Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Hotellrummen står tomma i Bryssel

Publicerat torsdag 12 maj 2016 kl 11.20
"Jodå, det finns gott om rum"
(7:03 min)
Tomma turistkvarter en vecka efter attackerna.
1 av 5
Tomma turistkvarter en vecka efter attackerna. Foto: Hewa Abdelzadeh/Sveriges Radio.
Sophie Jonot, hotellägare
2 av 5
Sophie Jonot, hotellägare Foto: Jan Andersson/Sveriges Radio.
Brett Boadway och Curtis Samoy från Kanda åkte till Bryssel på sin bröllopsresa, trots terrordåden.
3 av 5
Brett Boadway och Curtis Samoy från Kanda åkte till Bryssel på sin bröllopsresa, trots terrordåden. Foto: Jan Andersson/Sveriges Radio.
Yvan Roque VD för Horeca i Bryssel, branschorganisationen för hotellindustrin
4 av 5
Yvan Roque VD för Horeca i Bryssel, branschorganisationen för hotellindustrin Foto: Jan Andersson/Sveriges Radio.
Daniel Wennick biträdande chef för intresseorganisationen Svenskt Näringslivs kontor i Bryssel.
5 av 5
Daniel Wennick biträdande chef för intresseorganisationen Svenskt Näringslivs kontor i Bryssel. Foto: Jan Andersson/Sveriges Radio.

Det har gått nästan två månader sedan terrordåden i Bryssel. Dåden har kommit att prägla det dagliga livet i Bryssel på olika sätt. Till exempel kommer betydligt färre turister nu, vilket gör att många hotellrum står tomma. Hör vår korrespondent Jan Andersson från turistkvarteren.

– Jodå, det finns gott om rum. Bara hälften av rummen är bokade förklarar receptionisten Geeroge Mardaloin.

Fast han ljuger säger han när mikrofonen är avstängd, och då kommer hotellägarinnan Sophie Jonot.

– Det är mycket svårt just nu, förklarar hon, vi väntar på besked om vi kan få statliga stöd via branschorganisationen i väntan på att branschen ska återhämta sig. Vi har bara två rum bokade, två rum av 28 rum totalt. De hotell som säger att de har en högre bokningsprocent, de ljuger förklarar hon.

– De stora hotellen och hotellkedjorna som officiellt säger att de har 30 procents beläggning. Det är fel. Det handlar snarare om tio procent för dem, säger Sophie Jonot som själv permitterat hälften av personalstyrkan på sex personer på hotell.

Bara tre är kvar i personal. Resten väntar på att få den ersättning som den belgiska staten betalar ut till permitterade och uppsagda hotellanställda under krisen i hela branschen. Blir det inte snart bättre, får hon stänga hotellet säger hon.

I Bryssel är normalt 30.000 personer anställda och jobbar på något hotell, i en restaurang eller i ett café. Men terrordåden har gjort att det är stor kris i hela hotell- och restaurangbranschen.

Enligt branschorganisationen Horeca, kan så många som var tredje anställd, vara permitterade för att få statliga ersättningar, i väntan på branschen ska vända uppåt igen.

Ungefär en halv miljon gästnätter har, enligt branschorganisationen, avbokats så här långt. Normalt under ett helt år har Bryssel sju miljoner gästnätter, så det handlar om en kraftig nedgång.

Yvan Roque är VD för Horeca i Bryssel och han säger det har blivit bättre, bara de senaste veckorna då affärsresenärer och besökare vid mässor och konferenser i Bryssel börjat resa till Bryssel igen och spås nästan helt ha återgått till normala nivåer om någon månad.

Men de rena turistresenärerna är betydligt färre än vanligt och bedöms egentligen inte vara helt tillbaka och ha Bryssel som turistresemål förrän i slutet av det här året.

– Det är som små hotellen som är beroende av turisterna som har det särskilt tufft, säger Yvan Roque som också betonar att det var viktigt att flygplatsen öppnade öppnade efter några veckor och nu fungerar förhållandevis bra.

– Folk måste känna sig säkra, säger han.

Ett av de stora turistmålen i Bryssel är torget Grand Place. Här hörs all världens språk talas, även om det är något färre turister här jämfört med normalt.

Brett Boadway och Curtis Samoy har åkt hit från Ottawa i Canda på bröllopsresa och för att hälsa på släktingar i Bryssel och i staden i Brygge. Dom övervägde att ställa in sin resa hit dagarna efter terrordåden, men valde ändå att åka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".