Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Soweto i förvandling

Uppdaterat tisdag 10 maj 2016 kl 14.08
Publicerat tisdag 10 maj 2016 kl 12.57
"Vi ville leva enkelt"
(11 min)
Amélie och Antoine Pauvarel Dusollier med Anis, fyra månader, flyttade för ett drygt halvår sedan till Soweto i Johannesburg.
1 av 4
Amélie och Antoine Pauvarel Dusollier med Anis, fyra månader, flyttade för ett drygt halvår sedan till Soweto i Johannesburg. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.
Lebo visar MC-klubben Hoodratz jacka. MC-klubben från Soweto sysslar mest med välgörenhet.
2 av 4
Lebo visar MC-klubben Hoodratz jacka. MC-klubben från Soweto sysslar mest med välgörenhet. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.
Amélie och Antoine Pauvarel Dusollier med Anis, fyra månader, flyttade för ett drygt halvår sedan till Soweto i Johannesburg.
3 av 4
Amélie och Antoine Pauvarel Dusollier med Anis, fyra månader, flyttade för ett drygt halvår sedan till Soweto i Johannesburg. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.
Huset de hyr ligger i Orlando West i Soweto och är av det enklare slaget.
4 av 4
Huset de hyr ligger i Orlando West i Soweto och är av det enklare slaget. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.

Denna ikoniska, ökända stadsdel Soweto, i landets största stad Johannesburg. Kanske är det världens mest kända kåkstad, som många förknippar med kriminalitet, misär och uppror mot den dåvarande apartheid-regimen på 70- och 80-talen.

Men nånting har hänt med Soweto, eller åtminstone i delar av denna beryktade stad i staden. I takt med att fler fått det bättre, har Soweto ändrat karaktär, och delar av den är numera ett rätt prydligt medelklassområde, som dessutom kan stoltsera med två nobelpristagare - på samma gata. Vår Afrikakorrespondent Richard Myrenberg tecknar en bild Soweto idag.

Diepkloof Square skiljer sig inte märkbart från andra köpcenter i Sydafrika. Här finns de vanliga kedjorna KFC, Pick N Pay, Debonairs Pizza, Clicks och Ackerman's. Det är lika trångt och kaotiskt på parkeringsplatsen här som det skulle vara uppe i fina Sandton i stans norra delar.

Men vi befinner oss i hjärtat av Soweto där det här långt ifrån är det enda köpcentret. Maponya Mall några kilometer bort är ett gigantiskt bygge. Här är det lite enklare. Lite mindre. Men likväl finns det en marknad för dessa konsumtionsplatas även här - i landets mest kända kåkstad.

48-årige Lebo, mer känd som "Billie Jean", sitter på uteserveringen vid den lokala finkrogen här, The Establishment.

Billie Jean säger att han jobbar som taxichaufför och "hustler" - som i det här sammanganget betyder att man gör lite av varje för att klara sig, utan att för den skull vara kriminell.

Han är född och uppvuxen här och har aldrig bott någon annan stans än i Soweto. Han är ordförande för ett av de många lokala mc-klubbarna här kallad Hoodratz.

-Förr i tiden var det så att mc-åkarna var rebeller som stod utanför lagen, säger han. Men allt det där har förändrats. Det är inte så längre, vilket bidragit till att fler köper mc här.

Hoodratz kör mest sporthojar och har ett fyrtiotal medlemmar. Bille Jean säger att alla typer ingår i klubben - från advokater, läkare, politiker, egenföretagare till folk som han själv - hustlers som hankar sig fram. En del av verksamheten är insamlingar till behövande här:

 -Vi samlar regelbundet in pengar till härbärgen för hemlösa, till föräldralösa barn och barn som fötts med HIV. Vi ger också bidrag till ålderdomshem, säger Billie Jean. Alla som vi ser behöver hjälp försöker vi stödja.

 Från att ha setts som kriminella är mc-klubbarna idag en del av vardagen i Soweto. Och det faktum att fler ha råd att köpa en större mc, är lite av en medelklassmarkör. Och Billie Jean håller med:

 -Jag skulle nog säga att de flesta av oss är medelklass, några i klubben är jätterika, men när vi väl kommer upp på våra maskiner så är vi alla lika, säger han.

Han som bott hela livet här, vilka förändringar har han sett av Soweto - utöver att fler kör motorcykel?

 -Massor har hänt! Till exempel där vi sitter just nu. Förr kunde man inte hitta nåt sådant här i Soweto, det fanns bara köpcentrum i de norra förorterna som Rosebank, Houghton och Sandton.

