Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.
STUDIO ETT ONSDAG 25 MAJ

Löfvens regeringsombildning

Uppdaterat onsdag 25 maj 2016 kl 11.00
Publicerat onsdag 25 maj 2016 kl 10.52
"Miljöpartiet har inte tappat några stora områden"
(41 min)
Nya ministrar.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Idag presenterade statsminister Stefan Löfven sin nya regering; tre nya ministrar, och en fick gå. De nya ministrarna är Karolina Skog (MP), Peter Eriksson (MP) och Ann Linde (S). Hör samtliga i Studio Ett tillsammans med nya vice statsministern Isabella Lövin (MP), och kommentarer och reaktioner från statsvetare, ledarskribenter och miljöpartister.

Ann Linde, ny EU- och handelsminister, berättar att hon blev "jätteglad" när hon blev tillfrågad av statsministern om att bli nytt statsråd.

– Det var redan i ungdomstiden som jag jobbade väldigt mycket internationellt. Jag var med och förhandlade fram det första avtalet som EU hade med Sverige, säger hon.

Karolina Skog, ny miljöminister, kopplades samman med just bostadsministerposten innan det i dag stod klart att det blev Peter Eriksson.

– Jag har också väldigt länge jobbat med miljöfrågor, säger hon och tillägger att just miljöfrågor har en särställning inom det egna partiet.

Peter Eriksson, vars titel blir bostads- och digitaliseringsminister, berättar att han till en början själv var tveksam till att vara med i regeringen.

– Men när jag väl fick frågan så kändes det ändå som en väldigt viktig utmaning, säger han.

Isabella Lövin, som utöver att hon fortsätter vara biståndsminister också får ansvar för klimatfrågor, berättar att hon i och med att hon blir vice statsminister i högre grad kan representera Sverige. Hon tillägger att det dessutom innebär att hon får mer uppmärksamhet på internationella uppdrag och resor.

Är du nöjd med uppdelningen av regeringen?

– Jag är väldigt nöjd. Jag är också väldigt nöjd med våra två nya gröna ministrar. Två visionära realister, säger det nya språkröret.

Fredrik Furtenbach, Ekots inrikespolitiske kommentator, säger att Stefan Löfven i och med ombildningen ville fylla en del luckor.

– Han ville signalera en nystart med nya ansikten och utåt i alla fall så vill man signalera vad man satsar på: jobb, export och miljö.

Hanna Bäck, professor vid Lunds universitet som forskar om regeringsbildningar, säger att ombildningen i sig inte var så uppseendeväckande. Förutom en sak.

– Det som är intressant är att man återinrättar en EU-ministerpost. Det har vi haft i tidigare regeringar men Stefan Löfven valde att inte ha en sådan 2014.

Ulf Bjereld, stadsvetare, professor vid Göteborgs universitet och socialdemokrat säger också att regeringsombildningen var ganska återhållsam.

– Det är ingen ytterlighet. Stefan Löfven nöjde sig inte med att ersätta de avgående, men det blev inte heller hela havet stormar, säger han.

FRÅN STUDIO ETTS ANDRA TIMME:

Annika Eriksson, ordförande i miljöpartiet i Norrbotten, är nöjd med den regeringsombildning som presenterades idag.

– Jag tror att det blir jättebra. Man har valt ministrar som är vana vid praktisk politik på kommunal nivå, det är viktigt. De är duktiga på att få saker gjorda.

Birger Schlaug, tidigare språkrör, tycker däremot att en minister borde ha bytts ut.

– Jag tycker man borde tagit chansen och bytt ut landsbygdsministern till någon som är kreativ och verkligen driver landsbygdsfrågor. Sverige blir allt mer kluvet.

Vilka signaler regeringsombildningen skickar, förklarar Maggie Strömberg, journalist på Ekot och författare till en bok om Miljöpartiet, så här:

– Genom att välja Peter Eriksson så tror jag att man vill signalera erfarenhet och styrka, något som man fått kritik för att inte kunna visa. Karolina Skog, som ju är kommunalråd, kommer nog in för att man fått kritik för att inte ha tagit vara på kommunalrådens erfarenhet.

Karin Pettersson, politisk chefredaktör på Aftonbladet menar att Stefan Löfven inte kom med några offensiva besked i dag.

– De nya tillskotten stärker regeringen. Men det är inte någon jätteoffensiv som signalerar en ny inriktning i politiken. Jag hade hoppats på ännu större förändringar. De här ministrarna har för lite i sina portföljer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".