Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Tysk teaterpjäs om terror väcker frågor

Publicerat måndag 16 maj 2016 kl 11.14
"Det var otänkbart för 20 år sedan"
(9:08 min)
Författaren och juristen Ferdinand von Schirachs (vänster). Hur mycket är vi beredda att offra för mer säkerhet är frågan som ställs i pjäsen och som publiken får vara med och ta ställning till.  Försvararen, spelad av Jan Bernhardt, argumenterar för att hans klient inte är en mördare utan en hjälte som räddade livet på många fler människor än de som dog i planet han sköt ned.
1 av 3
Författaren och juristen Ferdinand von Schirachs (vänster). Hur mycket är vi beredda att offra för mer säkerhet är frågan som ställs i pjäsen och som publiken får vara med och ta ställning till. Försvararen, spelad av Jan Bernhardt, argumenterar för att hans klient inte är en mördare utan en hjälte som räddade livet på många fler människor än de som dog i planet han sköt ned. Foto: Michael Mann/muTphoto
Julius Robin Weigel som stridspiloten, förklarar varför han sköt ned det kapade passagerarplanet och gjorde det han höll för riktigt trots att det stred mot lagen och hans utryckliga order.
2 av 3
Julius Robin Weigel som stridspiloten, förklarar varför han sköt ned det kapade passagerarplanet och gjorde det han höll för riktigt trots att det stred mot lagen och hans utryckliga order. Foto: © muTphoto
Åklagaren, spelad av Claudia Lüftenegger, försöker övertyga publiken, som får agera nämndemän, om vikten av principer, just i svåra frågor om det är acceptabelt att döda oskyldiga människor för att rädda andra oskyldiga människor.
3 av 3
Åklagaren, spelad av Claudia Lüftenegger, försöker övertyga publiken, som får agera nämndemän, om vikten av principer, just i svåra frågor om det är acceptabelt att döda oskyldiga människor för att rädda andra oskyldiga människor. Foto: © muTphoto

Att tala om terror har blivit en del av vår vardag. Dagligen hör vi om genomförda attentat, avvärjda hot eller ökad risk för terrordåd.

Och ofta följs det av krav på och löften om mer säkerhet.

Men går det att skydda sig mot terrorhotet? Hur långt är vi beredda att gå för att känna oss mer säkra?

Kan det vara rätt att döda ett färre antal människor för att fler ska få överleva?

Det här är frågor som diskuteras intensivt av teaterbesökare runt om i Tyskland där föreställningen Terror av författaren Ferdinand von Schirach är den största teatersuccén på många år. Just nu spelas den på flera scener och vår korrespondent besökte en av dem i Stralsund.

Det är samtalet som försvarsadvokaten och författaren Ferdinand von Schirach framför allt är ute efter.

-- Visst, det är komplicerade frågor, säger han. Men det är vår plikt som medborgare att diskutera det största hotet vårt rättssamhälle står inför.

-- Ingen kräver att vi ska förstå allt i minsta detalj, hur olika terrorgrupper är uppbyggda, hur de fungerar och vad som driver dem. Men vi måste tänka igenom hur vi vill reagera på dem.

För där ligger hotet. Våldet är förskräckligt men det kommer vi alltid att tvingas leva med. Det är hur vi bemöter det som präglar vårt samhälle för lång tid framöver, säger von Schirach.

-- Som jurist har han särskilt noggrant iakttagit de små förskjutningarna i våra rättssystem och vår rättsuppfattning som sker när terrorn slår till i västvärlden.

Vi är beredda att göra skillnad på människor och människor, döma terrorister efter en annan rättsordning än den som gäller för övriga medborgare.

Användningen av tortyr är ett exempel.

-- Det var otänkbart för 20 år sedan, ett civilisationsbrott, säger Ferdinand von Schirach.

Men i skuggan av terrorhotet anser fler och fler, också juridiska experter, att det kan finnas tillfällen när tortyr är motiverat.

Frågar man människor på gatan så skulle nog de flesta acceptera tortyr om det gällde att rädda kidnappade barn eller förhindra sprängattentat i en stor folkmassa.

Eller ta övervakning av vår datatrafik, säger von Schirach.

– Nu när du skriver om terror, om en flygplanskapning och gisslan kommer det att utlösa varningsklockor.

Man kan tyckar att det inte har någon betydelse. Men det spelar roll, hävdar han bestämt. Om det fortsätter blir vi alla förlorare.

