Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

I skuggan av det som inte får hända

Publicerat fredag 22 april 2016 kl 10.00
Kaare Brandsjö, snart 100 år, sändes till Tjernobyl efter haveriet som statlig katastrofobservatör för att samla erfarenheter om räddningsarbetet för den svenska Räddningstjänsten.
1 av 2
Kaare Brandsjö, snart 100 år, sändes till Tjernobyl efter haveriet som statlig katastrofobservatör för att samla erfarenheter om räddningsarbetet för den svenska Räddningstjänsten. Foto: Annika Digréus/Sveriges Radio
Vid besöket i Tjernobyl träffade Kaare Brandsjö de sovjetiska brandbefälen. Här med Leonid Teljatnikov som ledde det inledande släckningsarbetet.
2 av 2
Vid besöket i Tjernobyl träffade Kaare Brandsjö de sovjetiska brandbefälen. Här med Leonid Teljatnikov som ledde det inledande släckningsarbetet. Foto: Annika Digréus/Sveriges Radio

I dagarna är det 30 år sedan kärnkraftshaveriet i Tjernobyl.
Hur ser beredskapen i Sverige ut idag för en kärnteknisk olycka? Och hur är det att bo vid ett kärnkraftverk med tankar på det värsta i bakhuvudet?

Strålsäkerhetsmyndigheten har påpekat att beredskapszonerna kring kärnkraftverken har blivit otidsenliga. Jan Johansson vid Strålsäkerhetsmyndighetens beredskapsenhet leder en utredning om att modernisera zonerna.

– Framförallt måste vi se till att undvika akuta strålskador, som skulle kunna drabba dem i det allra närmaste området om en allvarlig olycka sker, säger Jan Johansson.
Nu byggs också nya automatiska mätstationer kring kärnkraftverken.

I reportaget möter ni snart 100-årige Kaare Brandsjö, som sändes till Tjernobyl efter katastrofen.
– Jag var svensk katastrofobservatör och reste för att dra lärdomar, säger Kaare Brandsjö. Han minns särskilt den stora evakueringen av dem som bodde kring Tjernobyl.

Dessutom grannar till Forsmark, som tycker att närheten är en säkerhet:

– Det är bättre vara nära om det skulle hända än en bit ifrån, säger Arne Löfgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".