Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Röster höjs för lag om sommardäck

Uppdaterat måndag 30 maj 2016 kl 13.43
Publicerat måndag 30 maj 2016 kl 13.42
Borde det vara lag på att ha sommardäck?
(8:09 min)
Vinterdäck. Foto: Pontus Lundahl/TT
Foto: Pontus Lundahl/TT

I Sverige är det lag på att använda vinterdäck under en viss period på året. Många använder sig av dubbfria vinterdäck, och kör med dem året runt. Men det vill Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande och däckbranschen sätta stopp för. De vill se en lag på sommardäck.

– Vi är övertygade om att det här skulle rädda ett antal liv och också få ner antalet skadade, säger Marie Nordén, generalsekreterare på Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande (NTF).

NTF och däckbranschen hänvisar till tester som har undersökt hur lång bromssträckan blir för olika typer av däck. Resultaten visar att dubbfria vinterdäck har en markant längre bromssträcka än vad sommardäck har. Men Mattias Hjort, forskningsledare på Statens väg- och transportforskningsinstitut VTI, menar att testerna inte är tillräckligt omfattande för att kunna dra några slutsatser om hur trafiksäkerheten påverkas.

– Jag tycker i dagsläget att det är för tidigt att kräva en lag då vi inte vet exakt vad trafiksäkerhetsriskerna är med att köra med vinterdäck på sommaren. Vi vet att det är längre bromssträcka och sämre grepp för vinterdäcken, men vi vet inte i vilken utsträckning det påverkar trafiksäkerheten och trafikolyckorna. Och det skulle behöva utredas närmare.

Marie Nordén menar att en lag om sommardäck på sommaren är ett steg på vägen mot politikernas nollvision.

– Som lagstiftande församling där man har tagit målet om en nollvision i trafiken – då tycker jag att man har ett jättestort ansvar att ha som målsättning att hitta alla vägar för att minska antalet döda i trafiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".