Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

400 år sedan Shakespeare dog

Publicerat lördag 23 april 2016 kl 09.25
Firandet i Stratford-upon-Avon har förberetts i fyra år
(6:12 min)
Floden Avon, båtar och några svanar.
1 av 2
Stratford-upon-Avon ligger vid floden Avon. Foto: Lisa Bergström/Sveriges Radio.
Balettklädda flickor står på rad.
2 av 2
Shakespeares dödsdag uppmärksammas över världen i dag. Foto: Lisa Bergström/Sveriges Radio.

En midsommarnattsdröm, kung Lear, Romeo och Julia, Hamlet. Dramer flera av oss sett, spelat eller läst, alla skapade av Shakespeare. I dag är det 400 år sedan Shakespeare dog, något som uppmärksammas runt om i världen.

I Shakespeares hemby, där han föddes, har en del av festligheterna redan börjat.

Sveriges Radios kulturkorrespondent Lisa Bergström är på plats i Stratford-upon-Avon och vi börjar i en trädgård vid en invigning av två statyer föreställande Titiana och Botten (han med åsnehuvudet) i En midsommarnattsdröm.

Små barn står och huttrar i klänningar, vingar och blomsterkronor, utklädda till Puck och älvor - figurer ur En midsommarnattsdröm - medan borgmästaren Tessa Bates talar.

Trädgården, vars blommor inte slagit ut ännu, ligger precis utanför the Royal Shakespeare Company - teatern som är hjärtat för firandet och som har ett väldigt fint rykte runt om i världen.

Där är Geraldine Collinge evenemangsansvarig. Hon berättar att de arbetat i fyra år med att få till programmet inför 400-årsjubileet.

Det största arrangemanget är att det under lördagen kommer att hållas en stor föreställning som ska sändas i samarbete med BBC över hela världen. David Tennant och Catherine Tate är programledare.

Geraldine Collinge tycker att Shakespeare är högaktuell i dag och ser till exempel att En midsommarnattsdröm kommenterar klimatfrågan. Hon tror själv att Shakespeare hade skrivit om Brexit, om han hade levt i dag.

En stor händelse är att den nya teatern invigdes för en månad sedan.  En ny scen för att fördjupa och förnya bland annat Shakespeares dramer. The Other Place vil gärna se sig som en kreativ och experimentell motor. Här repeteras nu Hamlet och under lördagen kommer små snuttar ur hela teaterns repertoar spelar på olika platser runt om i stan.

Några kvarter bort från teatern, en bit från floden Avon, ligger Shakespeares födelseplats, där han också levde under några år med familjen.

I korsvirkeshuset spelar Martin Smith på sin luta och i det gamla gästrummet intill läser Paul Avery en sonett, sonett 29, på en sorts svenska.

Han har arbetat i 20 år med att ta emot gäster och visa dem runt. Han brinner för Shakespeare och tycker att det är viktigt att förmedla hans texter till världen.

Attraktioner relaterade till Shakespeare är viktiga arbetsgivare i området, och en stor attraktion är just det hus vi nu vandrar runt i på knarrande plankor.  Det sägs vara platsen där Shakespeare föddes.

I trädgården står en teatergrupp, Shakespeare Aloud, klädda i tidstypiska kläder. De spelar upp dramer och texter på begäran. Jag ber om En midsommarnattsdröm.

Alysan Cole är ansvarig för informationen här. Hon visar mig runt. Vi passerar en Homer Simpson projicerad på de gamla väggarna, som reciterar Shakespeare. Vi går också förbi ett par böcker om relationen mellan Star Wars och Shakespeare, innan vi fortsätter upp för smala mörka 400-åriga trappor.

En stor skolklass från Korea är nära att välta en dekoration. Det är trångt i huset.

Vi träffar guiden Emily Mailward. Hon står bredvid en symbolisk säng i det rum där det sägs att William Shakespeare föddes.

Det var här i Statford-upon-Avon Shakespeare föddes och även dog den 23 april 1616. Emily Mailward berättar om hur han inspirerades av sitt liv i trakten – att hur han beskriver skogen är hämtat från området, och att hur han berättar om familjen och kärleken är inspirerade av saker från Stratford-upon-Avon.

Emily Mailward berättar att en av de saker hon ser fram emot under firandet är när alla sonetterna kommer framföras av en rappare under själva födelsedagen ute på gatan.

Alyson Cole som arbetar med just hur omvärlden minns Shakespeare tycker att det är viktigt att han är allas, och att han når ut över klassgränserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".