Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Temperaturen stiger i brittiska valrörelsen

Uppdaterat tisdag 7 juni 2016 kl 13.42
Publicerat tisdag 7 juni 2016 kl 12.00
"Stor andel har inte registrerat sig för folkomröstningen"
(12 min)
Brittiska parlamentet i silluett fraför brittiska flaggan. Text: Brexit/Bremain. Illustration: Liv Widell/Sveriges Radio.
1 av 4
Illustration: Liv Widell/Sveriges Radio.
Jonathan Gilthorpe, forskare vid Umeå universitet.
2 av 4
Jonathan Gilthorpe, forskare vid Umeå universitet. Foto: Eva Brännman/Sveriges Radio
James Savage, britt som röstar för att stanna i EU.
3 av 4
James Savage, britt som röstar för att stanna i EU. Foto: Lena Wiktorin/Sveriges Radio
Sveriges Radios korrespondenter Radiokorrespondenter 2015 Staffan Sonning (London) Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
4 av 4
Staffan Sonning, Sveriges Radios ekonomikorrespondent i London. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Sista chansen för alla britter att vara med och rösta om Storbritanniens framtid närmar sig. Tisdagen är sista dagen för brittiska väljare att registrera sig inför folkomröstningen om att stanna i eller lämna EU. Och vilka som registrerar sig kan ha stor betydelse för utgången.

Tidsfristen för att registrera sig löper ut vid midnatt. Under den senaste månaden har en och en halv miljon människor registrerat sig.

– När valkampanjen inleddes beräknades att sju och en halv miljon människor inte registrerat sig, det är 15 procent av de röstberättigade. Det är en väldigt stor andel som inte kommer att visa sig vara registrerade när det är folkomröstning om ett par veckor, säger Ekots ekonomikorrespondent Staffan Sonning.

Enligt honom kan nej-sidan gynnas av att få registrerar sig.

– Det kommer i själva verket att bli avgörande, vilka som går och röstar. De som är unga, yngre än 25, är EU-entusiaster i mycket högre utsträckning än vad de äldre är. Men de unga är bara hälften så villiga att gå och rösta som de äldre. De som vill stanna kvar i EU går helt enkelt inte till valurnorna, säger Staffan Sonning.

Sverigebritten Jonathan Gilthorpe vill att Storbritannien lämnar EU.

– Jag är inte emot EU, men tycker att hela systemet är byggt på fel grund. Jag tycker det är lika bra att Storbritannien hoppar av nu, säger han.

James Savage, även han Sverigebritt, vill dock helst att Storbritannien stannar i unionen.

– Jag tycker vi är starkare som EU-medlem, vi är en del av Europa. Det är vår plats, det har alltid varit vår plats i historien. Vi har varit delaktiga där vi har kunnat vara delaktiga, säger han.

– Om vi lämnar EU gör det oss otroligt mycket fattigare, både kulturellt och ekonomiskt. Det kommer kosta väldigt mycket pengar, tillägger James Savage.

Det är dock ett pris som Jonathan Gilthorpe är beredd att betala.

– Det kommer att vara tufft en stund, några år. Men som vi har sett med Island, Storbritannien kommer att bli bättre och starkare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".