Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Lobbying bästa taktik för att rädda nedläggningshotad skola

Publicerat torsdag 21 april 2016 kl 10.00
Lobbying för att rädda skola
(8:39 min)
Skyltar som visar att det är 30 28 km till Umeå och 16 till Sävar från Bullmarks skola. Foto: Åsa Sundman/Sveriges Radio.
1 av 2
Hundratalet elever går i i Bullmarks F-6 skola. Nu finns beslut om att barn från klass 4 ska bussas till Sävar. Foto: Åsa Sundman/Sveriges Radio.
Föräldrarna Henrik och Sonja framför lekplatsen på skolgården i Bullmarks skola. Foto: Åsa Sundman/Sverige Radio.
2 av 2
Henrik och Sonja har båda barn i första klass i Bullmarks skola. Nu försöker de stoppa beslutet om att lägga ned mellanstadiet på skolan. Foto: Åsa Sundman/Sveriges Radio.

Skolnedläggningar är en av de politiska frågor som genererar mest politisk aktivism utanför partipolitiken. Men för att vara framgångsrik måste man välja rätt taktik, visar en ny avhandling från Uppsala Universitet.

– Som förälder kan man inte ta saker för givet längre. Vi har vant oss att det finns service, men det är bara att inse att man som medborgare måste vara mer aktiv, säger Henrik Forslund förälder i byn Bullmark i den norra delen av Umeå kommun.

Han har tillsammans med många andra föräldrar engagerat sig i frågan om mellanstadiets vara eller icke vara i Bullmark. Beslutet att lägga ner mellanstadiet upprör föräldrar i såväl Bullmark som i närliggande Bodbyn och Botsmark.

Skolnedläggningar är en av de politiska frågor som genererar mest politisk aktivism utanför de politiska partierna. Det berättar Jonas Larsson Taghizadeh, nydisputerad doktorand vid Uppsala universitet.

Han har tittat på protestaktioner mot skolnedläggningar i landets 29 största städer under åren 2002 till 2010.

Totalt handlar det om 339 förslag till skolnedläggningar, där 153 genererade i någon form av handling från allmänheten. Men det finns protestaktioner som är mer effektiva i påverkan av politikerna än andra.

– Utifrån mina resultat den taktik som fungerar bäst lobbying. Och med det menar jag kontakta politikerna direkt via brev och möten där man kan leverera ny relevant information till dem, säger han. Protestlistor däremot är inte lika effektivt, enligt studien.

Men arbetet tar tid och kraft för föräldragruppen som engagerat sig i frågan.

– Det känns ju väldigt orättvist jämfört med de som gör det på sin tjänstetid. De är ju väldigt insatta. För oss väldigt knepigt att förstå hur man ska göra och vad man ska göra. Politikerna tycker nog att det här bara är en bagatell, de väntar nu bara på att vi ska lägga ner och sluta vara så jobbiga, säger föräldern Sonja Nilsson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".