Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Överlevare i Liberia lider efter ebolan

Publicerat tisdag 1 november 2016 kl 11.57
"Jag ber och hoppas att jag kan få hjälp"
(9:30 min)
Ebola-överlevare radar upp sig för gruppfoto utanför stadshuset i Monrovia.
1 av 3
Ebola-överlevare radar upp sig för gruppfoto utanför stadshuset i Monrovia. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.
Ami Soua överlevde ebolaviruset. Men hennes bror och syster dog och lämnade efter sig fem barn. Nu har hon sammanlagt tio barn att försörja, vilket hon inte har råd med.
2 av 3
Ami Soua överlevde ebolaviruset. Men hennes bror och syster dog och lämnade efter sig fem barn. Nu har hon sammanlagt tio barn att försörja, vilket hon inte har råd med. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.
En av Liberias hjältar är infektionsläkaren Masoka Fallah som var med från början till slut. Idag koordinerar han den fortsatta kartläggningen av viruset.
3 av 3
En av Liberias hjältar är infektionsläkaren Masoka Fallah som var med från början till slut. Idag koordinerar han den fortsatta kartläggningen av viruset. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.

I våras förklarades Liberia i Västafrika som helt fritt från ebola. Landet förklarades ebola fritt redan i januari i år, men nya fall i april grusade förhoppningar om att landet var fritt från det dödliga viruset. Reportage av Richard Myrenberg.

Det var först i början av juni som landet efter 42 dagar utan nya rapporterade fall, som landet äntligen kunde förklaras ebolafritt. För den här gången. Liberia, ett av världens fattigaste länder, försöker nu repa sig efter epidemin som slog hårt mot landets ekonomi, men framförallt landets sjukvård. Och för många överlevare är livet fortsatt svårt.

Vi befinner oss i stadshuset i Monrovia, uppe på en kulle. I ett av rummen har ett drygt hundratal människor samlats. Det är ebola överlevare som berättar om sina liv, här finns också representanter för näringslivet, biståndsvärlden och hälsoministeriet. Syftet är att uppmärksamma de överlevandes situation.

Ett knappt halvår efter det att landet förklarades ebola fritt, lider många fortfarande. Liberia var det land som drabbades hårdast när epidemin rasade som värst. 10 600 smittades och 4800 dog av viruset.
29-åriga Ami Soua var en av dem som överlevde.

Ami Soua arbetade som barnmorska när en ung gravid kvinna kom till hälsocentralen. Hon hade värkar och jag borde ha burit handskar, men när barnet kom så var jag tvungen att agera, berättar hon.

Efter två veckor kände hon av symtomen.

– Jag togs till en sjukstuga som Läkare utan gränser hade, där jag isolerades. De tog hand om mig där. De gav mig vård och mat. Tack var gud så klarade jag mig.

Men svårigheterna för Ami Soua hade bara börjat.

– Samma dag som jag fördes till akutmottagningen för ebola, så lämnade min man oss. Vi får klara oss själva.

– Sammanlagt förlorade hon fem nära familjemedlemmar. Hennes syster dog och lämnade tre barn efter sig, sen dog hennes bror som lämnade två barn efter sig. Själv har jag fem barn, säger hon.

Hon berättar att många överlevare har fortsatta medicinska problem, och att det finns hjälp att få.

– Läkare utan gränser och andra sjukhus hjälper oss om vi blir dåliga.

Men för dem som inte längre behöver sjukvård är livet svårt. Många har svårt att försörja sig.

Ami Soua kommer från en liten by utanför huvudstaden Monrovia. Sen hon blev friskförklarad har hon inget riktigt jobb längre. Hon försörjer sig med att sälja kallt vatten till förbipasserande resenärer. Men det räcker inte för att försörja barnen. För nu måste hon också ta hand som sina fem syskonbarn.

– Jag har inga pengar! Och jag kan inte bara skicka mina barn till skolan och låta dom andra vara kvar hemma. Jag har inte samvete till det, säger hon.

– Jag ber och hoppas att jag kan få hjälp med att försörja mig, så att jag kan skicka alla barnen till skolan, säger hon.

En som engagerat sig för kvinnor som överlevt ebola är liberianskan Edwina Vakun-Lincoln. Hon är företagare, som genom stöd från ett stort amerikanskt dryckesföretag satsar på att hjälpa omkring 1000 kvinnor som på olika sätt drabbats av ebola-epedemin.
Kvinnorna får bland annat utbildning i entreprenörsskap, en start-kit och och vissa fall mikrolån för att starta egen verksamhet för sin försörjning.

– Ett problem med liberianer generellt är att de flesta verkar tro att hjälp bara kan komma utifrån. Vårt mål är att vi måste hjälpa oss själva, genom att stödja kvinnor hur små resurser det än må vara. Om vi lyckas med detta kan andra komma in och hjälpa oss, säger hon.

– En del har så mycket, medan andra inte har något. Därför är det viktigt att vi samlar lokalsamhället så att särskilt drabbade kvinnor får den hjälp de behöver, säger Edwina Vakun-Lincoln.

När ebola-epidemin slog till för två år sedan så hade Liberia omkring 50 läkare, på en befolkning på drygt fyra miljoner. Hela sjukvårdssektorn kollapsade när ebola-drabbade sökte vård.

Tack vare omfattande, men försenad hjälp utifrån, ser läget betydligt bättre ut idag - åtminstone när det gäller hantering av ebola och andra virussjukdomar. USA-utbildade Masoka Fallah är en av landets mest kända infektionsläkare som följt epidemin från början till slut. Idag arbetar han för hälsoministeriet som koordinator för kartläggningen av ebola i landet.
Hur känner han idag när landet äntligen är ebolafritt?

– Jag är glad men inte helt nöjd. Vi lever fortfarande med minnena från den tiden. Jag var på platser där alla var döda. Jag kände då att det här får aldrig hända igen. Jag är optimist, men försiktig optimist. Vi måste hela tiden gå igenom vårt organisation och beredskap - det här får inte hända igen, människor dog och familjer splittrades, säger han.

Men risken finns hela tiden för att viruset kan dyka upp igen. Det visar sig hos en del ebolaöverlevare, särskilt hos lite äldre män att de kan ha rester av viruset i kroppen, så länge som sexton månader efter det att de förklarats friska.

– Så det kan vara så att vi har undergrupper bland överlevare som fortfarande bär viruset, säger doktor Masoka Fallah. De skulle kunna vara källan till nya utbrott. Så ebola skulle kunna komma tillbaka. Därför är det viktigt för oss att hela tiden vara medvetna om det.

Men han menar ändå beredskapen är god.

– Vi har byggt upp en bra organistation för prevention och kontroll. Det var en av våra svagheter tidigare då många sjukvårdare dog.
Problemet idag är att resten av sjukvården blivit lidande av att alla resurser gått till att kontrollera ebola. Till exempel så är mödradödligheten fortsatt mycket hög. Över ettusen kvinnor dör i barnsäng per 100 000 invånare.

– Någon sa till mig att vill man veta tillståndet i ett lands sjukvårdssystem, så ska man titta på mödradödligheten. Det är en fråga om tillgång till vård och att folk har råd med det.

– Vi har blivit bra på akutsjukvård och epidemihantering som en konsekvens av ebola, säger Masoka Fallah. Men nu har vi istället människor som dör av relativt enkla åkommor som högt blodtryck och diabetes. Eftersom vi inte har råd med en heltäckande sjukvård så ser vi konsekvenserna av det nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".