Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Hiv ökar bland Asiens unga - ny aidsvåg hotar

Uppdaterat torsdag 2 juni 2016 kl 10.58
Publicerat torsdag 2 juni 2016 kl 10.00
"Jag bara väntade på att dö"
(8:18 min)
Guitar arbetar på SWINGS klinik i ett av Bangkoks sexdistrikt, dit man kan gå för att hiv-testa sig. Han intervjuas av Sveriges Radios Karin Wickström.
1 av 8
Guitar arbetar på SWINGS klinik i ett av Bangkoks sexdistrikt, dit man kan gå för att hiv-testa sig. Han intervjuas av Sveriges Radios Karin Wickström. Foto: Karin Wickström/Sveriges Radio
Guitar visar runt på organisationen SWING i Bangkok.
2 av 8
Guitar visar runt på organisationen SWING i Bangkok. Foto: Karin Wickström/Sveriges Radio
Organisationen SWING driver en klinik dit man kan gå för att HIV-testa sig.
3 av 8
Organisationen SWING driver en klinik dit man kan gå för att hiv-testa sig. Foto: Karin Wickström/Sveriges Radio
- I skolan fick jag lära att man får hiv om man är gay. Då blev jag livrädd, säger Andrée
4 av 8
- I skolan fick jag lära att man får hiv om man är gay. Då blev jag livrädd, säger Andrée Foto: Karin Wickström/Sveriges Radio
18-årige Wee får hjälp av Chutima Saisengjan på Röda Korsets klinik för hivsmittade barn och unga.
5 av 8
18-årige Wee får hjälp av Chutima Saisengjan på Röda Korsets klinik för hivsmittade barn och unga. Foto: Karin Wickström/Sveriges Radio
Röda Korsets klinik för hivsmittade barn och unga i centrala Bangkok.
6 av 8
Röda Korsets klinik för hivsmittade barn och unga i centrala Bangkok. Foto: Karin Wickström/Sveriges Radio
Organisationen SWING driver en klinik dit man kan gå för att hiv-testa sig.
7 av 8
Organisationen SWING driver en klinik dit man kan gå för att hiv-testa sig. Foto: Karin Wickström/Sveriges Radio
Anställd på organisationen SWING analyserar prover.
8 av 8
Anställd på organisationen SWING analyserar prover. Foto: Karin Wickström/Sveriges Radio

I nästa vecka hålls FNs toppmöte om hiv och aids i New York. Ett ämne som Unicef kommer att lyfta är den ökande hivsmittan bland tonåringar i Asien.

För trots att hiv och aids minskat stadigt, så går utvecklingen bland tonåringar i regionen i helt motsatt riktning.

15 procent av alla nysmittade är tonåringar, framförallt de som tillhör riskgrupper som gaykillar, transpersoner, droganvändare och sexarbetare.

Storstäder som Bangkok är själva navet för smittspridningen och där har Karin Wickström träffat 18 åriga Wee.

18 åriga Wee smittades av hiv för tre år sedan av en manlig partner, vem vet han inte.

- Att hiv ökar är inte förvånande, vi unga gaykillar är dåliga på att skydda oss och det är roligare utan kondom tycker många. Innan jag själv blev smittad hade jag ingen aning om hur den sprids, säger Wee.

- Jag kände mig sjuk och på en hemsida för gaykillar läste jag att syntomen kunde tyda på hiv, så jag testade mej och jag var positiv. Mamma pratade inte med mej på tre dar efter det, säger han.

- Jag bor med mamma här i Bangkok och hon fattar inte riktigt hur hiv smittar fast jag förklarar. Jag måste äta på speciellt porslin hemma, och när jag får finnar i ansiktet, blir mamma rädd och håller sig undan .Det är ju lite jobbigt, men jobbigast är dom fördomar som finns om oss ute i samhället, säger Wee.

- Jag hade ett jobb som telefonförsäljare och berättade för en kollega, som jag trodde var min vän, om min sjukdom. Han skvallrade för chefen och jag blev avskedad på stående fot. Inte undra på att det är så mycket hysch-hysch kring hiv och aids, säger Wee.

Några stationer bort med Bangkoks skytrain träffar jag Andrée, som växte upp i en liten by på vietnamiska landsbygden.

