Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.
TEMASÄNDNING ARBETSMARKNAD

Enklare jobb - men hur?

Publicerat torsdag 2 juni 2016 kl 13.16
Studio Ett Special om Jobben del 1
(41 min)
Elisabeth Svantesson, Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson och näringsminister Mikael Damberg (S).
1 av 5
Elisabeth Svantesson, Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson och näringsminister Mikael Damberg (S). Foto: Sara Sundberg/Sveriges Radio.
Helena Groll och Mikael Sjödell sänder Studio Ett från centralstationen i Stockholm.
2 av 5
Helena Groll och Mikael Sjödell sänder Studio Ett från centralstationen i Stockholm. Foto: Sara Sundholm/Sveriges Radio.
Estradpoeten Olivia Bergdahl live i Studio Ett Special från Centralstationen.
3 av 5
Estradpoeten Olivia Bergdahl live i Studio Ett Special från Centralstationen. Foto: Sara Sundberg/Sveriges Radio
Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi vid institutet för Näringslivsforskning.
4 av 5
Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi vid institutet för Näringslivsforskning med Studio Etts programledare Helena Groll. Foto: Sara Sundberg/Sveriges Radio.
Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi vid institutet för Näringslivsforskning och Jessica Stark vd SUP46.
5 av 5
Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi vid institutet för Näringslivsforskning och Jessica Stark vd SUP46. Foto: Sara Sundberg/Sveriges Radio

Stockholms centralstation - en knutpunkt för pendlare runt om i landet. Där ställde Studio Ett upp en provisorisk studio och sände direkt om en av de största politiska frågorna: Jobben. Är det en överhettning eller en kris som råder? Regeringen och Alliansen verkar åtminstone överens om att åtgärder krävs.

Regeringen vill skapa fler enkla jobb i näringslivet. Mikael Damberg menar att de enklare jobben handlar om beredskapsjobb med avtalsmässiga löner. Poängen är att fler personer ska få in en fot på arbetsmarknaden.

- Vi tittar på de statliga myndigheterna och tittar om det är massa jobb som har rationaliserats bort på de statliga bolagen. Då märkte vi att det finns arbetsuppgifter som inte görs idag. Det kan vara digitalisera arkiv, enklare administrativa sysslor, som ingen har tid att jobba med idag.

Även deras politiska motståndare förespråkar enklare jobb. Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson menar att det är positivt att regeringen har plockat upp en fråga som hennes parti drivit länge.

– Jag upplever ändå att regeringen underskattar utmaningen. Det är alltså inte en liten grupp människor som har väldigt låg utbildning. På Arbetsförmedlingen idag är det 100 000 personer inskrivna som inte har gymnasieutbildning. Då har vi ändå inte räknat med alla de som kommit de två senaste åren. Vi kommer alltså att behöva utbildning, och jobb som är enklare i den bemärkelsen att det inte behövs högre utbildning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".