Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Oro bland funktionshindrade för försämrad assistans

Publicerat fredag 18 mars 2016 kl 16.08
Inga som "bara är synskadade" får ledsagning
(9:11 min)
Jonas Franksson är orolig för ytterligare försämringar av rätten till personlig assistans.
Jonas Franksson är orolig för ytterligare försämringar av rätten till personlig assistans. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio.

Regeringen ska utreda lagen som ger funktionshindrade rätt till personlig assistans. Orsaken är att kostnaderna för hjälpen har skjutit i höjden. Men många funktionshindrade är oroliga för att deras rätt till hjälpen ska försämras ytterligare.

Maria Thorstensson är helt blind sedan en olycka för elva år sen. Men hon får inte längre rätt till ledsagning enligt LSS, lagen om stöd och service.

Under de senaste fem åren har allt färre fått rätt till ledsagning enligt LSS, minskningen är tio procent enligt Socialstyrelsen. Samtidigt får fler rätt till hemtjänst. Men hemtjänstens ledsagning är strängt reglerad och begränsad i tid. Inskränkningen gör det svårt för många funktionshindrade att komma ut i samhället.

Jonas Franksson som har en cp-skada, jobbar på Stil, eller Stiftarna av Independent Living, en förening som arbetar för självbestämmande i frågor som gäller personlig assistans och LSS.

Även hans assistanstimmar har dragits ner och han får bara hjälp med det mest grundläggande. Han stannar hemma en dag i veckan, för att få assistanstimmarna att räcka till.

Kostnaderna för LSS har skenat och ligger nu i runda tal på 30 miljarder per år. Även om antalet personer som får hjälp ligger ganska stadigt på omkring 16.000 personer, så ökar antalet timmar och därmed kostnaderna.

Under senare tid har man upptäckt att det förekommer fusk i den marknad av assistansbolag som har uppstått sen reformen trädde i kraft. En tiondel av kostnaderna, tre miljarder har försvunnit i fusk enligt Försäkringskassan.

Idag ska Försäkringskassan "bidra till att bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen".

Regeringen ska tillsätta en utredning om LSS. Bland de funktionshindrade är oron stor.

Margareta Svensson
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".