. Han fick betala dyrt för att han högg ner regnskogen . Plantagen fungerade aldrig och amerikanerna gav slutligen upp 1945, när syntetiskt gummi revolutionerade bilindustrin, berättar Guilherme .

Till slut hamnar vi på kyrkogården där alla arbetare som dog i malaria begravts. Gamla stenkors ligger staplade i högar.

– Man kan väl konstatera att alla förlorade på Fords brasilianska experiment, både människor och natur. Och det är ironiskt att amerikanerna nu propagerar för att skydda Amazonas, de var ju pionjärer i att skövla regnskogen. Träden som höggs ner då kom aldrig mer tillbaka, säger Guilherme och pekar ut över dom brunsvarta kullarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".