Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Offren från protesterna på Majdan glöms bort

Uppdaterat onsdag 20 april 2016 kl 11.15
Publicerat onsdag 20 april 2016 kl 11.02
"Våra domstolar och själva rättssystemet är till salu helt enkelt"
(9:13 min)
Fotot påminner om 42 årige juristen Sergij Sjapoval en av de så kallade "himmelska hundrade"
1 av 10
Fotot påminner om 42 årige juristen Sergij Sjapoval en av de så kallade "himmelska hundrade". Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
Bilderna på de som dog under Majdanprotesten sträcker sig flera hundra meter
2 av 10
Bilderna på de som dog under Majdanprotesten sträcker sig flera hundra meter. Foto: Maria Persson-Löfgren/Sveriges Radio.
Institutkagatan med minnesmärket över de dödade har blivit turistmål i Kiev.
3 av 10
Institutkagatan med minnesmärket över de dödade har blivit turistmål i Kiev. Foto: Maria persson-Löfgren/Sveriges Radio.
Sergij Sjapovals mamma Jekaterina kämpar för att de poliser, som bar ansvar för att hennes son dödades, ska ställas inför rätta och inte gå fria.
4 av 10
Sergij Sjapovals mamma Jekaterina kämpar för att de poliser, som bar ansvar för att hennes son dödades, ska ställas inför rätta och inte gå fria. Foto: Maria Persson-Löfgren/Sveriges Radio.
Jekaterina Sjapovalas son Sergij dödades under Majdanprotesten, tillsammans med advokaten Roman Maselko och Olga Klymko längst tv kämpar de fortfarande för rättvisa.
5 av 10
Jekaterina Sjapovalas son Sergij dödades under Majdanprotesten, tillsammans med advokaten Roman Maselko och Olga Klymko längst tv kämpar de fortfarande för rättvisa. Foto: Maria Persson-Löfgren/Sveriges Radio.
Sergij Sjapovals mamma Jekaterina kämpar för att de poliser, som bar ansvar för att hennes son dödades, ska ställas inför rätta och inte gå fria.
6 av 10
Sergij Sjapovals mamma Jekaterina kämpar för att de poliser, som bar ansvar för att hennes son dödades, ska ställas inför rätta och inte gå fria. Foto: Maria Persson-Löfgren/Sveriges Radio.
Minnesmärket för de dödade under Majdan, de så kallade "himmelska hundrade" i centrum av Kiev.
7 av 10
Minnesmärket för de dödade under Majdan, de så kallade "himmelska hundrade" i centrum av Kiev. Foto: Maria Persson-Löfgren/Sveriges Radio.
Nya träd har planterats längs Institutkagatan, där minnesmärket finns, i en del har pappersänglar hängts till minne av de "himmelska hundrade".
8 av 10
Nya träd har planterats längs Institutkagatan, där minnesmärket finns, i en del har pappersänglar hängts till minne av de "himmelska hundrade". Foto: Maria Persson-Löfgren/Sveriges Radio.
Väldigt lite minner om Majdanprotesterna idag på Självständighetstorget i centrum av Kiev.
9 av 10
Väldigt lite minner om Majdanprotesterna idag på Självständighetstorget i centrum av Kiev. Foto: Maria Persson-Löfgren/Sveriges Radio.
Väldigt lite minner om Majdanprotesterna idag på Självständighetstorget i centrum av Kiev.
10 av 10
Väldigt lite minner om Majdanprotesterna idag på Självständighetstorget i centrum av Kiev. Foto: Maria Persson-Löfgren/Sveriges Radio.

I Ukraina fortsätter anhöriga till de som dödades på Majdan att fortsätta kräva rättvisa. Ingen har dömts för de över 100 som dödades under Euromajdanprotesten. Trots att det finns bevis som pekar ut vissa kravallpoliser från den så kallade Berkutstyrkan har ingen av dem förhörts. Men en grupp jurister kämpar för att ändra på det. 

Jekaterina förlorade sin 44 årige son den 18:e februari 2014 under de mest dödliga dagarna av Euromajdanprotesten.

Solens starka strålar blänker i de tre granitblocken nedanför den stora klockan på slänten ned mot gatan som bytt namn från Institutkagatan till de himmelska hundrades gata. En gågata dit många kommer för att lägga ned blommor eller för att påminnas om de 130 som miste livet här under Euromajdanprotesten. Deras namn ristade i sten, foton placerade mellan stenar löper några hundra meter upp för backen.

De flesta av dem dog just på den här gatan, skjutna av polisens prickskyttar mellan 18:e och 20:e februari.

Ljudet från protesterna då i februari 2014 är svåra att koppla till dagens Självständighetstorg i Kiev där spåren från protesterna blir färre och färre. Fackföreningshuset, som totalt brändes ut då i februari, är insvept i vitt tyg och bakom hörs ljud från byggarna. Snart är det återställt, precis som gatstenarna som bröts upp för att bygga barrikader och kasta ligger prydligt längs gatan upp mot presidentens kontor. Bara de sönderhackade trottoarkanterna minner om då här vid Majdan.

En man med megafon försöker locka turister att komma och titta på den avsatte presidenten Viktor Janukovytj palats några mil utanför Kiev. Godset med egen djuphamn, helikopterplatta, zoo, golfbana, boxningsrink och ett överdåd i guld och glitter, som ukrainare fortfarande har svårt att komma över.

