Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Island kan få världens första piratledda regering

Publicerat torsdag 27 oktober 2016 kl 11.03
"Piratpartiet anser sig stå på folkets sida"
(8:20 min)
Isländska Alltinget brukar kallas "världens äldsta parlament", med anor till 900-talet. Piratpartiets Ásta Guðrun Helgadóttir hoppas på en stor valframgång på lördag.
1 av 3
Isländska Alltinget brukar kallas "världens äldsta parlament", med anor till 900-talet. Piratpartiets Ásta Guðrun Helgadóttir hoppas på en stor valframgång på lördag. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio.
Opinionsundersökningarna tyder på att Islands nuvarande högerregering är körd, säger statsvetaren Eva Heiða Önnudóttir.
2 av 3
Opinionsundersökningarna tyder på att Islands nuvarande högerregering är körd, säger statsvetaren Eva Heiða Önnudóttir. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio.
Socialdemokraten Eva Baldursdóttir i talarstolen vid valdebatt på Reykjaviks universitet.
3 av 3
Socialdemokraten Eva Baldursdóttir i talarstolen vid valdebatt på Reykjaviks universitet. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio.

Efter valet i Island den 29 oktober kan Piratpartiet bli störst i parlamentet Alltinget. Valet är präglat av vårens politiska kaos i samband med den så kallade Panama papers-skandalen. Då tvingades Islands statsminister avgå efter mycket omfattande folkliga protester, rapporterar vår Islandskorrespondent.

Universitetsstudenten Elisabet Erlendsdóttir vet inte vem hon ska rösta på på lördag. Inget av partierna verkar bry sig om landsbygden där jag kommer från, säger hon.

– Det är en stor skillnad mellan huvudstaden (Reykjavik) och resten av landet. Det innebär att vi inte har samma möjligheter, vi är inte så jämlika som vi kunde vara.

Islands klassiska landsbygdsparti, Framstegspartiet, tänker Elisabet Erlendsdóttir absolut inte rösta på. Partiet ingår i den nuvarande tvåpartiregeringen, och det var Framstegspartiets ledare som under vårens politiska kaos tvingades avgå som Islands statsminister, i kölvattnet av den så kallade Panama Papers-skandalen.

"Bort med skurkarna!", skrek några av de demonstranter som i våras krävde den isländska regeringens avgång. En kväll samlades uppemot 7 procent av hela Islands befolkning framför parlamentet Alltinget. Över 20 000 personer riktade sin ilska främst mot den dåvarande statsministern Sigmundur David Gunnlaugsson.

Efter några kaotiska dagar tvingades statsministern lämna sin post efter att ha ljugit i tv om familjens tillgångar i skatteparadis. Den övriga regeringen satt kvar, trots det politiska tumultet, men parlamentsvalet blev tidigarelagt med ungefär ett halvår, till nu på lördag.

Det skiljer ganska mycket mellan olika opinionsmätningar i Island, men det allra mest tyder på regeringsskifte efter valet.

- Den nuvarande högerregeringen verkar vara körd för nu, säger statsvetaren Eva Heiða Önnudóttir.

Island kan bli först i världen med att rösta fram en regering som kan hissa piratflaggan.

– Det är ganska god chans, men vad som helst kan hända, säger Piratpartiets parlamentsledamot Ásta Guðrun Helgadóttir.

En regering med Piratpartiet som största parti lär ha en hel del fokus på frågor om upphovsrätt och internetfrihet, frågor som har varit piratrörelsens signum sedan den startade i Sverige 2006. Islands piratparti slåss dock främst för att reformera landets demokratiska system. Partiet vill bland annat införa en ny grundlag och öka möjligheterna till direktdemokrati, som folkomröstningar.

Islands styrande elit har tappat mycket förtroende efter landets enorma bankkrasch för åtta år sedan. En studie visar att en majoritet av islänningarna tror att deras politiker är korrupta, och nu rider Piratpartiet på en våg av politikerförakt. Statsvetaren Eva Heiða Önnudóttir jämför Islands Piratparti med flera missnöjespartier i Europa.

– Det är på många sätt jämförbart med Podemos i Spanien, Syriza i Grekland och Femstjärnerörelsen i Italien. Ett mitten-vänsterparti, det handlar om "det är vi, folket, mot en korrupt politisk och ekonomisk elit". Det är vad Piratpartiet är här i Island, säger statsvetaren Eva Heiða Önnudóttir.

I samband med Panama Papers-skandalen i våras var opinionsstödet för Piratpartiet tidvis uppe på runt 40 procent. Nu har det sjunkit tillbaka ordentligt till strax över 20 procent i de flesta opinionsmätningarna.

Piraterna verkar bli ungefär jämnstora med det ena av dagens regeringspartier, konservativa Självständighetspartiet. Ett samarbete mellan de två partierna verkar däremot ganska osannolikt. Piratpartiets Ásta Guðrun Helgadóttir hoppas i stället att den nuvarande vänsteroppositionen med fyra partier kommer bilda Islands nästa regering.

– Den nuvarande minoriteten vill jobba tillsammans. Vi har stått enade i flera frågor, som ett bättre hälsovårdssystem, bättre socialförsäkringssystem och vi har lagt fram en gemensam budgetplan. Vi har försökt arbeta tillsammans, och det har fungerat.

26-åriga Ásta Guðrun Helgadóttir är idag Islands yngsta parlamentsledamot, och hennes parti är betydligt mer populärt bland unga väljare än bland äldre. Samtidigt brukar yngre islänningar i mindre grad bry sig om att rösta.

– Det är absolut ett orosmoln! Jag hoppas att valdeltagandet blir hyfsat bland unga generationer, säger piratpartisten.

Ett annat problem för de som vill se på en ny mitten/vänsterregering är att minst ett av dagens oppositionspartier riskerar att hamna under 5-procentsspärren och därmed halka ur Alltinget.

Även om nu Piratpartiet blir största parti i en ny isländsk regering finns det lite som tyder på att Island snart får en piratpartist som statsminister. Flera bedömare ser det som mer troligt att nästa statsminister blir ledaren för Grön vänster, 40-åriga Katrín Jakobsdóttir, som är Islands kanske allra mest populära politiker.

Piraterna har tidigare fått kritik för att sakna en politik när det gäller viktiga områden som ekonomi och fiske. Statsvetaren Eva Heiða Önnudóttir liknar Piratpartiet vid en ännu inte helt fullvuxen tonåring med växtvärk.

- Under kommande mandatperiod, vare sig Piratpartiet sitter i regering eller inte, får vi se om de lyckas växa upp eller inte, säger statsvetaren Eva Heiða Önnudóttir.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".