Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Uran väcker känslor på Grönland

Uppdaterat fredag 27 maj 2016 kl 11.02
Publicerat fredag 27 maj 2016 kl 10.17
"Det kommer bli radioaktiv förorening i hela sydgrönland"
(9:00 min)
Falke Thue Mikelsen är född nära den planerade urangruvan, och protesterar mot planerna på att utvinna uran på Grönland.
1 av 5
Falke Thue Mikelsen är född nära den planerade urangruvan, och protesterar mot planerna på att utvinna uran på Grönland. Foto: Samuel Larsson/Sveriges Radio
Grönländska parlamentet Inatsisartut är delat i frågan om uranutvinning. Beslutet att tillåta utvinning togs med bara ett mandats övervikt.
2 av 5
Grönländska parlamentet Inatsisartut är delat i frågan om uranutvinning. Beslutet att tillåta utvinning togs med bara ett mandats övervikt. Foto: Samuel Larsson/Sveriges Radio
John Mair, vd för Greenland Minerals and Energy, som vill utvinna bland annat uran i södra Grönland.
3 av 5
John Mair, vd för Greenland Minerals and Energy, som vill utvinna bland annat uran i södra Grönland. Foto: Samuel Larsson/Sveriges Radio
Sara Olsvig är oppositionsledare på Grönland och vill att Grönland ska folkomrösta om uranutvinning.
4 av 5
Sara Olsvig är oppositionsledare på Grönland och vill att Grönland ska folkomrösta om uranutvinning. Foto: Samuel Larsson/Sveriges Radio
Grönländska parlamentet, Inatsisartut.
5 av 5
Grönländska parlamentet, Inatsisartut. Foto: Samuel Larsson/Sveriges Radio

På Grönland har ett beslut att tillåta utvinning av uran vållat upprörd debatt. 
Vissa menar att uranet kommer skapa jobb och utveckling, medan andra oroar sig för radioaktiva utsläpp i den känsliga arktiska miljön.

– Det kommer bli en radioaktiv förorening i hela sydgrönland och hela Atlanten som kommer få Fokushima och Tjernobyl att blekna, säger miljöaktivisten Falke Thue Mikailsen där han står utanför parlamentet i Grönlands huvudstad Nuuk och delar ut flygblad om en kommande demonstration mot grönländsk uranbrytning.

Det har redan varit flera demonstrationer. Frågan har kallats den största politiska frågan på decennier, och det går inte öppna en dagstidning på Grönland utan att läsa om uran. Och i Inatsisartut, det grönländska parlamentet, är splittringen lika tydlig som i övriga samhället. Den styrande majoriteten är för, oppositionen är emot.

– Vår nolltolerans mot brytning av radioaktiva mineraler upphävdes med bara ett mandats övervikt. Det är inte direkt någon stabil grund för regeringen att agera på i så viktiga framtidsfrågor, säger oppositionspolitikern Sara Olsvig som vill att Grönland ska folkomrösta om uranet.

– Det verkar vara svårt för grönländarna att förstå att vi självklart inte kommer säga ja till en urangruva som är osäker, säger Randi V. Evaldsen, finansminister och gruvminister i Grönländska regeringen. Som minister i regeringen är hon för uranutvinning och motståndare till en folkomröstning.

– Vi hoppas vår underjord ska hjälpa till att bygga upp vår ekonomi, och på lång sikt är det för att göra Grönland till ett ekonomiskt självförsörjande och självständigt land, säger ministern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".