Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.
STUDIO ETT ONSDAG 2 NOVEMBER

Kan våldtäkterna ha skett i sömnen?

Publicerat onsdag 2 november 2016 kl 16.00
Kan våldtäkterna ha skett i sömnen?
(13 min)
Man håller ner en kvinnas arm mot en kudde.
Foto: Emelie Rosén/Sveriges Radio.

Går det att våldta någon i sömnen? Det är en fråga som svenska domstolar allt oftare får ta ställning till. Och i flera fall de senaste åren har också svaret blivit "ja". Men hur vet man om en våldtäkt skedde i sömnen?

Hör även debatt med representanter för det svenska rättsväsendet

De senaste åren har det kommit en ny typ av friande våldtäktsdomar.

En kvinna vaknar av att hennes kompis våldtar henne. Han har gått ner från sängen, och lagt sig på henne där hon sovit på golvet. Mannen frias, eftersom han kan ha handlat i sömnen.

Ett annat fall.

En man har rest sig från soffan där han sovit, gått genom två rum, genom en dörr. Han har lagt sig bredvid en sovande kvinna, och inlett ett samlag med henne. Mannen frias från våldtäkt. Han kan ha sovit.

Ett till.

En flicka har blivit gravid. Hon är 13 år. Ett DNA-prov på fostret visar att pappan är en över 50 år gammal man. Han frias från våldtäkt mot barn, eftersom hovrätten anser att samlaget kan ha skett i sömnen.

Den som sover kan inte kontrollera sina handlingar, och kan därför inte heller hållas juridiskt ansvarig för dom.

Att våldtäkten rent objektivt sett har skett, ifrågasätter däremot inte domstolen i de här fallen.

– Jag minns ju att jag känner nånting i mig. Och vad det är...

Ytterligare ett fall. Det är Lina som berättar.

– Jag visste inte om det var hans könsorgan eller fingrar. Jag visste inte hur jag skulle röra mig, om jag skulle röra mig. Det bara blev stopp.

Det har gått ett par år sen Lina vaknade den där natten. Mannen hade fått sova över efter en filmkväll eftersom han hade långt hem, men hon kände honom egentligen inte.

En stund efter våldtäkten, när Lina kände sig säker på att mannen sov, hasade hon sig ur sängen, tog sin telefon och smög ut ur rummet.

– Det kändes ändå bra när polisen kom, och jag kände mig trygg då. Även fast jag fick gå ut i trapphuset och ställa mig bakom ytterdörren i trosor och linne, och helt förstörd när jag inser att det här har faktiskt hänt.

Och så fick Lina följa med till sjukhuset.

Hade hon bott i Stockholm hade hon troligtvis kommit till just Akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset, här är Monika Hartig vårdenhetschef.

– Första gången de kommer hit gör man en rättsmedicinsk undersökning, och inom en vecka kan man också hitta spår, säger hon.

Lina hade spår av mannens sperma i slidan.

Han hade alltså tagit av henne trosorna, och genomfört ett samlag första gången de sov bredvid varandra.

Och kanske gjorde han det i sömnen. Det är så han förklarar det i förhören.

Sexuella handlingar i sömnen kallas sexsomni.

Har du stött på det tidigare?

– Nej, alltså det mesta jag kan säga att det har jag möjligtvis stött på när jag har sett amerikanska filmer på tv. Här har jag inte stött på det, och jag har ändå träffat 900 drabbade och det känner jag inte igen, säger vårdenhetschef Monika Hartig.

Vad tänker du då?

– Jag tycker mest att det låter som ett sätt att hitta ett kryphål, säger hon.

Men det finns ju män som friats från våldtäkt enbart utifrån att rätten menar att de kan ha sovit, då måste det väl också vara möjligt?

– Ja, alltså får jag frågan så försöker jag förklara att personen är i ett sovande tillstånd men väcks till en viss del, säger sömnforskare Jerker Hetta.

Det vanligaste expertvittnet i den här typen av våldtäktsmål är sömnforskare och professor emeritus i psykiatri Jerker Hetta.

Han berättar att hjärnan kan vakna upp i delar, trots att personen fortfarande sover. I det tillståndet kan man också ha sex, gå upp och äta, eller kanske till och med sätta sig i bilen. Utan att man dagen efter minns någonting.

Men vem som helst kan inte göra det här.

– Svaret är nej som vuxen individ.

Det är ett fåtal individer med sömnstörningar, och av dem är det inte heller alla som skulle kunna utföra just sexuella handlingar i sömnen, säger Jerker Hetta. Och av de som kan det, är det ännu färre som faktiskt skulle ha ett fullbordat samlag.

– Det vanligaste är egensex.

Egensex, onani alltså. Men i domarna handlar det om samlag, om våldtäkter.

Sammanlagt har Ekot granskat 18 fall från de senaste sex åren, då män som åtalas för våldtäkt hävdar att övergreppet måste ha skett i sömnen. Vid tio tillfällen frias mannen, och i fem av fallen frias mannen enbart utifrån att rätten anser att han kan ha sovit.

Jerker Hetta har varit expertvittne i nästan alla de här fallen.

Men när jag läser hans utlåtanden tycker han vid flera tillfällen att det inte finns någonting som talat för att personen sov under övergreppet.

– Ja, det är till slut rätten som bedömer. Man ska hellre fria än fälla och då kan det bli så att man ifrågasätts som sakkunnig. Och så får man frågan om man helt kan utesluta.

Vad hade egentligen krävts för att du skulle kunna utesluta sexsomni helt?

