Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.
FLYKTEN TILL EUROPA

Khaled om det ungerska flyktingförvaret

Publicerat onsdag 6 april 2016 kl 11.06
"Som ett fängelse"
(14 min)
Ungerska soldater bygger ett tillfälligt stängsel på gränsen mellan Ungern och Serbien för att förhindra migranter från att ta sig in i landet.
Ungerska soldater bygger ett tillfälligt stängsel på gränsen mellan Ungern och Serbien för att förhindra migranter från att ta sig in i landet. Foto: TT

Ständig hunger, oklara besked om asylprocessen och personer som mår så dåligt att de skadar sig själva. Så berättar 19-åriga Khaled om sina tre månader i ett stängt flyktingförvar i Ungern. Reportage av Amanda Lindholm.

19-åriga Khaled, som egentligen heter något annat, blev överförd till Ungern, men har nu tagit sig tillbaka till Sverige.

– Det fanns ingen frihet, vi var instängda mellan fyra väggar. Ett fängelse, berättar Khaled om sina tre månader i ett flyktingförvar i Nyírbátor i östra Ungern.

Han kommer ursprungligen från Syrien, men flydde därifrån när hans hus blev sönderbombat 2014. På vägen till Sverige tvingades han lämna sitt fingeravtryck i Ungern och efter att han varit ett år i Sverige kom beslutet att han skulle överföras till Ungern eftersom det EU-land som släppt in en person över EU:s yttre gräns ska vara ansvarig för den personens asylansökan, enligt Dublinförordningen.

– De sa att om jag söker asyl direkt så skulle jag bara behöva vara där i tre dagar. Men när jag berättade det för andra som var där, så skrattade de bara.

Situationen i förvaret gjorde att många blev desperata, berättar Khaled. Flera skar sig i armar och hals och under en tvåveckorsperiod var det blod på golvet varje dag, säger han.

– Det var en som skar sig från här till hit, berättar Khaled och visar från ena sidan halsen till den andra.

När Khaled fick höra att Sverige tillfälligt slutat överföra till Ungern så tog han sig tillbaka till Sverige. Han har påbörjat en ny asylprocess, men det är oklart hur hans framtid kommer att se ut.

– Jag vill bara kunna stanna här i Sverige, studera vidare och få ett bra jobb som alla andra, säger Khaled.

Sverige har tillfälligt stoppat alla överföringar till Ungern enligt Dublinförordningen, efter en dom från Migrationsdomstolen. Men Migrationsverket vill fortsätta överföra till Ungern och har överklagat domen

Den ungerska regerings talesperson, Zoltan Kovacs, tillbakavisar kritiken mot Ungerns hantering av asylsökande.

– Som representant för regeringen kan jag inte kommentera individuella fall, men generellt kan jag säga att vi erbjuder allt som förväntas av oss enligt EU och internationell lagstiftning gällande asylsökande och för de som kommer enligt Dublinförordningen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".