Även om Soweto fortfarande delvis är en klassisk kåkstad med enkla skjul för nytillkomna fattiga, - så finns det numera stora områden med välbyggda och stora hus. Exempelvis runt Vilakazi street i Orlando West där turisterna cyklar förbi både Nelson Mandelas och Desmond Tutus hus, två fredspristagare på samma gata.

Mandelas hus är numera museum. Där finns också Hector Peterson, museet efter den unge man med samma namn som dödades under de våldsamma upploppen här 1976. En stökig stadsdel med en stolt anti-apartheidhistoria, som nu snabbt förvandlas.

-Många har börjat arbeta hårt och tjänar pengar, säger Billie Jean. Numera finns det många fina hus här, hus som man förut bara kunde se i de de fina förorterna. Mycket har förändrats, det som bara fanns i de norra förorterna har nu kommit hit, säger han.

 Det enda problemet just nu säger han är att det bor för mycket folk här. Det blir bättre, men trängre!

Officiella siffror säger att Soweto det bor drygt en miljon här, i verkligheten är det närmare fem miljoner.

Några kilometer därifrån i Mzimhlophe, med utsikt över Orlando Stadium möter jag det unga paret Amélie och Antoine Pauvarel Dusollier och deras lille son Anis, fyra månader.

 -Det här är Orlando West, men långt ifrån de fina villorna på Vilakazi street. Amelie visar runt i huset, vilket går fort. Det här är ett enkelt hus med tre rum i rad och ett litet kök. Värden byggde in en ordentlig toalett i huset, vilket de flesta andra här inte har. Hyran ligger på 5000 rand, vilket motsvarar omkring 2700 kronor.

Amelie och Antoine kom från Frankrike för drygt ett halvår sedan. Antoine jobbar för ett franskt företag som är inblandat i en enorm omstöpning av kollektivtrafiken i Johannesburg. Varje dag åker han bil till Bryanston i norra Johannesburg.

 -Konstrasten är enorm. Nära jobbet finns butikerna för Lamborghini och Ferrari i Johannesburg, så det är något annorlunda.

 

Vi sätter oss på gården framför huset under ett enkelt solskydd.

-Vi ville leva enkelt och på en plats där man kunde lära känna grannarna, säger Amelie.

 

-Och det är helt omöjligt i de andra förorterna där man bor i hus bakom höga murar med elstängsel, kameror och larm och sådant. När vi kom hit så var det så självklart. Det var här i Soweto man kunde leva som vi ville, säger hon.

 

-Det bor inte många vita här, det medger de. Men att de valt Soweto verkar vara svårare för andra sydafrikaner att förstå än för utlänningar, säger Antoine.

 -När vi berättade för familj och vänner i Frankrike att vi skulle bo i Soweto blev många förvånande och tyckte det var lite konstigt, men när de väl kom hit på besök så fattade de varför. Sydafrikaner, vare sig det handlar om vita eller svarta, verkar ha svårare att förstå hur vi kunde flytta hit, säger han.

 

Höga murar talade Amelie om här i trädgården som mest är en torr gräsmatta ser jag över en midjehög mur till grannen. Det finns inga elstängsel eller larm. Vill man så är det bara att kliva in.

 

-Barnen brukar hoppa över in hit när bollen far hit det händer hela tiden, säger Antoine. Amelie fyller i att det är bra att ha som bardisk när vi umgås med grannarna här.

 

Men säkerheten är ju den centrala frågan här. Särskilt med en fyra månaders bebis. Trots den totala frånvaron av  tekniska skydd, så har ingen av dem råkat ut för något.

- Här tar grannarna hand om varandra. Amelie säger att de alltid vet när familjen är borta och då ser de efter huset. När Antoine var i Frankrike ett par dagar nyligen så engagerade sig verkligen alla här för ta hand om mig och Anis. Det är den bästa säkerheten, säger hon.

De vet inte hur länge dom ska bo här troligen ett år till, minst. Och kanske köper de ett hus i framtiden.

Men är då Soweto ett blivande medeklassområde i Sydafrika. Antoine svarar med ett njae;

 - Kåkstäder eller townships är ju per definition fattiga områden, säger han. Men samtidigt här finns numera University of Johannesburg och det finns många medeklassmänniskor som bor här. Men samtidigt jag vet inte om det kommer bli så lätt - att allt här skulle förvandlas till  medelklassområde, så småingom, säger han.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".