Liksom Ferdinand von Schirachs tidigare internationella storsäljare, som novellsamlingarna Brott och Skuld har nu hans första teaterstycke väckt ett enormt intresse.

Sedan urpremiären i höstas har Terror satts upp på 20 scener och många fler uppsättningar väntar under året, både i och utanför Tyskland. Senast var det dags på Theater Vorpommern i Stralsund vid den tyska Östersjökusten.

Publiken är medaktör i föreställningen. Vi som sitter i salongen är nämndemännen som ska avgöra om den åtalade stridspiloten Lars Koch är skyldig till mord eller om han ska frikännas för sin gärning som också har räddat livet på tiotusentals människor.

Ett passagerarplan med 164 människor ombord har blivit kapat. Piloten tvingas att styra mot en fotbollsarena, fullsatt med 70 000 åskådare.

Stridspiloten beordras upp i luften för att tvinga ned planet. Men inga manövrer lyckas och strax innan kraschen är oundviklig, bryter han mot sina instruktioner och skjuter ned planet.

Hans försvarare argumenterar för att Koch har tagit sitt ansvar och räddat all de som satt i stadion. Åklagaren yrkar på mord på 164 människor och pekar på att lagen, principen måste gälla, annars öppnas dörren för godtyckliga beslut, baserade på moral och stämningar som råder för stunden.

-- Även om det är emot principerna så är det mänskligt att handla som piloten gjorde, säger Peggy Skott, en av åskådarna som kommer att rösta för att han är oskyldig. Men det fanns stunder under åklagarens plädering då hon var på väg att tänka om.

Hon tvekade när det handlade om författningen och risken för att den urholkas. Det händer redan i verkligheten, anser hon. Hotet om terror har lett till att nya lagar allt oftare snabbt drivs igenom innan konsekvenserna är fullt ut genomtänkta.

En bit bort står en familj och resonerar om skuldfrågan.

-- Man måste följa lagen och ta ansvar för sina handlingar, hävdar mamman i familjen. Pilotens moraliska överväganden kan man förstå, men man kan inte låta moralen styra, tycker hon.

-- Då skulle det bli kaos. Jag håller inte heller med om alla regler och lagar men det ger mig inte rätt att göra som jag själv tycker är bäst.

För andra är ett frikännande lika självklart:

-- Det går inte att väga människoliv mot varandra men de 164 i planet hade ju ändå dött om de störtade i stadion. Därför tycker jag att han är oskyldig. Det säger Ulrike Andresen som jobbar inom turistnäringen på ön Rügen, där hon har märkt av en tydlig förändring.

-- I år vill fler stanna i Tyskland på semester och det är framför allt på grund av säkerheten, säger Ulrike Andresen, och berättar att hon själv känner sig mer orolig efter de senaste terrorattentaten i Paris och Bryssel.

Efter pausen går åskådarna in genom olika dörrar, en för dem som anser att piloten Lars Koch gjort sig skyldig till mord och en annan för dem som vill frikänna honom.

Domaren sammanfattar fallet: ett nödläge där den ensamme piloten befann sig i ett exceptionellt utsatt tillstånd och på extremt kort tid måste besluta över liv och död. 

– Lagen, författningen, gav honom ingen vägledning därför vore det fel att döma honom, säger domaren i det ena av två möjliga slut för pjäsen som bestäms av publikens omröstning.

Precis som på de flesta andra teatrar, blir resultatet här att knappt 60 procent vill fria piloten och drygt 40 procent vill fälla honom.

Också för ensemblen har det varit en omtumlande process att jobba med pjäsen. Claudia Lüftenegger som spelar åklagaren, hade själv svårt att avgöra var hon stod i skuldfrågan. Hon kastades mellan båda sidor, som kändes lika övertygande.

-- Trots att texten är så torr och knapp, väcker den väldigt starka känslor, och ställer viktiga frågor om vårt samhälle. Vi har ett stort ansvar att bidra till de samtalen, säger skådespelaren.

Pjäsförfattaren understryker att han inte har några färdiga svar eller lösningar.

– Jag är ingen politiker, säger Ferdinand von Schirach. Men det är viktigt att förstå att, även om det finns de som vill få oss att tro det, så finns det ingen total säkerhet.

- Om vi så skulle ställa en polis bakom varje medborgare skulle det fortfarande hända hemska saker. Det är fruktansvärt men det är en illusion att tro att vi kan bygga en helt säker stat. Det skulle bli en stat som ingen vill leva i, säger juristen och författaren Ferdinand von Schirach.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".