De anhöriga till de himmelska hundrade kan inte heller glömma, deras plågsamma minnen fördjupas av att de inte känner att någon bryr sig om att rättvisa skipas. Jekaterinas son sköts ihjäl av Berkutpolisen på Hrusjevskovogatan 18:e februari 2014;

- Jag heter Jekaterina Sjapoval, min son är en av Ukrainas hjältar Sergei, han deltog i Euromajdanprotesten från första början och sköts till döds nära officerernas hus den 18:e februari, berättar Jekaterian. Sonen dog inte direkt utan låg först i koma på sjukhus där Jekaterina hittade honom.

På fotot hon håller i syns en man i broderad skjorta med glada ögon, den 44 årige juristen Sergei deltog i protesterna från första början. Mamma Jekaterina stödde honom och hon anser inte att sonen offrade sitt liv förgäves. Men hon är upprörd över att ingen riktig utredning gjorts av dödsfallen och att inga skyldiga ens förhörts än mindre ställts inför rätta.

En av advokaterna som arbetar för att försöka driva fallen till domstol är Vitalij Tytytj;

- Just det här fallet ska drivas av åklagare i staden Kiev, men de har varit mycket passiva, säger Vitalij. En del av fallen drivs gemensamt och andra individuellt, men det stora problemet är bristen på rättsprocess generellt, säger han.

- Det är inte normalt alls, det finns ingen process alls, vi har inte ens lyckats få till en riktig utredning och det beror på bristerna i det ukrainska rättsväsendet, fortsätter han.

Trots att en del av specialpoliserna i Berkut, som misstänks ha skjutit demonstranter fortfarande finns kvar i Ukraina har de inte förhörts eller blivit kallade av åklagare. Det smärtar extra mycket för anhöriga som Jekaterina:

- Det var Berkut från Kharkiv, som stod just på gatan där min son blev skjuten, det finns ögonvittnen som såg vilka poliser som fanns där och vi har fått höra att just de poliserna bara fortsätter som vanligt att arbeta i Kharkiv, säger hon.

- Första problemet är att det finns misstänkta poliser, som vi inte vet var de är nu, de kan vara på Krim eller ha lämnat Ukraina, säger Vitalij. Men det största problemet är att ingen ens förhör dem så dessa poliser kan fortsätta sitt liv som om ingenting har hänt, de reser fritt omkring i Ukraina, säger han.

Några från Berkut har dock gripits som misstänkta, men varken anhöriga eller advokaterna är säkra på att det är rätt personer, som greps. En del av dem släpptes och placerades i husarrest, men kunde utan problem lämna sina hem och åka till Krim.

Men anhöriga kämpar inte bara för att få rättvisa, de märker också att deras "hjältar" glöms bort mer och mer generellt. När de ordnar presskonferenser om sin kamp kommer få ukrainska journalister. Vid en presskonferens där Jekaterina talar finns bara en journalist från den presidentägda tv kanal 5, en utländsk reporter och så jag. Olga Klymko hjälper de anhöriga i ett medborgarrättsinitiativ för att ge mer uppmärksamhet i medierna:

- Våra domstolar och själva rättssystemet är till salu helt enkelt, det finns inga självständiga och oberoende domstolar tyvärr och det är en del av problemet, säger hon. Vår enda väg är att försöka få uppmärksamhet i medierna, men det är inte heller alltid så framgångsrikt, säger Olga. En del av reaktionerna från åklagare, som inte velat ta upp fallen är också stötande enligt henne:

- Era barn gick till Majdan och ni visste det från första dagen, varför gjorde ni inget för att stoppa dem och varför höll ni inte kontakt med dem, kan de säga, berättar Olga. Som om de som protesterade ska bära skulden för att de blev dödade?

Andra argumenterar att det också dödades Berkutpoliser under sammandrabbningarna, att de som protesterade på Majdan inte alls var några obeväpnade som sköts ihjäl utan att de också hade vapen. Men statistiken talar sitt tydliga språk.

Bland de 130 Majdanaktivisterna som dödades var majoriteten skjutna i huvudet och hjärtat med höghastighetsvapen. Andra dödades av tårgas, blev ihjälslagna eller hittades döda de blivivt bortförda.

De 18 Berkutpoliser som dödades under sammandrabbningarna dog under striderna stenkastning och brandbomber, men några hade skottskador, de flesta dog 18 till 20 februari 2014. Inte heller när det gäller de dödade poliserna har någon blivit ställd inför rätta.

Det är synd om barnen och mammorna, men vem som är skyldig det vet jag inte, säger pensionären Claudia, som står vid minnesmärket över de himmelska hundrade. Hon är från Kiev och visar just sin kusin från Hamburg de över hundra fotografierna vid Majdan. För henne dog de alla förgäves för ingenting har blivit bättre, pensionen sämre och landet är i tio gånger sämre situation mot förrut. Varför skulle det ske, undrar hon.

Jekaterina och andra anhöriga håller inte med, deras barn dog inte förgäves, de är hjältar och i Ukraina heter det hjältar dör aldrig, men de är bittra;

- Jag litar inte på våra politiker alls, när det gäller vad de lovat hela tiden om de himmelska hundrade och hela Euromajdan har de inte hållit det de lovat, säger Jekaterina. Hela Europa vet vad protesten handlade om, att vi skulle integrera med Europa. Men nu sitter ledamöterna i Radan de sjunger hymnen, men har glömt allt de sa då när protesten pågick, säger hon .

Hon tittar på fotot av sin son, som är så lik henne, fast sonens blick är ljusare och gladare.

- Och hans dotter, mitt barnbarn är som en kopia av sin pappa inte bara utseendet utan gesterna också. Den 16 åriga sondottern är trösten, duktig i skolan och på väg att börja på universitetet, kanske blir hon jurist som pappa var.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".