Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.
STUDIO ETT TISDAG 19 APRIL

Legalisering av cannabis hett ämne på FN-möte

Publicerat tisdag 19 april 2016 kl 12.41
Hälften av USA:s delstater har godkänt medicinsk användning
(8:33 min)
Walter Simpson i Buffalo NY tycker att cannabisoljan han köper för 600 kronor i månaden och sedan dricker två centiliter av två gånger om dagen hjälpt honom mot svåra brännande smärtor i fötterna. Foto: Johan Bergendorff / SR
1 av 6
Walter Simpson i Buffalo NY tycker att cannabisoljan han köper för 600 kronor i månaden och sedan dricker två centiliter av två gånger om dagen hjälpt honom mot svåra brännande smärtor i fötterna. Foto: Johan Bergendorff / Sveriges Radio
Mitt på Manhattan ligger en av New Yorks nyöppnade kliniker som säljer medicinsk cannabis till patienter som är HIV-positiva eller med diagnoser som cancer, Parkinson, MS, epilepsi eller inflammatorisk tarmsjukdom. Foto: Columbia Care.
2 av 6
Mitt på Manhattan ligger en av New Yorks nyöppnade kliniker som säljer medicinsk cannabis till patienter som är HIV-positiva eller med diagnoser som cancer, Parkinson, MS, epilepsi eller inflammatorisk tarmsjukdom. Foto: Columbia Care.
Nicholas Vita är VD för Columbia Care, som är störst på den snabbväxande amerikanska marknaden av medicinsk cannabis. Foto: Johan Bergendorff / SR
3 av 6
Nicholas Vita är VD för Columbia Care, som är störst på den snabbväxande amerikanska marknaden av medicinsk cannabis. Foto: Johan Bergendorff / Sveriges Radio
-Om man inte legaliserar alla droger så kommer så kommer man att försöka tjäna pengar på de som är illegala. Även vid en legalisering och en statligt kontrollerad sak, så kommer det att finnas en svart marknad. Vi har det på tobaken, säger Esbjörn Hörnberg IOGT.
4 av 6
-Om man inte legaliserar alla droger så kommer så kommer man att försöka tjäna pengar på de som är illegala. Även vid en legalisering och en statligt kontrollerad sak, så kommer det att finnas en svart marknad. Vi har det på tobaken, säger Esbjörn Hörnberg IOGT. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio
Maria Renström är narkotikaexpert på WHO och välkomnar att den nya FN-deklarationen på UNGASS-mötet i New York har ett folkhälsoperspektiv och att kriget mot droger verkar tonas ned.
5 av 6
Maria Renström är narkotikaexpert på WHO och välkomnar att den nya FN-deklarationen på UNGASS-mötet i New York har ett folkhälsoperspektiv och att kriget mot droger verkar tonas ned. Foto: Johan Bergendorff / Sveriges Radio
Dag Endal på norska biståndsorganisationen Forut. Foto: Johan Bergendorff / Sveriges Radio
6 av 6
Dag Endal på norska biståndsorganisationen Forut Foto: Johan Bergendorff / Sveriges Radio

Trycket på att legalisera cannabis har vuxit med starka ekonomiska intressen och olika länder bakom. Det dominerar diskussionerna på mötet i FN:s generalförsamling i New York om narkotikaproblemen i världen som just nu pågår, rapporterar Sveriges Radios globala hälsokorrespondent på plats.

Det var 18 år sedan frågan togs upp senast. Då handlade det om ett krig mot droger, men det har misslyckats liksom målet att världen skulle vara kvitt från knark vid det här laget. I den nya FN-deklaration som ska röstas om idag så ligger fokus på vård istället. Fast vissa länder och starka kommersiella intressen driver på för legalisering av cannabis. Hälften av USAs delstater har nu godkänt medicinsk användning av marijuana.

Mitt på Manhattan ligger en av New Yorks nyöppnade kliniker som säljer medicinsk cannabis till patienter som är HIV-positiva eller med diagnoser som cancer, parkinson, ms, epilepsi eller inflamatorisk tarmsjukdom. Preparaten uppges minska smärta, illamående och spasmer bland annat. Säkerheten är hög.

Innanför första glasdörren står en vakt och kontrollerar att alla inpasserande patienter kan visa upp ett särskilt kort från delstaten som ger dem rätt att köpa medicinsk marijuana. Övervakningskameror följer varje steg. Bara vissa godkända läkare får skriva ut cannabis på recept. Vdn för Columbia Care Nicholas Vita tar emot. Företaget är störst på den amerikanska marknaden som växer extremt snabbt nu säger han.

Häromdagen blev Pennsylvania USAs 24e delstat att godkänna cannabis för medicinskt bruk. I de flesta av dem är det inte heller olagligt att inneha marijuana för personligt bruk och i fyra delstater samt huvudstaden Washington är försäljningen till vuxna helt fri, även för friska som bara vill bli höga så att säga.

Columbia Care har inte gett sig in i knarkrekreaktionsbranschen med godis, pizza och läsk som innehåller cannabis, men VDn Nicholas Vita tror att medicinsk marijuana öppnar upp för en legalisering av sådan cannabisförsäljning också på sikt i New York och i hela USA.

Jag får inte vara inne på cannabisapoteket samtidigt som några kunder är där, så ser delstatsreglerna ut, så jag ringer upp en av de drygt 2600 personer som hunnit registrera sig hittills. 

Walter Simpson är i 60-års åldern och bor norr om New York utanför Buffalo och han tycker cannabisoljan han köper för 600 kronor i månaden och sedan dricker två centiliter av två gånger om dagen hjälpt honom. Sedan fem år är han neuropatisk i fötterna. Brännande smärtor som gör att han vissa dagar inte kan göra någonting och som inte gått att mildra med olika smärtstillande mediciner som läkaren skrivit ut.