- Det enda jag fick veta i skolan var att hiv är dödligt och att man får det om man är homosexuell, så när jag förstod att jag var det blev jag livrädd, berättar Andrée.

- När jag hade sex första gången var det som att hoppa ner i en djup damm utan att kunna simma, jag bara väntade på att dö, jag var 16 år och det var hemskt, säger han.

- Det tog lång tid innan jag vågade gå och testa mej, jag var rädd för att bli smittstämplad, tänk om någon skulle få reda på det - och precis så tror jag många unga tänker, säger Andrée.

I ett av Bangkoks sexdistrikt ligger SWING - en organisation som driver en klinik , dit många sexarbetare kommer för att testa sig. Här kan vem som helst komma in och göra ett hivtest genom ett enkelt blodprov. På bara en kvart kommer provsvaret och för den som är hivpositiv erbjuds omedelbar rådgivning.

- Jag började sälja sex i en bar när jag var 17, berättar Guitar som idag jobbar på SWING.

- Pappa hade fått hjärtinfarkt och jag var tvungen att försörja min mamma och syster. Det här var för tio år sen och då riktade sig informationen om hiv o aids mest till kvinnliga prostituerade, vi manliga och transsexuella sexarbetare fanns liksom inte och jag visste inget om på vilket sätt sjukdomar spreds bland oss, säger han.

- Idag har medvetenheten blivit mycket bättre. Vi åker ut med fältkliniker och gör hivtester och många barer och sexklubbar har stående tider här för sina anställda var tredje månad, så jag tycker vi har kommit långt, säger Guitar.

På Unicefs kontor vid floden Chao Phraya i Bangkok träffar jag Wing-Sie Cheng, som är regional rådgivare för hiv o aids, och hon bekräftar bilden av dålig kunskap och stigmatisering som några orsaker till att Hiv ökar.

- Det vi ser är en dold hivepidemi bland tonåringar och så länge vi inte kommer åt den här nya grogrunden, så kommer heller aldrig aidshotet kunna avvärjas, säger hon.

- Storstäder som Bangkok är själva navet för smittspridningen, framförallt ökar smittan i riskgrupper som gaykillar, transpersoner, sexarbetare och sprutnarkomaner. Och vi ser att riskbeteendet med oskyddat sex och många sexpartners har ökat, säger Wing-Sie Cheng.

- Men skammen gör att många inte vågar gå och testa sig och nu gäller det att nå ut till dom unga , säger Wing-Sie Cheng, för oavsett vad vi vuxna tycker så vill tonåringar ha sex, men vet för lite och nu satsar vi på att finnas i sociala medier, för det är där dom unga hänger.

- Allra viktigast är fri tillgång till ungdomsmottagningar och tester. I Thailand blev det tillåtet för omyndiga att testa sig utan föräldrarnas vetskap för bara några år sedan, men i de flesta sydostasiatiska länder är det fortfarande förbjudet och det måste ändras, det här handlar om liv eller död, säger Wing-Sie Cheng på Unicef.

På Röda Korsets klinik för hivsmittade barn och ungdomar träffar jag 15-åriga A, som blev smittad vid födseln. Idag har mamman dött i aids och själv tycker han det är svårt att komma ihåg och ta sin dagliga medicin.

- Men jag försöker verkligen, jag vet ju att jag måste för att hålla mej frisk, säger A.

Chutima Saisaengjan som är koordinator på kliniken är oroad över utvecklingen.

- Jag hoppas ju att vi ska få smittan under kontroll, men jag är inte så säker, säger hon.

- Eftersom hiv och aids minskat totalt sett, så har anslagen för att bekämpa sjukdomarna också minskat, både från regeringen här i Thailand och från globala aktörer. Men man har sänkt garden alldeles för tidigt, för så länge vi har den här tillströmningen av alltfler nysmittade ungdomar, så är risken stor att aidsepidemin tar ny fart, säger Chutima Saisaengjan.

Men 15-åriga A försöker se ljust på sin framtid.

- Förut tyckte jag det var hemsk att ha hiv, jag var livrädd att smitta andra, men nu har jag lärt mej mera och försöker vara positiv. Jag vill gå ut skolan och hoppas få en egen familj en vacker dag, säger han.

- Men ingen vet om att jag bär på viruset. Det håller jag hemligt, fast själv tänker jag på det - varje dag, säger A.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".