Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.
STUDIO ETT FREDAG 22 APRIL

Miljöpartiet minskar enligt opinionsundersökning

Publicerat fredag 22 april 2016 kl 14.28
Hanna Lidström, Grön Ungdom och Anders Wallne, partisekreterare Miljöpartiet
(22 min)
Hanna Lidström, Grön Ungdom och Anders Wallner, partisekreterare Miljöpartiet.
1 av 2
Hanna Lidström, Grön Ungdom och Anders Wallner, partisekreterare Miljöpartiet. Foto: Lubna el Shanti/Sveriges Radio
enligt mätning 16/2 2016 Svensk väljaropinion.
2 av 2
Miljöpartiet enligt mätning 16/2 2016 Svensk väljaropinion. Foto: NOVUS

Miljöpartiet har dominerat den politiska debatten i landet den senaste veckan. Opinionsundersökningar visar att stödet för partiets språkrör sjunker efter veckans skandaler kring avgående minister Kaplan och en kandidat till partistyreslen som vägrar skaka hand med kvinnor.

-Det har varit tunga dagar för partiet och för alla miljöpartister. Det har varit flera händelser som tagit oss hårt, både händelserna i sig och debatten. När glappet blir stort mellan vad vi står för och vad människor får för bild av oss blir det ett problem, säger  Anders Wallner, partisekreterare i Miljöpartiet.

Blev du också överraskad av reaktionerna när det gäller Yasri Khan som inte ville skaka hand?

-Ja, ingen har tidigare reagerat om att han skulle ha kränkt människor, vi har haft ett gott samarbete. Jag visste inte hur han hälsar på människor och har inte hört om några problem i samarbetet, säger Anders Wallner

Opinionsundersökningar visar att stödet för partiets språkrör minskar efter veckans skandaler kring avgående minister Kaplan och en kandidat till partistyrelsen som vägrar skaka hand med kvinnor. För att vända den negativa trenden har Anders Wallner utformat en krisplan som han menar ska rädda partiet

- Det handlar om att bemöta och vara tydlig i vilka våra värderingar är. Att vi har ett språkrörssystem handlar om att män och kvinnor ska ha samma makt, till exempel, säger Anders Wallner.

Kan partiledarna sitta kvar?

-Det är en hypotetisk fråga, men jag upplever ett starkt stöd. Det blir partisekreterarens uppgift att se till att våra förtroendevalda lever upp till våra värderingar, säger Anders Wallner.

Hur viktigt är det för MP att behålla bostadsministerposten?

- Det viktiga är att vi ingår i en regering som leder in Sverige på rätt håll, säger partisekreteraren Anders Wallner

- Mina medlemmar har varit ute på skolor och kampanjat och de är ledsna över att inte få prata politik, säger Grön Ungdoms språkrör Hanna Lidström.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".