Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Stora delar av landet saknar ambulanshelikopter

Publicerat onsdag 27 april 2016 kl 11.42
Narkosläkaren Staffan Thorling: "Det här är framtidens sjukvård"
(8:18 min)
Gunnar Blomqvist, Paul Carbonnier och Staffan Thorling framför en ambulanshelikopter. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio.
Gunnar Blomqvist, Paul Carbonnier på Svensk luftambulans och narkosläkaren Staffan Thorling. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio

En nationell ambulanshelikopterflotta. Så ser visionen för kommunalförbundet Svensk luftambulans ut. Idag servar förbundet en fjärdedel av landets befolkning, men fortfarande saknar stora delar av landet tillgång till en ambulanshelikopter.

– Ibland har vi olyckor som inträffar nära en befintlig ambulanshelikopterbas, fast på fel sida landstingsgränsen, och helikoptern kallas inte ut, berättar Paul Carbonnier, som är förbundschef för kommunalförbundet Svensk luftambulans. Han vill se en förändring som gör det möjligt att få en lika snabb akutsjukvård oavsett var i landet en olycka inträffar.

I Sverige är det upp till landstingen att prioritera om de vill ha tillgång till en ambulanshelikopter, eller inte. Och några har hittills valt bort den möjligheten av ekonomiska skäl. Eller som i Skåne där man tyckt att man klarat sig med vanliga ambulanser eftersom det är relativt korta avstånd mellan sjukhusen.

Det finns nio ambulanshelikopterbaser idag i Sverige, från Gällivare i norr till Göteborg i söder, men fortfarande är det stora delar av landet som inte har tillgång till en ambulanshelikopter. För att täcka in riksbehovet så skulle det behövas tolv helikopterbaser i landet. Det kom Sveriges kommuner och landsting, SKL, fram till i utredningen Vård på vingar 2012.

När kommunalförbundet Svensk luftambulans startade för två år sedan var det med ambitionen att växa. Visionen är en nationell ambulanshelikopterflotta, för det finns mycket att vinna på att samarbeta. Inte bara en snabbare akutsjukvård med läkare direkt ut på skadeplats, utan även ekonomiskt sett kring upphandlingar, underhåll, utbildningar och reservdelslager.

– Det har varit lite trögt med samordningen i Sverige tidigare bland de som har helikoptrar idag, säger Gunnar Blomqvist, landstingsstrateg och kanslichef på Svensk luftambulans. Men han har sett en attitydförändring på flera håll i landet, och det är flera regioner och landsting som har visat intresse för att ansluta sig till förbundet längre fram eller för att samarbeta på annat sätt.

– Jag tror att man nationellt sett ser behovet av en större samordning och en effektivare verksamhet. Helikoptern är bemannad av läkare också, så vi för ju ut sjukvården till patienten på ett helt annat sätt än vad man gör med en vanlig ambulans, som inte är läkarbemannad, säger Gunnar Blomqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".