– Ja, det är just en sån sak. Jag har lämnat utlåtande där jag säger att det är osannolikt. Men att vara 100 procent säker är svårt.

Men även om Jerker Hetta anses vara den ledande experten inom sexsomni i Sverige så har han själv aldrig publicerat någon forskning om sexsomni. Det har ingen i Sverige gjort.

Ändå är det till Jerker Hetta som förundersökningsledarna vänder sig för svar.

Internationellt sett, vilka forskare skulle du lyfta fram inom sexsomni?

– Jag skulle säga Carlos Schenck i Minnesota, och Mark Mahowald, och så Isabelle Arnulf i Frankrike, säger Jerker Hetta.

Så, för att förstå de svenska domarna kontaktar jag också de ledande internationella forskarna.

Men, Isabelle Arnulf lägger snabbt på luren. Hon skickar i stället ett mejl.

Där står det:

"Dear Mrs Rosén

Jag vill inte uttala mig om sexsomni, och jag skulle vilja att media, som du själv, lät bli att rapportera om det eftersom det finns en stor risk att det leder till att verkligt perversa personer använder det som försvar."

Den andra sexsomniforskaren, Carlos Schenck vill däremot hjälpa till. Utöver sin forskning och sitt arbete på Minnesota Regional Sleep Disorders Center är han professor i psykiatri på University of Minnesota. Och han har varit expertvittne i många amerikanska rättegångar.

Så Carlos Schenck får läsa översättningar av de fem senaste svenska domarna då mannen friats från våldtäkt enbart utifrån invändningen att han sov. Och i den första domen hittar han starka bevis.

En partner vittnar om en tidigare episod som kan ha varit sexsomni, och det är en viktig detalj i sådana här rättegångar. Hos de som har sexsomni är det i regel återkommande.

Så att ens första upplevelse av sexsomni ska leda till ett brott, och rättegång, är osannolikt, menar Carlos Schenck.

– Jag skulle vara väldigt skeptisk till att det är sexsomni om någon hävdar det i en rättegång utan att kunna visa på tidigare händelser.

Ändå finns friande fall i Sverige som, trots att mannen haft tidigare samboförhållanden, inte kan visa på någon annan sexsomnihändelse

Och det blir bara klurigare. I alla fem domar hittar Carlos Schenck resonemang om sexsomni som han menar är irrelevanta, eller ibland till och med felaktiga.

Som att en personens förväntningar om sex i vaket tillstånd kan trigga sexsomni, och att det är vanligt att sexsomni också sammanfaller med sömngång.

– Det finns inget bevis för det här, säger Carlos Schenck.

Och i ett par fall ser han ingenting som styrker att mannen ska ha handlat i sömnen.

– Det finns inget som stämmer med sexsomni.

I Linas dom hittar Carlos Schenck rena felaktigheter om sexsomni, men också detaljer som kan stödja den friande domen.

Men i tre av fem fall, är han alltså mycket kritisk.

Han är ansedd, ledande forskare inom sexsomni, kanske till och med den främsta. Men jag bestämmer mig också för att titta på den medicinska data som ligger till grund för hans och de andra forskarnas slutsatser.

Det visar sig att det globalt sett bara finns 53 fall av medicinskt bekräftad sexsomni som publicerats i forskningssammanhang, enligt en forskningssammanställning från förra året.

Och precis som Jerker Hetta sa, är den övervägande majoriteten fall av självsex, alltså onani.

Näst vanligast är tafsande, och extremt ovanligt är fullbordade samlag.

De samlag som finns beskrivna, har alla varit med en partner.

Är det då mindre troligt att det faktiskt är sexsomni, om det rör sig om ett samlag mellan två personer som aldrig haft sex förut?

– Precis. Jag skulle säga att det är extremt osannolikt, säger Carlos Schenck.

Ändå är det precis så i fyra av de fem friande svenska domarna.

Mark Mahowald är amerikansk forskare inom sexsomni och pensionerad doktor i neurologi. Han är den tredje experten som Jerker Hetta tipsade om.

– Det verkar konstigt, men kanske är det vanligare med samlag i sömnen i Sverige, säger Mahowald och skrattar.

Sen förtydligar han:

– Visst kan det hända att det är samlag i sömnen, men det är väldigt, väldigt ovanligt. Sexsomni är ofta annat.

För trots att Mahowald lagt större delen av sin karriär på den här frågan, och varit expertvittne i närmare 80 fall, så är har han bara haft ett eller två fall av samlag i sömnen.

Samtidigt är ju grundprincipen att en person ska betraktas som oskyldig till motsatsen bevisats.

Domstolarna behöver inte heller veta att det rör sig om sexsomni för att fria. Det räcker med att rätten anser att invändningen att övergreppet skedde i sömnen inte är så "osannolik att den kan lämnas utan avseende".

Vi måste bevisa skuld, inte tvärt om.

– Så sexsomni ger oss två problem. Jag vet att det sitter oskyldigt dömda i fängelse i USA för att de antastade någon i sömnen, men samtidigt finns det de som använder det här försvaret felaktigt, säger Mark Mahowald.

Och båda problemen, verkar Sverige ha svårt att hantera utifrån de bristande resonemangen i domarna, tycker alltså både Carlos Schenck och Mark Mahowald.

Så tillbaka till Lina. För oavsett om mannen hade uppsåt så har Lina, objektivt sett, blivit utsatt för en våldtäkt. Och hon önskar att det blev helt klarlagt, hur det faktiskt var den där natten.

– Det förändrade mig. Jag tycker att det är förnedrande som kvinna att en man får bli friad för en våldtäkt med det här försvaret när det inte finns säkra källor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".