Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Sydafrika: Oskulder får sina studier betalda

Uppdaterat onsdag 25 maj 2016 kl 13.30
Publicerat tisdag 31 maj 2016 kl 10.00
"Det är orättvist att jag inte får en chans att studera bara för att har fött barn"
(9:28 min)
 Enligt statistik från Uthukela-distriktet där det kontroversiella kyskhetsstipendiet delas ut, är nästan hälften av alla i åldrarna mellan 15 och 49 år hiv-positiva.
1 av 2
Enligt statistik från Uthukela-distriktet där det kontroversiella kyskhetsstipendiet delas ut, är nästan hälften av alla i åldrarna mellan 15 och 49 år hiv-positiva. Foto: Sara Assarsson
Nonhlanhla Mokwena från kvinnoorganisationen POWA
2 av 2
Nonhlanhla Mokwena från kvinnoorganisationen POWA. Foto: Sara Assarsson

I Sydafrika kan unga kvinnor som väljer att avstå från sex få sina studier betalda. Det kontroversiella kyskhetsstipendiet har väckt stark kritik i landet, inte minst från kvinnorättsorganisationer. Men förespråkarna ser det som ett bra initiativ i kampen mot tonårsgraviditeter och spridningen av hiv.

– Men pojkarna då? Varför är det bara flickornas ansvar?

Tjugoåriga Msibi Nukwana sitter på torget i Ladysmith och äter lunch tillsammans med några studiekamrater. Hon går sista året i skolan och hoppas på att läsa vidare på universitetet. Men eftersom hon inte längre är oskuld, kan hon inte söka stipendiet som hennes hemkommun delar ut till unga kvinnor. Det går nämligen bara till dem som väljer avhållsamhet.

– Det är orättvist att jag inte får en chans att studera bara för att har fött barn, säger Msibi Nukwana.

Kyskhetsstipendiet har väckt starka reaktioner i Sydafrika. Jag träffar Nonhlanhla Mokwena från kvinnoorganisationen POWA på deras kontor i Hillbrow i centrala Johannesburg.

– Det är pinsamt att vi väljer att fokusera på en ung kvinnas sexualitet i stället för hennes utbildning, säger hon. Tänk dig en flicka från fattig familj som har klarat av skolan, fått bra betyg och förtjänar en möjlighet att läsa vidare, ska hon då straffas för att hon har haft sex?

Men de som försvarar stipendiet menar att det handlar om att skydda flickor och unga kvinnor från oönskade graviditeter och sexuellt överförbara sjukdomar. Sydafrika - och KwaZuluNatal i synnerhet - är hårt drabbat av HIV och AIDS. Enligt statistik från Uthukela-distriktet där det kontroversiella kyskhetsstipendiet delas ut, är nästan hälften av alla i åldrarna mellan 15 och 49 år hiv-positiva. Antalet tonårsgraviditeter är också väldigt många, omkring var fjärde ung kvinna har fött barn eller är gravida redan i tonåren.

Thembeni Mthethwa är ordförande i Zulupartiet IFP:s kvinnoförbund. Jag träffar henne på en snabbmatsrestaurang i Ladysmith, bara ett stenkast ifrån torget där Msibi Nukwana och hennes skolkamrater har lunchrast.

– Om alla flickor avstår från sex kan vi stoppa tonårsgraviditeter, säger hon. Kyskhetsstipendiet som en motvikt till de bidrag som unga mödrar får.

För att söka kyskhetsstipendiet måste flickorna genomgå regelbundna oskuldstester, en kulturell tradition som går ut på att en äldre kvinna undersöker den unga kvinnans mödomshinna. Traditionen är omstridd, men Thembeni Mthethwa ser kritiken som ett hot mot Zulukulturen och menar att kyskhet är frivilligt och inget som skadar kvinnorna. Varför, undrar hon, höjs inga röster mot Xhosa-folkets brutala omskärelseritualer för pojkar?

--Om vi kan hjälpa flickorna är det bara bra, säger hon. Vad förväntar vi oss egentligen av flickor som sexdebuterar redan i 11, 12 eller 13-årsåldern? Själv har Thembeni Mthethwa en 22-årig dotter som fortfarande är oskuld, eller ren och fräsch som hon uttrycker det.

– Jag välkomnar alla förslag som hjälper oss i kampen mot hiv och tonårsgraviditeter, säger hon.

Men kritikerna menar att ett alltför stort ansvar läggs på unga kvinnor. Nonhlanhla Mokwena från kvinnoorganisationen POWA.

– Om vi har problem med hiv och aids så är det regeringens ansvar att ta itu med det. Varför ska kvinnorna bära ansvaret för hela landet, undrar Nonhlanhla Mokwena.

– Signalerna det här sänder till unga kvinnor är att deras kroppar inte tillhör de själva, utan kontrolleras av familjen och samhället. Kvinnor nekas också att fatta egna beslut om sin sexualitet, säger Nonhlanhla Mokwena. Men ingen talar om hur pojkar eller unga män ska bete sig när det gäller sexuella relationer.

– I KwaZulu-Natal finns en lång tradition av att kontrollera flickors oskuld, men hiv är fortfarande ett stort problem, säger Nonhlanhla Mokwena. Så vad har kvinnornas oskuld för betydelse egentligen, undrar hon upprört. Och hon ifrågasätter att det skulle handla om ett fritt val.

En ung kvinna som bor hemma hos sina föräldrar kan inte gå emot deras vilja. Så om de ber dottern att gå och testa sig, har hon då gått frivilligt?

Nonhlanhla Mokwena menar att kyskhetsstipendiet är olagligt. Skattebetalarnas pengar ska inte användas för att förtrycka kvinnor, menar hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".