– Mina fötter känns som de ska explodera i skon, det är som att sätta de intill en stor brasa, säger Walter Simpson.

Med cannabisoljan som görs av att pressade blommor så slipper Walter Simpson de värsta smärtorna, även om han inte blivit helt bra. Och han har inte märkt av några biverkningar, som att han skulle bli påverkad och hög.

Walter Simpson har liksom många amerikaner testat att röka marijuana under tonåren någon enstaka gång, och han tyckte redan då att det är ologiskt att alkohol är fritt fram att köpa, men inte cannabis.

Columbia Cares VD Nicholas Vita tror att Sverige och andra europeiska länder snart kommer att följa i USAs fotspår.

Sverige har ju alltid varit progressivt och borde enligt Nicholas Vita öppna upp för medicinsk behandling med cannabis. Inte bara för de fåtal preparat där en viss molekyl plockats ur växten och sedan testats noga i kliniska försök som slutligen godkänts av läkemedelsverk. Utan den typ av naturläkemedel som hans företag odlar, framställer och säljer, där varje örtblandning sägs ha en viss effekt, men ingen prövats vetenskapligt.

Jag lämnar marijuanaapoteket på Manhattan och traskar iväg några kvarter till FN-skrapan där generalförsamlingen håller tredagars narkotikamöte.

– Det jag ser som en fara är om narkotikan börjar gå in i den vita ekonomin. Om den blir ett investeringsobjekt, det är en sak som jag inte tycker diskuteras tillräckligt mycket, säger IOGTs internationella chef Esbjörn Hörnberg, när jag träffar honom inne i FN-högkvarteret.

Han är orolig över utvecklingen i USA. Cannabis är en illegal drog enligt FNs konventioner som nu släpps in bakvägen i den vita ekonomin och starka kommersiella krafter kan anlägga en ny tobaksindsutri och göra massiv reklam till unga befarar han.

Esbjörn Hörnberg är ordförande för en jätteparaplyorganisation av över 1000 frivilligorganisationer mot droger som kallas Civil Society Task Force och som ska försöka tala till världens ledare med en röst under FN-mötet mot narkotika.

– Jag tror att 80 procent av alla rekommendationerna är vi helt ense om. Vi är inte ense om legaliseringssträvanden, enligt Esbjörn Hörnberg.

En del länder och grupper vill alltså släppa cannabisen fritt, göra den legal och sedan låta staten kontrollera handeln som man gör med tobak och alkohol. På så sätt skulle man kunna beröva kriminella grupper pengar som istället kunde ge skattemedel. De här idéerna förs fram av länder i Karibien och av Mexiko och Colombia, som tagit initiativ till hela FN-mötet.

Kriget mot drogkartellerna har kostat tiotusentals människoliv och enorma summor utan att man lyckas få ned knarkandet. De latinamerikanska länderna vill se nya grepp. Uruguay har redan genomfört en legalisering, liksom flera delstater i USA och Kanada alltså är på gång. Stick i stäv med de tre FN-konventioner som de flesta länder skrivit på. Esbjörn Hörnberg tycker inte argumenten för en statligt reglerad knarkhandel håller.

– Om man inte legaliserar alla droger så kommer man att försöka tjäna pengar på de som är illegala. Även vid en legalisering och en statligt kontrollerad sak, så kommer det att finnas en svart marknad. Vi har det på tobaken, säger Esbjörn Hörnberg.

Inför det här FN-mötet har man förhandlat fram en ny narkotikadeklaration, en omfattande meny av möjliga åtgärder som ska locka både länder som har dödsstraff för narkotikabrott och inte vill se några sprututbytesprogram för att minska HIV och hepatit-C-smitta, men också dem som slutat utdöma fängelse och böter för knarkande.

Någon skrivning om legalisering av knark finns däremot inte med. Fokus ligger på förebyggande så att unga håller sig borta från narkotika och vård för dem som blivit beroende, men också att svårt sjuka ska få tillgång till smärtstillande medel i alla länder. Det tycker till exempel Världshälsoorganisationens drogexpert Maria Renström är bra.

– Från WHO:s perspektiv så är det ett steg framåt för att den är mycket mer fokuserad på folkhälsa.

När det gäller medicinsk användning av cannabis så säger WHOs expertgrupp att det finns alldeles för lite forskning ännu för att man ska kunna avgöra effekten. Men i en ny rapport så sägs att den som använder cannabis under en längre tid försämrar sitt minne, inlärningsförmåga, koncentration och motorik, man kör bil betydligt sämre till exempel när man är påverkad, och hjärnskadorna kan bli permanenta.

Dessutom är risken att bli beroende högre än vad man tidigare trott enligt Maria Renström.

– Om man börjar tidigt och röker relativt regelbundet så ökar beroenderisken från en av tio som man har sagt tidigare. En av tre om man gör det dagligen och börjar som ung, säger Maria Renström.

Dag Endal på den norska biståndsorganisationen Forut ska tala inför politikerna i generalförsamlingen och då påpeka att om varje land bara gör fem saker från den digra deklarationen så skulle narkotikaproblemen minska snabbt globalt.

– Man ger intrycket att världen har prövat allt och ingenting verkar, men realiteten är att det finns många ting som verkar men de flesta länderna har inte prövat något av det, enligt Dag Endal .

Den nya narkotikadeklarationen ska enligt plan klubbas senare idag i FN om inget land lägger in sitt veto.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".