Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Magnetröntgen säker metod för åldersbestämning

Uppdaterat onsdag 20 april 2016 kl 13.16
Publicerat onsdag 20 april 2016 kl 13.16
"Det är viktigt att vi får ett system som fungerar"
(15 min)
Nyanlända flyktingar går längs perrong i Hyllie. Kvinnligt knä.
Socialstyrelsen ser resultaten som positiva. Foto: John Alexander Sahlin/TT Montage: Sveriges Radio.

Att bedöma ålder hos asylsökande har varit en omtvistad fråga. Idag presenterade Socialstyrelsen en granskning av de omstridda metoder som finns, där knä- och fotleder låg i centrum.

Socialstyrelsen drar slutsatsen att magnetröntgen av knä- och fotleder är mest tillförlitligt, medan en översyn som SBU (Statens beredning för social och medicinsk utvärdering) samtidigt gjort i stort sett avfärdar andra metoder.

Carl-Erik Flodmark är barnläkare och projektledare för Socialstyrelsens kunskapsöversyn.

– Man ska inte titta så mycket på händer eller tänder som man gjort, för de mognar nånstans vid 17-19 år. Knäleder, fotleder ligger på 24 och 21 år, det är bättre, säger han.

Hur vetenskapligt säkert blir det?

– Med det vi vet i dag sjunker risken att missa ett barn från 10-12 procent till fem procent. Det finns alltid en osäkerhet, men det blir betydligt mer kontroll. På medicinsk nivå brukar man vara nöjd när man klarar 95 procent, och vi ligger där, säger Carl-Erik Flodmark.

Regeringen har sagt att den vill att medicinsk åldersprövning ska användas i högre utsträckning, trots kritik från läkarhåll.

De nya slutsatserna kan möjligen bereda vägen för en mer allmän användning av åldersbedömningar av asylsökande och domstolsdömda.

Anders Hjern i Läkarsällskapets barnläkarförening, som varit kritisk till åldersprövningar av asylsökande, är nöjd med att bedömningarna nu kan bli mer tillförlitliga.

– Med den situation vi har i dag i Sverige så är det oerhört angeläget att vi har en metod. Det är en helt exceptionell situation. Jag tror att svenska läkare kommer vara beredda att acceptera den här metoden.

Migrations- och justitieminister Morgan Johansson är också nöjd med Socialstyrelsens rapport.

– Det är nog väldigt svårt att komma upp i hundra procent. Det är väldigt viktigt att vi får ihop ett sånt här system. Det handlar inte bara om asylprocessen, det handlar i ännu högre utsträckning om barns säkerhet på våra boende. Det finns en väldigt stor risk att det bor vuxna med barnen, och det är en säkerhetsrisk, säger Morgan Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".