Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

MP-dramat fortsätter

Uppdaterat onsdag 8 juni 2016 kl 13.33
Publicerat onsdag 8 juni 2016 kl 13.30
"Partiet vill signalera att det är nya tider"
(14 min)
Hanna Lidström, Annika Lillemets, Maggie Strömberg
Foto: TT

I går kväll blev det klart att två av partiets toppnamn petas från sina poster i riksdagsgruppen. Det handlar om Carl Schlyter som varit EU nämndens ordförande och Valter Mutt som ansvarat för utrikespolitiska frågor. Nu reagerar andra miljöpartister Riksdagsledamöterna Jabar Amin och Annika Lillemets hoppade i går kväll av sina partiuppdrag i protest mot att Mutt och Schlyter petades från sina uppdrag.

Bakgrunden är att de inte alltid följer partiets linje i regeringen, bland annat när det gäller det så kallade värdlandsavtalet med NATO, som de båda röstade emot i riksdagen för några veckor sedan.

Nu reagerar andra miljöpartister Riksdagsledamöterna Jabar Amin och Annika Lillemets hoppade i går kväll av sina partiuppdrag i protest mot att Mutt och Schlyter petades från sina uppdrag.

-- Tystnadskulturen har urartat till rena mobbningsmöten som kulminerade nu med den här utrensningen av oliktänkande eller två av de som står upp för väldigt grundläggande gröna värden. Det är väldigt tråkigt. Det är blind lydnad som gäller och det är inget framgångsrecept i en demokratisk organisation, säger Annika Lillemets.

Hur kommer det sig att du hoppar av?

– Jag gjorde det av solidaritet med dem som sparkades och för att det är svårt att jobba konstruktivt i en sådan repressiv miljö, säger Lillemets.

Varför var det fel att sparka Schlyter och Mutt?

-- Därför att det är en oerhört ideologisk fråga för oss och totalt rakt motsatt vad vi står för som parti med rötter i fredsrörelsen. Det var också en demokratiskt illa uppbyggd process, säger Lillemets. 

Hanna Lidström språkrör för Grön Ungdom tycker att det är rätt att Mutt och Schlyter får lämna sina uppdrag.

-- Det som har hänt är att de förbrukat förtroende att företräda en grupp. Det är ju inte en anonym ledning som petat dem, det är riksdagsgruppen som inte längre har förtroendet. Det är osmakligt att prata om det här som en utrensning av oliktänkande, säger hon. 

Men varför är det så viktigt att de står bakom värdlandsavtalet? 

– Det är ju Valter Mutt som varit med och förhandlat om det. Det Miljöpartiet kan lova när vi förhandlar är 25 mandat som röstar i samma linje, om vi inte har de 25 mandaten, vem vill förhandla med oss då? säger Hanna Lidström. 

– Beslutet som riksdagsgruppen fattat som de här personerna gått emot har förstört mycket för paritet, fortsätter Lidström. 

Maggie Strömberg, politisk reporter på Ekot tycker att det som är förvånande i det här är att Miljöpartiet alltid haft en fri och lite vild riksdagsgrupp vilket är något man varit ganska stolt över. 

– Det finns olika skäl till varför det är här problematiskt. Ett är att det är segrar som skyms ett annat är att det finns personer i riksdagsgruppen som inte heller tycker det är rätt men ändå har anpassat sig efter kompromissen partiet har gjort för att kunna regera, säger hon.

– Partiets grundare Per Garhton har varit ute och sagt att det här riskerar att partiet åker ur riksdagen. Det är ovanligt, han är ju normalt ganska lojal med partiledningen och brukar stötta dem när det blåser. 

Maggie Strömberg menar att det har skett en förändring i partiet.  

– Per Garhton var ju emot partipiskor och antidemokratiska processer när han startade partiet För honom var det viktigt att man skulle stå för sina egna åsikter oavsett vad gruppen tyckte. Nu blidas det ett skikt med partietablissemang och de andra. Men det finns också väldigt många nya partimedlemmar som inte tycker att de här gamla idealen är särskilt viktiga. 

Hur kommer det sig att det här kommer nu? 

– Det här tror jag delvis är en följd av den kris vi har sett. När språkrören fick kritik för sin ledarskap var just kontrollen över riksdagsgruppen något som ofta nämndes av kommunalråd och distriktsordförande i landet.

Är det här en signal till andra att hålla sig till de riksdagsgruppen har bestämt? 

– Gustav Fridolin var ju tydlig sa ju på kongressen att det inte finns plats för 17 000 privata ultimata. Han läxade nästan upp den vilda delen av partiet så visst vill de signalera att det är nya tider. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".