Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.
STUDIO ETT MÅNDAG 18 APRIL

Pedofilrubriker skrämmer män från förskolan

Uppdaterat måndag 18 april 2016 kl 13.10
Publicerat måndag 18 april 2016 kl 12.09
"Misstänksamheten riskerar förstöra kärnan i verksamheten"
(5:44 min)
malmö högskola
Felix Hjorth (t v) vill bli förskollärare och har inte hoppat av, men är inye opåverkad av rubrikerna. Mats Olsson (t h), kursansvarig på högskolan och själv förskollärare, är besviken på åt vilket håll utvecklingen gått. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio

Mindre än tio procent av dem som kommer in på förskollärarutbildning i Sverige är män, och av dem hoppar många av. Risken är stor att männen i framtiden blir ännu färre än de 4-5 procent de är på dagens förskolor. Reportage av Odd Clausen.


Och inte har den senaste tidens uppmärksammade pedofilfall gjort livet lättare för män i förskolan.

- Man har känt sig utpekad, som grupp, som kön, som genus, säger Kenth Olsson, skol- och barnomsorgschef i Kristianstad, kommunen där en 40-årig manlig barnskötare förra året avslöjades ha förgripit sig på ett stort antal barn på cirka 20 förskolor.

- Det har påverkat alla och det är en stor tragedi. Det vore märkligt om man inte blev berörd av det, personal, föräldrar och kanske också barnen.

Händelsen i Kristianstad, och ett annat uppmärksammat pedofilfall i småländska Högsby, har inte alls underlättat för män på dagis eller att locka nya män till yrket. Mats Olsson är kursansvarig på Malmö högskola och själv förskollärare och har märkt hur hans studenter påverkats:

- För de studenter som inte är så säkra på sitt yrkesval, kan trycket från kompisar, föräldrar och samhället runtomkring bli för stort. Man orkar inte riktigt försvara sig, de misstänksamma blickarna äter sig in.

Felix Hjorth, student på förskollärarlinjen, som har fått se en hel del manliga kamrater hoppa av, berättar vilken effekt det har när man är ute i verksamheten:

- Som exempel att man inte sköter det här med blöjbyten och går och lägger sig med barnen, utan överlåter dom uppgifterna till de kvinnliga kollegorna.

Och i Kristianstad har kommunen försökt stötta de fåtaliga män, som finns på dagis, Kenth Olsson, chef för skola och barnomsorg:

- Från början tänkte vi sätta in stöd brett till de ungefär två procent av personalen, som är män. Men det reagerade man själv mot, och menade att då pekar man ut gruppen ännu mer.

Kristianstads kommun jobbar nu med ett program som syftar till att om inte omöjliggöra så åtminstone försvåra för andra förövare på dagis. Regler som inte pekar ut just män.

Bland annat har man infört förbud mot privata mobiler och kameror och att alla i personalen ska ha namnskyltar. Och så försöker man bygga om förskolorna för att få större överblickbarhet, alltså så att det ska finnas så få utrymmen som möjligt utan insyn. Det kan till exempel handla om att såga upp fönster in till barnens toaletter.

Men Kenth Olsson kan inte garantera att det här räcker.

- Vi ska göra allt i vår makt att försvåra det här, sedan kan man inte ge någon garanti för någonting här på vårt jordklot, att det inte ska inträffa.

Men Mats Olsson, som på 70-talet trodde att han och hans manliga kollegor inom några decennier skulle vara hälften av personalen på dagis, har i stället upplevt hur misstänksamheten mot män i förskolan vuxit:

- Jag romantiserar gärna ett 70-tal där vi duschade tillsammans med barnen och det fanns en annan syn på nakenhet. Idag är ju många oroliga, kanske på goda grunder, men den här misstänksamheten riskerar att förstöra det som jag menar är kärnan i yrket: att våga vara nära och våga mötas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".